Ole Gunnar Solskjær Super League

Presses av britene

Når en av fotballens triveligste menn får det så pinlig på Dagsrevyen, er det bare trist. I dag blir han presset av britisk media, mens statsminister Boris Johnson lover å teppebombe Super League med nye lover.

VILLE IKKE SI NOE: ManchesterUniteds trener Ole Gunnar Solskjær kunne ha sagt noe om hvordan han står i striden om Super League. I stedet viste Solskjær hvor presset han er i skvisen mellom sine egne verdier og de amerikanske eierne. Foto: NTB
VILLE IKKE SI NOE: ManchesterUniteds trener Ole Gunnar Solskjær kunne ha sagt noe om hvordan han står i striden om Super League. I stedet viste Solskjær hvor presset han er i skvisen mellom sine egne verdier og de amerikanske eierne. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET lille klippet med Ole Gunnar Solskjær som innledet Dagsrevyen på NRK i går, forteller alt om opprøret fotballen nå forsøker å knuse fortest mulig.

Opptaket var gjort søndag kveld etter hjemmekampen mot Burnley på den banen som en gang var kjent som Drømmenes Teater. Men hos United hadde eierne allerede avlyst alle de kommende forestillingene.

Bare en presset trener fikk drive med skuespill:

- Jeg har ikke rukket å sette meg ordentlig inn i detaljene. Jeg må finne ut av det. Klubben får kommentere dette, sa Ole Gunnar.

Da var det ennå noen timer til kuppmakerne publiserte sitt opplegg, men plottet hadde vært kjent i flere år:

  • De aller rikeste vil leke for seg selv.

Det var drømmen sin, det.

Jan Åge Fjørtoft går hardt ut mot «Super League». UEFA vil utestenge spillere fra VM og EM. Vis mer

Få har opplevd den sterkere enn Ole Gunnar Solskjær; han som entret denne største scenen med 31 mål på 42-Molde-kamper nesten rett fra pappas brytematte og litt lokal fotball hos den stolte arbeiderklubben Clausenengen i Kristiansund.

Men det var den gang Solskjær ikke måtte innordne seg sine amerikanske eiere.

Det var den tida da United-fansen sang «You are my Solskjær» på den glade melodien til «You are my sunshine».

Nå synger ikke fansen.

De piper.

DEMONSTRERER: Før kveldens kamp mellom Leeds og Liverpool har store supporteransamlinger samlet seg utenfor Elland Road for å protestere mot planene om Super League. Vis mer

DE færreste av United-tilhengerne kommer til å vende seg mot Solskjær. Inntil videre er ansvaret for dette triste opprøret blant de aller rikeste, plassert der det hører hjemme. Altså hos eierne.

Men britisk media har begynt å kreve noe annet enn pinlig TV-opptreden:

- Kanskje er han i en umulig situasjon mens de egentlige ansvarlige er for feige til å vise ansikt. Men denne tause responsen fikk ham til å se ut som en smilenda ja-mann; for uviktig til å bli informert på forhånd og for uskyldsren til å lyve, skriver The Independent spydig før de gir ham ros for framgangen på banen.

FOR rent sportslig er Solskjær i en bedre posisjon enn noen gang med andreplassen i Premier League, semifinale i Europacupen og en fersk rekke med morsomme fotballkamper:

- I en mer rettferdig verden ville den framgangen hjulpet Solskjær, men nå vet han at han må prestere noe bedre enn å gi svar som "dette kan jeg ikke kommentere", fortsetter The Independent:

- Mannen som leverer klubbens største øyeblikk må også bestemme hva Manchester United egentlig står for, krever avisa.

Lokale Manchester Evening News peker på det ironiske at Solskjærs mulige Europacup-triumf nå blir lite verdt:

- Ved å behandle Europacupen med total forakt har United selv gjort narr av den kommende semifinalen mot Roma, mener den norske trenerens lokalavis.

