Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Presset Klopp. Derfor må Liverpool levere

Jürgen Klopp har fått det akkurat som han vil før årets sesong. Tyskeren er klar over presset som følger med.

MÅ LEVERE: Jürgen Klopp og Liverpool har press på seg før årets sesong. Foto: NTB Scanpix
MÅ LEVERE: Jürgen Klopp og Liverpool har press på seg før årets sesong. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er umulig å gå glipp av de hvite tennene under de karakteristiske brillene og det transplanterte håret når Jürgen Klopp smiler på sitt bredeste.

Den 193 centimeter høye tyskeren gir spillerne sine en real bamseklem etter kamper, men bak smilet vet alle at det skjuler seg en potensielt illsint tysker.

Bare spør Mamadou Sakho, som mer eller mindre ble kjeppjaget fra klubben etter at han trosset Klopps regler om å komme tidsnok til både trening og middagssamling under USA-turneen før fjorårssesongen.

Han vil ha det på sin måte, Jürgen Klopp.

BAMSEKLEM: Jürgen Klopp sammen med Virgil van Dijk. Foto: NTB Scanpix
BAMSEKLEM: Jürgen Klopp sammen med Virgil van Dijk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rekordår

Og det har han i aller høyeste grad fått i Liverpool. I løpet av det siste året har Virgil van Dijk, Alisson Becker, Fabinho, Xherdan Shaqiri og Nabil Keita ankommet Merseyside.

Klubben, som hadde solgt for mer enn de hadde kjøpt de siste åra, har brukt mye penger på å tette luka opp til rivalene.

Liverpool ble nummer fire forrige sesong, 25 poeng bak Manchester City og seks poeng bak serietoer Manchester United. Legg en Champions League-finale i cocktailen, og du har fornøyde supportere.

- Jeg må si at det de leverte i fjor var spennende. Spesielt de tre på topp. Det de gjorde var helt fantastisk å se på, sier Ronny Johnsen til Dagbladet. Den tidligere Premier League-spilleren vet alt om presset som følger med i en storklubb.

EKSKLUSIVT: Liverpool-stjernen Mohamed Salah forteller i et eksklusivt intervju med CNN om finalen, forholdet til fansen, målet mot City og favorittklubben da han var liten. Video: CNN Vis mer

Enormt press

Og med Liverpools storhandel kommer det også et helt annet press. Liverpool-fansen er kjent for å si «neste år», men det neste året må faktisk Klopps mannskap levere.

Alt annet enn en klar framgang vil være en gedigen skuffelse.

Gegenpress og offensiv fotball har gjort supporterne forelsket, men Gaute Ormåsens linje: Kjærlighet er mer enn forelskelse, er faktisk mer enn et klisjé.

Klopp vet det selv.

- Det er helt normalt at folk har forventninger. Vi har store forventninger selv. Det neste steget for oss er å vinne trofeer, men jeg kan ikke garantere noe, uttalte han i oppkjøringen til årets sesong.

Det vet Liverpool-fansen også, men supporterne er sulteforet etter suksess. Sist gang klubben hevet et trofé var i 2012, og ligacupen har ikke akkurat fått kallenavnet Mikke Mus-cupen fordi supportere er så glad i Walt Disneys karakter.

- I fjor var de nesten der. Toppnivået var høyt, men de hadde et nivå som ikke sto i stil til toppnivået. De må tette inn det spriket der. Liverpool blir igjen spennende. Det er City de må strekke seg etter, men det kommer til å være et helt annet press på dem i år. De må levere, sier Johnsen.

Lidenskap

Klopp er lidenskapelig opptatt av å skape et forhold til spillerne, supporterne og støtteapparatet.

Bamseklemmen etter kamper er neppe en tilfeldighet. Det samme er alle publikumsfrieriene og kravene Klopp stilte til Anfield-publikumet da han ankom Merseysde. Han ville ha et fort, han ville ha supporterne skulle blø for spillerne på banen og spillere som visste at de skuffet en hel by om de ikke leverte.

At han bryr seg om detaljer er det en rekke historier om.

Før et intervju med Goal snakket Klopp med en i støtteapparatet om at backen Andy Robertsen skulle bli pappa. Da Klopp skjønte at personen i støtteapparatet ikke visste at Robertson skulle bli far, utbrøt tyskeren:

- Hvordan kan du ikke vite det? Det er det viktigste i livet hans nå. Skjerp deg!

