Presset Andresen møtt av supporterprotest på Valle

- Det er som forventet, og vi er enige vi. Se video.

VALLE (Dagbladet): En grå, fuktig og småkjølig mandag ettermiddag på Oslos østkant dannet en passende ramme for et duknakket Vålerenga-lag i restitusjonsmodus etter to høyst ydmykende tap i løpet av fem små dager. Onsdag ble Sandefjord for sterke i cupen, søndag ble tabelljumbo Stabæk for sterke på Ullevaal.

Mens assistenttrioen André Bergdølmo, Kaz Sokolowski og Andrea Loberto ledet åtte-ni utespillere i lett lek med ballen ute på gressbanen på Valle, sto mannen med det sportslige hovedansvaret, manager Martin Andresen, på utsida av ballbingen og svarte pliktskyldig på medienes spørsmål om nær fortid, nåtid og umiddelbar framtid.

- Jeg har det som alle Vålerenga-supportere, og været er vel ganske så beskrivende for hvordan vi har det: Vi er triste og lei oss over måten vi framstår på  og hvordan vi presterer for tiden. Det er vi skuffet over. Du vil alltid være skuffet og lei deg etter et tap, men det blir ekstra nå som vi røk ut av cupen mot Sandefjord og tapte mot Stabæk, bunnlaget i Tippeligaen, på hjemmebane, sier Andresen til Dagbladet.

- Man skulle tro at en opplevelse som mot Sandefjord utløste en reaksjon - en revansjelyst - mot Stabæk. Hvor fortvilende er når du ikke får de svarene du hadde håpet på?

- Det er fortvilende, men vi spiller med ti mann i store deler av den kampen også, men vi selvfølgelig forventet en bedre prestasjon, sier Andresen, og tilbakeviser samtidig påstanden om at de to røde kortene på Martin Pusic og Andreas Nordvik  er et velkomment påskudd for å kamuflere de virkelige problemene.

- Jeg leter ikke etter påskudd. Det eneste jeg er opptatt av er resultater. Unnskyldninger er jeg verken opptatt av eller glad i. Ting som kan forklare hvorfor resultatene blir som de blir. Uansett har vi en utfordring på hvordan vi skal få denne gruppa til å fungere optimalt. Da må det komme noen tiltak som gjør at vi fungerer bedre på kort sikt.

- Vi hadde forventet en bedre prestasjon enn det vi klarte å prestere. Jeg opplever at gutta jobber. Det blir også vanskelig med ti mann. Vi har noen store utfordringer på hvordan vi skal få denne gruppa på fungere optimalt. Det må vi ha både en kortsiktig plan og en langsiktig plan på hvordan vi skal framstå som klubb gjennom hele , men må få A-lagslokomotivet opp og gå, fortsetter Andresen.

Ikke aleine Bakteppet dannes av to bannere hengt opp av frustrerte VIF-supportere i løpet av natten. «NOK ER NOK» og «BEDRE LØNN, BEDRE RE$ULTATER?» er budskapet. Klanen-talsmann Christian Kjellsen sier han har en mistanke om hvem som har vært på ferde.

- Det siste er ment for å sette spørsmåltegn ved om det hjelper å gi mer lønn til spillerne eller administrasjonen. Det viser seg at det ikke hjelper. Budsjettene fra 2007 og til nå har bare blitt større og større, mens det sportslige nivået ikke har blitt det. Hvis klubben skal lykkes som en god norsk fotballklubb kan man ikke bare se på budsjetter, men på det sportslige. Da hjelper det ikke å tenke på penger, men å ha hovedfokus på kunnskap, sier Kjellsen til Dagbladet.

- «Nok er nok» er et budskap om at sånn det er nå, fungerer det ikke. Men det hjelper ikke å bytte Martin Andresen med en annen trener og tro at alt er greit. Det må en omstrukturering til, og Andresen skal ikke måtte ta all skyld for det som har gått galt de siste fem årene. At A-laget ikke fungerer med Andresen er tydelig, men rollene må fordeles, og klubben må tenke annerledes, forklarer Kjellsen.

Forventet Manageren gikk i dialog med misfornøyde fans utenfor Ullevaal i går kveld, men det var ikke nok til å demme opp for en ikke akkurat høylytt supporterdemonstrasjon.

STILLE PROTEST: To bannere hadde funnet veien opp på gjerdet rundt treningsbanen på Valle i løpet av natta. Martin Andresen forstår supporternes reaksjon.Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
STILLE PROTEST: To bannere hadde funnet veien opp på gjerdet rundt treningsbanen på Valle i løpet av natta. Martin Andresen forstår supporternes reaksjon.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Den er som forventet. Jeg snakket med supporterne i går. Vi er enige vi. Vi er skuffet over prestasjonene, og at vi må ha bedring. Vi er ikke uenige i det. Jobben min er å komme opp med en tiltaksplan på kort sikt på hvordan vi skal klare det, og samtidig ha den langsiktige planen som fungerer bra, og som vokser seg sterkere og sterkere i klubben, men vi er avhengig av resultater på A-laget også, sier Andresen til Dagbladet.

Det var mandag hektisk møteaktivitet før og etter trening, hvor også spillergruppa var involvert. Andresen sier det kommer til å fortsette fram mot det planlagte møtet mellom Andresen, styret og sportslig utvalg på onsdag.

- Vi får komme tilbake til hvilke utfordringer som er de største. Det kommer til å være mange møter her i dag, i morgen og onsdag også. Så får vi komme tilbake til hvilken vei vi går, sier Andresen, som i utgangspunktet ikke skal i noe møte før på onsdag.

Vindkast Uansett er han tydelig på at han ikke klarer å utrette mirakler på egenhånd.

- Det å være fotballtrener er en livststil, så jeg tenker iallfall på Vålerenga 18-20 timer i døgnet. Det er ikke noe nytt det. Vi gjør så godt vi kan, og dette er noe vi må klare sammen. Dette er ikke noe én mann kan gjøre aleine. Vålerenga er en stor klubb, og det er mange ting som skal fungere for at vi får gode resultater. Derfor må vi sette oss ned og snakke sammen. Vi har en god dialog, så får vi finne en løsning på dette, sier Andresen.

Han vil ikke gå inn på om siste dagers hendelser er de mest stormfulle han har vært med på siden han forlot Brann og Bergen høsten 2008 til fordel for hovedstaden.

- Jeg driver ikke og måler sånt. Det blåser alltids litt. Det er vindkast - ingen tvil om det. Men jeg kjenner ikke på sånne ting. Jeg gjør så godt jeg kan for å gjøre de riktige tingene for å få det til. Men igjen: dette må vi gjøre sammen.

- Som paracet for brukket rygg Akkurat på det punktet får han støtte av Kjellsen:

- Å sparke Martin blir som om man har brukket ryggen og tar en paracet. Problemene forsvinner ikke av den grunn, det må større endringer til, sier supporter-talsmannen.
Manageren har på ingen måte gitt opp prosjektet, selv om årets sesong har vært en gedigen nedtur med bare fire seirer på de 11 første kampene. Totalt har det blitt 57 seirer, 21 uavgjort og 49 tap gjennom Andresens fire og et halvt år i jobben - eller 192 av 381 oppnåelige poeng.

- Jeg er urokkelig i troen på hvordan skal bygge klubben. Det er opplever jeg som vi er grunnleggende enig i alle sammen. Men vi er også avhengig av bedre resultater på A-laget.  Da er det noen tiltak som må gjøres, for det er en gruppe som ikke helt fungerer for tida, sier Andresen til Dagbladet.

Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer