Presset Mourinho risikerer Klopp-spiker i kista - igjen

Gigantmøte.

 VENNER:  Jürgen Klopp og José Mourinho i muntlig passiar før Borrusia Dortmund møtte Real Madrid i 2013. Den gangen endte det med 4-1-seier til tyskeren. Foto: AFP / NTB Scanpix.
VENNER: Jürgen Klopp og José Mourinho i muntlig passiar før Borrusia Dortmund møtte Real Madrid i 2013. Den gangen endte det med 4-1-seier til tyskeren. Foto: AFP / NTB Scanpix.Vis mer

Lørdag, kl. 13.45:
Chelsea - Liverpool

(Dagbladet): Chelsea har startet årets Premier League-sesong forferdelig.

Elleve poeng på ti kamper er langt under forventet poengfangst, og hvis dette snittet holder seg sesongen ut, havner laget så vidt over nedrykksplass, skal man følge tendensen de siste årene.

Få - om noen - tror på akkurat det, men at Chelsea ikke er seg selv er helt klart.

Fjorårets assistkonge Cesc Fàbregas er en skygge av seg selv, og rundt Diego Costa har det vært mer rot enn noe annet. Her er fem mulige grunner bak Chelseas fall:

• Svak stjerne For å poengtere hvor dårlig Chelsea har vært i år, kan man begynne med en av Premier Leagues beste spillere i fjor, Eden Hazard.

Spilleren som Chelsea-manager José Mourinho tidligere har uttalt er bedre enn Christiano Ronaldo, har mistet formen.

Ser man på sentral statistikk for en spiller i hans rolle, ser man at den er relativt mye svakere.

Eksempelvis: I fjor hadde belgieren et snitt på like i overkant av to skuddforsøk per kamp, 78 på 38 kamper. I år er snittet halvert, og snittet ligger på rett over ett skudd per kamp, tolv på ti kamper.

I fjor satte 24-åringen ballen i kassa 14 ganger, i år har han lykkes én gang. Mot ni mann på overtid hjemme mot Arsenal, et mål mange mener skulle vært kreditert som et selvmål.

Det er liten tvil om at nøkkelen til suksess er og få skikk på spilleren som på sine beste dager er helt i verdenstoppen.

• Assistkongens forsvinning Mange mener dette er en av spillerne som har falt mest fra fjoråret.

Fra å være en viktig motor med assist til mellomnavn, har han nærmest vært usynlig i flere av matchene, og assistene kommer ikke lengre på rad og rekke.

På 33 kamper i fjor registrerte han 18 assist. Syv foran Cazorla som var neste på lista. Det er sterkt.

I år er tallenes tale annerledes: to assist på elleve kamper. Én av dem på en fin innsvinger mot Arsenals ti mann, og mange med mørkeblå hjerte trodde det skulle snu i den kampen. Både Hazard-mål og Fábregas-assist. Likevel har vondt blitt til verre.

• Spissjuvelens bråk Som vanlig midt i søkelyset når det bråker: Diego Costa. Mange fikk spanjolen langt opp i halsen da han fikk Gabriel Paulista utvist i den mye omtalte 2-0-kampen på Stamford Bridge.

I etterkant ble Gabriels røde kort trukket tilbake, og i stedet ble Costa utvist. Etter tre kamper ute på sidelinjen var han tilbake mot Aston Villa, og med ett mål og en assist i 2-0-seieren trodde mange han var på vei tilbake i gammelt slag.

Selv om begge målene var av det lette slaget. 1-0 etter en keepertabbe, og 2-0 et selvmål etter Costa-skudd på vei ut over sidelinjen, så trodde mange dette var vitamininnsprøytingen han trengte.

Men mot West Ham var han igjen usynlig, og i ligacupen gikk han ut med skade. Spissen sliter med ribbeina, og er usikker til helgas kamp.

• Sjefens rot José Mourinho. «The Special one», har vist at han fortsatt er spesiell, men ikke på samme måte som tidligere år. Det har stormet nesten uvant mye rundt portugiseren i år.

Det hele begynte allerede på tampen av serieåpningen. Med få minutter igjen på klokken, løp lagets daværende lege Eva Carneiro ut på banen for å se til om Eden Hazard som lå nede var skadet. Når personell løper ut på banen slik, betyr det at spilleren må på sidelinjen i noen sekunder før man slipper inn igjen.

I etterkant av episoden skjelte Mourinho ut Carneiro som han mener hun aldri burde vært ute på banen, og skjønt at Hazard ikke var skadet, men halet ut tiden.

Det hele endte med at Carneiro fikk sparken, og etter en offentlig skittentøyvask, er skandalen nærmest et komplett kaos nå som Carneiro har gått til rettssak mot gamleklubben.

Portugiseren har også hatt en rekke kontroversielle uttalelser, som mange mener kler han dårligere når laget sliter i motgang, kontra medgang. Blant annet sa han at «Costa var banens beste» etter rødt kort-episoden hvor de fleste var pent enige om at Costa ikke akkurat var banens beste.

Lagform I tillegg er det en merkelig kollektiv svikt i laget. Fjorårets kanskje beste høyreback, Branislav Ivanovic, har vært direkte svak.

Chelsea er blant lagene som har sluppet til flest sjanser på deres høyreside, området hvor serberen i fjor var på tå hev og nektet motsanderen rom.

Offensivt er han fortsatt meget aktiv, men også der har han mistet noen av det lille siste. Det lille siste har også John Terry mistet, ser det ut til enn så lenge. Engelskmannen vokste til livs igjen i fjor, og skårte blant annet tre mål på fire kamper og var et sikkert kort i Chelsea-motoren.

I år har han vært å se like ofte på benken som på banen. Innsatsen har stått til tvil blant fotballkjennerne. Nemanja Matic er langt under pari og Radamel Falcao har ikke lykkes i trøya, for å nevne noen.

Møter «Messias» Chelsea FC står dermed som en litt splittet enhet med bråk, svak form og en trener under stort press. Til helgen venter Liverpool på motsatt banehalvdel.

Klubben som sto med brukket rygg for kun noen uker siden, er nå på vei opp igjen etter at Jürgen Klopp tok over klubben. I hvert fall på selvtillitsbiten.

Mannen som er døpt «The special one», av britiske medier er tatt i mot nærmest som en Messias i klubben, og forrige helg kom den første skikkelige oppturen med seier mot Bournemouth og avansement i cupen.

Mourinho mot Klopp. Trenerne har møttes tidligere. 24. april i 2013. Borussia Dortmund mot Real Madrid. Klopps hurtige og intensive fotball knuste Mourinhos defensive tilnærming.

De gule og sorte nærmest blåste den spanske giganten av banen over to oppgjør. 4-1. Klopp til finalen. Mourinhos spiker i kista, og kort tid etter var han sparket i Madrid.

Nå er det ikke utenkelig om samme essensen i scenarioret gjentar seg. Klopp nærmest setter spikeren i Mourinho-kisten. Den store forskjellen er at portugiseren står høyere i kurs i London-klubben enn hva han gjorde i Madrid.

Venner Det er liten tvil om at helgas match er viktig for begge trenere, og det er langt fra kontroversielt å si at Mourinho har mest på spill. For å si det mildt.

- Da jeg var i Tyskland, brukte jeg og José Mourinho å sende hverandre meldinger innimellom. Jeg har respekt for jobben han gjør. Han er en fin fyr. Så lenge man ikke er en journalist eller dommer er han en fin fyr, sa Klopp på fredagens pressekonferanse.

48-åringen understreket at det ikke er snakk om noe toppoppgjør på Stamford Bridge.

- Det er 9.-plass mot 15.-plass. Vi har muligheten til å gjøre situasjonen bedre. Jeg kjenner ikke Chelsea godt nok til å vite årsaken til formen deres, men vi må ha respekt for kvaliteten på laget, sa han.

Det er ingen tvil om at det kommer til å smelle fra balløyas første match i runde 11.

Flere britiske medier kaller kampen: «Mourinhos siste sjanse».