BRUKT PENGER: Liverpool-eier John W. Henry - her sammen med kona Linda Pizzuti Henry. Foto: NTB Scanpix
BRUKT PENGER: Liverpool-eier John W. Henry - her sammen med kona Linda Pizzuti Henry. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ville overvinne fansen

I et intervju med Sports Illustrated avslørte journalisten Raphael Honigstein, som har skrevet en biografi om Klopp, forskjellen på tyskeren og andre managere.

Vi går tilbake til tida før Klopp ble ansatt som Liverpool-manager. Carlo Ancelotti var også på intervju med klubben om jobben.

Han sa:

- Vi trenger en ny midtstopper, en ny midtbanespiller og en klassespiss.

Klopp derimot, tok en helt annen rute:

- Det første vi må gjøre er å engasjere fansen, de må være bak laget. Fotball handler ikke bare om taktikk og å kjøpe stjernespillere, fotball handler om å vinne taklinger og spille med energi. Fotball er eufori.

Kravstor far

Klopp har to eldre søstre, men var sønnen Norbert Klopp alltid ønsket seg. Men Klopp fikk aldri en myk barndom.

Faren hans lærte han opp på den harde måten. Da de spilte tennis, vant faren alltid to strake sett 6-0: Jurgen utbrøt: «Tror du dette er morsomt for meg?», før faren sa: «Tror du dette er gøy for meg!?»

- Han var hensynsløs, sier Klopp i et intervju med Die Zeit i 2009.

- Da vi sto på ski, så jeg bare jakka hans langt foran meg. Han ga sjeldent ros, men ofte kjeft.

Det var en øyeåpner for Klopp junior, som han også tok med seg inn i managerstolen da han startet karrieren i Mainz og Borussia Dortmund.

Ingenting annet enn perfekt er bra nok.

Men det virker som at Klopp har strødd på en solid porsjon omtanke inn i filosofien.

Klopp kan også være rasende. Det har han vist gjentatte ganger på sidelinja. For Klopp er det viktig å bli oppfattet som ærlig av spillergruppa. Adam Lallana forklarer:

- Han kan skjelle deg ut, han kan hylle deg. Klemmene er også genuine. Han sier det som det er. Han kan ikke skjule følelsene sine. Hvis han føler for å si noe, kommer det til å komme ut av ham.

James Milnes fortsetter:

- Han er kjent for bamseklemmene, men har også et temperament. Han har mistet det flere ganger når vi ikke har spilt bra. Det har han forresten også gjort når det egentlig går bra. Han elsker fotball og er en vinner.

SUKSESS: Klopp hadde ingen god avslutning med Dortmund, men laget vant Bundesligaen to ganger , tok et cupgull og tapte en Champions League-finale under tyskerens ledelse. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Klopp hadde ingen god avslutning med Dortmund, men laget vant Bundesligaen to ganger , tok et cupgull og tapte en Champions League-finale under tyskerens ledelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Må vinne

Og per dags dato må Liverpool tåle å være en av tittelutfordrerne i årets sesong. Manchester City er selvfølgelig den store favoritten, men Klopps mannskap viste i flere kamper i fjor at de kan hamle opp med alle lag.

Det er kontinuiteten og evnen til å ta poeng fra de antatt svakere lagene som mangler.

Lars Tjærnås er imponert over det han har sett av Liverpool på overgangsmarkedet i sommer:

- Det ser lyst ut for Liverpool akkurat nå. De får lov å bruke penger- og de bruker penger. Og de bruker dem klokt, tror jeg, sier Vålerengas sjefspeider og fotballekspert til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Allison er bedre enn de som var der, og jeg tror han kommer til å gi bakre leddet større trygghet. Fabinho har den behagelige kombinasjonen av å få tak i ballen ofte og å miste den sjelden. Dessuten styrker han laget på dødballer begge veier. Shaqiri gjør at de i enkelte kamper kan spille med kanter på begge sider som kan passere motstandere, og skape ekstrem ubalanse.

Klopp selv sier at det er helt naturlig at det blir lagt ekstra press på Liverpool før årets sesong:

- Vi har forbedret oss i alle posisjoner, men vi har fortsatt mange tøffe motstandere. Vi vet at det er et press, men det kommer fra utsida. Det er ikke viktig for oss.

Presset kommer fra egne supportere og media. De første vil ha suksess nå.

Kilder: Goal, Telegraph, SI, Independent, Joe, BBC.