DET holder altså ikke lenger at Ole Gunnar mer enn noen gang har lykkes som United-manager. Det er mulig å se tegnene på at dette kan bli et topp europeisk lag igjen. Til og med under den nåværende organiseringen. Altså der du på dette høye nivået får omtrent som fortjent.

Tilnærmet nok penger til å kjøpe de rette spillerne har jo allerede både de som har dannet Super League og de andre europeiske storlagene som heldigvis nøler.

Men klarer en type trener med Ole Gunnar Solskjærs verdier å sitte stille mens fotballen ødelegges rundt ham?

FÅ DET BORT: Ståle Solbakken om Super League. Video: Rødt Kort. Vis mer

DET klarte ikke en annen av de blideste topptrenerne. I går gikk Liverpool-trener Jürgen Klopp ut på Sky Sports i forkant av bortekampen mot Leeds og var tydelig på at han fortsatt sier nei til Super League og alt annet som gir økt kamppress på sportens stjerner:

- Min mening har ikke endret seg. Dette er røft. Folk er ikke glade for dette, og jeg skjønner det, sa han, før også han la inn en liten redningsbøye i forholdet til arbeidsgiver Liverpool:

- Jeg kan ikke si så mye mer fordi vi aldri ble involvert i prosessen. Vi visste ingen ting. Det er fakta. Nå er detaljene ute og vi må vente og se hvordan dette utvikler seg.

Men så ventet han ikke likevel.

FOR Klopp vil ha det nye opplegget for Liverpool og tar konsekvensen av det. Det er muligens lettere for en trener har vunnet Champions League med drømmefotball og fortsatt fritt kan velge arbeidsgiver. Men det er bra uansett:

- Jeg er 53 år, Siden jeg var en proffspiller har Champions League vært der. Jeg har åpenbart ingen problemer med Champions League, understreket han.

Og så forklarte Klopp hvorfor arbeidsgiveren hans tar sånn feil når de vil lage en lukket superliga:

- Jeg liker konkurransen i fotballen. Jeg liker det faktum at West Ham kanskje spiller Champions League neste sesong.

- For å være ærlig: Jeg ønsker dem ikke der. Vi vil helst klare det. Men jeg liker at de har sjansen, sa Klopp og forklarte samtidig hvorfor United bare kan stenge ned «Drømmenes Teater» i det øyeblikket dommeren blåser i gang den første Super League-kampen på Old Trafford.

Og hvorfor arbeiderklubben Liverpool er i ferd med å svikte seg selv.

DET var et intervju med en opprører som ikke brydde seg om at han står på lønningslista til liksom-opprørerne; de som er så frekke at de våger å påstå at de gjør dette for «å redde fotballen». Jürgen Klopp har valgt rett side. Det må til slutt alle de impliserte gjøre i denne striden.

Fotballhistorien har gjort det sånn at lønnsadelen er på begge sider. De viktige rollene i dramaet spilles stort sett av ledere, trenere og spillerne som lenge er blitt betalt altfor mye fordi sporten ikke har klart å holde kontrollen over kapitalkreftene.

Akkurat det minnet også Jürgen Klopp om. Han liker heller ikke UEFAs økonomisk funderte planer for et nytt oppsett fra disse Europacupene. Til det gir også framtidsplanene for den organiserte fotballen for stor kampbelastning.

Men kampen om å stoppe en lukket toppfotball som sikrer klubbeierne forutsigbare inntekter, gjelder altså mye mer enn terminlista.

Sportskommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther er sterkt kritisk til den foreslåtte «Super League». Vis mer

DET var kanskje derfor mitt gamle favorittlag Leeds ikke helt vellykket provoserte med nye T-skjorter under oppvarmingen i går kveld med påskriften «Fortjen det» på fronten og «Fotballen er for fansen» på ryggen.

Siden jeg en gang var med i en fagforening som streiket under parolen «Fordi vi fortjener det » mens det såvisst ikke var alle medlemmene som var på sultelønn, får jeg litt allergi med tanken på fotballspilling i Premier League som frontfag i lønnskamp.

Pengene rår i all toppfotball med og uten Super League.

Men det gjør ikke dette spørsmålet mindre viktig for sporten.

IFØLGE nyhetsbyrået Reuters er UEFA-president Alexander Ceferin i ferd med å forberede at opprørerne kan bli kastet ut før de gjenstående semifinalene både i Champions League og Europacupen. Det vil i så fall skje på et ekstraordinært eksekutivmøte fredag.

Den danske fotballpresidenten Jesper Møller som sitter i styret, er åpen om at han vil kreve øyeblikkelig handling:

- Jeg regner med at alle 12 klubbene kastes ut, sa han til DR Sporten.

Samtidig åpnet han for at alle spillerne i disse opprørsklubbene deretter fritt kunne melde overgang til lag som fortsatt er innenfor systemet. Med et forestående EM og fem danske stjerner i faresonen, er naboen i sør mildt sagt interessert i sånt:

- Jeg mener at kontraktene bortfaller automatisk når klubbene melder seg ut av UEFAs turneringer. Det fristiller spillerne og lar de velge en klubb som er en del av det solidariske fellesskapet, forklarte han.

DET med fristilte spillere er slett ikke like åpenbart juridisk sett. I går vendte et nesten samlet Europa seg mot de 12 utbryterne. Den organiserte fotballen har støtte fra myndighetene i samtlige store fotballnasjoner. Om det holder i rettssalene til frie overganger, er en annen sak.

Men det som sannsynligvis holder rettslig, er fotballens mulighet til å organisere sine egne turneringer og bestemme hvilke lag som skal få delta i dem. Her kom det imidlertid en EU-dom i fjor mot det internasjonale Skøyteforbundet (ISU) som kan få konsekvenser.

ISU ble dømt i en konflikt med de to nederlandske skøyteløperne Mark Tuitert og Niels Kerstholt fordi skøytelederne brøt EUs anti-trust regler. Disse bestemmelsene blir nitid voktet av danske EU-kommissæren Margrethe Vestager som til vanlig er den lille borgers forkjemper.

I striden med ISU ble det klart at et internasjonalt sportsforbund med dagens regelverk ikke automatisk kan ekskludere de som deltar i konkurranser utenfor den organiserte idretten.

er imidlertid både Storbritannia og EU mer enn ivrig til å beskytte den vanlige fotballen. Det er ikke lenger snakk om istida til to gode, men tilfeldige nederlandske 1500 meter spesialister. Dette gjelder den sporten som binder Europa sammen:

- Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å stoppe dette, lover den britiske statsministeren Boris Johnson, og gjør nå alvor av beskjeden til opprørerne.

Under et møte de britiske fotballederne i dag, kom statsministerens løsning:

- Vi bør starte en juridisk teppebombing, og vi skal gjøre det nå.

Det samme vil skje i EU-landene selv om EU foreløig vil la sporten beskytte seg selv:

- Vi må beskytte en verdibasert europeisk modell basert på mangfold og inkludering, tvitrer EU-kommisjonens nestleder Margaritis Schinas.

Da er det ikke sikkert at avgjørelsen i skøytesporten får betydning likevel. Denne gangen er det tross alt to mer likeverdige motstandere i den rettslige konflikten enn ISU mot to enkeltutøvere. Det gjør det juridisk tvilsomt om EU-retten vil tolke anti-trust reglene på samme vis. Altså til forsvar for de aller rikeste klubbene i den europeiske fotballsporten.

Rett og slett fordi dette gjør hele fotballsporten så mye fattigere.

Og det får vi alle tørre å si. Selv om pengene rår også for oss som ikke blir bedt om å holde kjeft og styre Manchester United-benken i Super League.

-

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer