FORTSATT NUMMER EN: Men Fabiano Caruana er nå bare noen poeng bak Magnus Carlsen på verdensrankingen. I november skal de to gjøre opp om VM-tittelen. Foto: Hans Arne Vedlog
FORTSATT NUMMER EN: Men Fabiano Caruana er nå bare noen poeng bak Magnus Carlsen på verdensrankingen. I november skal de to gjøre opp om VM-tittelen. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Presset Carlsen kan miste «alt»: - Det plager meg

Fabiano Caruana tok et nytt skritt i retning av å detronisere Magnus Carlsen som verdensener i sjakk-OL tirsdag. Den neste måneden kan nordmannen miste tronen som verdens beste sjakkspiller.

I sju strake år har Carlsen vært rangert som verdens beste sjakkspiller. Bare noen uker før VM-møtet med Caruana kan den norske verdensmesteren bli vippet ned fra toppen av rankingen av amerikaneren.

Caruana har storspilt under sjakkolympiaden i Georgia den siste tiden. Tirsdag tok han en meget sterk seier mot aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov. Han er i øyeblikket rangert som nummer tre i verden.

Med seieren spiste Caruana seg ytterligere innpå Carlsen på rankingen. Nå skiller det bare 4,5 poeng i favør nordmannen. Før OL-turneringen startet var avstanden 12 poeng.

Fortsatt gjenstår flere partier i Batsumi.

Hvis Caruana vinner to partier til under OL, er han allerede forbi Carlsen.

Stresset Carlsen

Mandag gjestet Magnus Carlsen nettstedet chess24.coms TV-sending fra Georgia. Der innrømmet han gladelig at Caruana begynner å bli ubehagelig nærgående.

- Jeg skulle gjerne gitt deg et kjedelig og politisk korrekt svar, men sannheten er at det plager meg. Jeg har vært nummer én på rankingen hver eneste dag i sju år, og det er ubehagelig å ha han og Mamedjarov som puster meg i nakken, sa en ærlig Carlsen på direkte spørsmål om den tilspissede situasjonen på rankingen.

- Jeg håper de ikke tar meg igjen, det er helt sikkert, tilføyde den norske verdensmesteren.

Selv står han over sjakkolympiaden i Georgia. I stedet for OL-deltakelse prioriterer Carlsen å delta i European Chess Club Cup med Vålerenga, sjakkens svar på fotballens mesterliga.

Den turneringen spilles seinere denne måneden.

Viktig for imaget

Magnus Carlsen har gjort stor business av å være verdens beste sjakkspiller. Han og teamet rundt har laget Play Magnus-appen og Carlsen har bygget sin egen merkevare verden over. Han blir invitert til Silicon Valley, har spilt sjakk med en rekke kjendiser og business-folk og har flere jern i ilden.

- Han har egenskaper som henger nært sammen med hvordan næringslivet ønsker å oppfattes. Smart, strategisk og presis i beregningene. Smart er det nye sexy på andre måter enn det har vært tidligere hvor det handlet om å være sterk og rask. Sånn sett skiller Magnus seg ut fra veldig mange andre sportsutøvere, har Agdestein tidligere forklart til Dagbladet.

Fra han tok VM-tittelen for første gang i India i 2013, har merkenavnet Carlsen gått fra å være nasjonalt til globalt.

En viktig ingrediens i den pakka er at Carlsen er verdensmester. Derfor er det viktig for team Carlsen å beholde verdensmestertittelen. Selve sementen i grunnmuren imperiet er bygget på er at Carlsen er et unikum.

Han klatret i rekordfart opp til toppen av verdensrangeringen. Carlsen er en av de yngste stormesterne gjennom tidene og er tidenes yngste verdensmester i lynsjakk. Han er også den eneste som har innehatt alle de tre verdensmestertittlene (klassisk-, hurtig- og lynsjakk) samtidig.

Nordmannens manager, Espen Agdestein, har selv uttrykt dette overfor Dagbladet en rekke ganger. Verdensmestertittelen selger, og er viktig for merkevaren Carlsen.

- For oss er det litt bekymringsfullt dersom han skulle tape. Samtidig ser jeg at drama skaper oppmerksomhet. Uansett hva som skjer, er det noe som kan være positivt fra et forretningsståsted, uttalte Kate Murphy, sjef i Play Magnus, til Dagbladet under VM-kampen i 2016.

I november møtes Carlsen og Caruana til VM-duell i London. Før den tid kan nordmannen ha falt til nummer to på ratinglista.

Det er selvfølgelig barnemat mot VM-tittelen i sjakk. Det er den som er den desidert viktigste å beholde.

Den neste måneden blir en stor test for team Carlsen.