MANAGER I F.C. KØBENHAVN:  Ståle Solbakken på kontoret han disponerer i Parken, Københavns hjemmebane.
MANAGER I F.C. KØBENHAVN: Ståle Solbakken på kontoret han disponerer i Parken, Københavns hjemmebane. Vis mer

- Presset på ham ble så stort at han rett og slett kollapset

Ståle om sitt sjokkvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ståle Solbakken (46) avsluttet sesongen i F.C. København til 18,5 i stil sist helg. Laget tapte cupfinalen mot Aalborg, men til gjengjeld kapret de den viktige andreplassen i Superligaen.

De gir muligheten for spill i Champions League.

Den norske manageren har opplevd mye siden han dro til Köln sommeren 2011. Han fikk sparken i den tyske sirkusklubben - det samme skjedde i Wolverhampton - men Solbakken ville ikke vært noen av mulighetene og erfaringene foruten.

Sittende på kontoret i Parken, der han ruver på toppen av hierarkiet i F.C. København, innrømmer han også feil han har gjort. Blant annet da han skulle utnevne kaptein i Köln.

Henger høyt I store nasjoner som Tyskland og England henger kapteinsrollen høyt. I Tyskland må du - på landslagsnivå - nærmest svare for forbundskansleren. I England er du å betrakte som dronningens forlengede arm.

- Sett i ettertid hadde jeg nok tatt en annen avgjørelse, sier Solbakken til Dagbladet.

Avgjørelsen han snakker om var da han fratok Lukas Podolski (28) kapteinsbindet sommeren 2011. Den nåværende Arsenal-spilleren var Kölns store stjerne. Han var hjernen og hjertet i klubben. Avgjørelsen skapte ikke bare bølger - det ble storm.

Tre år etterpå utdyper Solbakken hva som skjedde:

- Isolert sett var det riktig å ta fra Lukas kapteinsbindet. Men trykket på klubben var hinsides. Det endte med at Wolfgang Overath (klubbpresident) gikk ut på hjemmesida og sa at dette kun var trenerens beslutning. Du følte ikke akkurat at du hadde støtte. Men det var litt sånn Köln var. Folk ville beskytte seg selv.

Kolossale bølger - Er dette avgjørelsen du angrer mest på i trenerkarrieren?

- Det var i alle fall den avgjørelsen som fikk kolossale bølger. Det var ikke måte på. Da jeg annonserte ny kaptein (Pedro Geromel), var 60-70 journalister på plass. Det var helt kaos. På det tidspunktet kunne jeg 30 ord på tysk. Jeg skulle begrunne avgjørelsen. Det var en hard start.

- Ja, hva var begrunnelsen?

- Da jeg kom inn i garderoben til Köln, oppfattet jeg ganske raskt at den ikke var god nok. Spillerne var slitne av å være under konstant nedrykkspress. Det var press fra omgivelsene, og det var press fra klubben. I garderoben var det en portugisisk gruppe. Du hadde også en gruppe fra Balkan. Og du hadde den tyske gruppa, som jeg hadde mest trøbbel med. De ville spille slik det passet dem. Dessuten hadde du Lukas Podolski, som var en klan i klanen.

Ståle fortsetter:

- Jeg tenkte at her må vi samle oss. Jeg hadde lange samtaler med Lukas. Tanken var å fordele byrdene litt. Jeg sa til Lukas at han skulle ta cornere og straffer. Jeg sa også at hvis han gikk ut og støttet avgjørelsen, ville det få positive ringvirkninger for gruppa. Resultatet var at Lukas spilte sin beste sesong noensinne. Fram til han ble skadd, var han blant de to-tre beste spillerne i hele Bundesliga. Han som ble kaptein, fikk sin verste sesong noensinne. Det var min feil. Presset på han ble så stort at han rett og slett kollapset.

- Men hvorfor gjorde du Pedro Geromel til kaptein?

<strong>SAMTALE:</strong> Ståle Solbakken i telefonen. Bak: Et bilde av mektige Parken i København.
SAMTALE: Ståle Solbakken i telefonen. Bak: Et bilde av mektige Parken i København. Vis mer

- Fordi han var en av de beste spillerne vi hadde. Han var også nestkommanderende i den portugisiske gruppa. Han snakket portugisisk, tysk og engelsk.

- Ikke moro for ham Ståle fortsetter:

- Men jeg visste ikke hvordan han ville reagere under maksimalt press. Og det var maksimalt press på ham. Press, press, press. Og det var ikke moro.

- Så hvis du skulle valgt kaptein i dag: Hvem hadde det blitt?

- Hvis jeg hadde visst oppstyret som kom etterpå, hadde jeg ikke tatt fra Lukas kapteinsbindet. Men samtidig tok han det fint, og det frigjorde ham.

- Både i Tyskland og England er du blitt kritisert for ikke å ta innover deg landets kultur. Hva tenker du om en slik kritikk?

- Jeg er enig i noe av det. Men samtidig er ikke Köln Tyskland. Det er heller ikke Mainz eller Stuttgart. 14 trenere fikk sparken før meg. 80 prosent av dem var tyskere, men de fikk sparken likevel. Jeg overlevde lenger enn de fleste. Klubben så ideen med det jeg gjorde, sier Solbakken.

Det hjalp ikke med ny trener. Köln rykket ned samme sesong. I år rykket de opp igjen. Men som Ståle sier: Det var ikke noen å sende tekstmelding til. Omtrent alle fra hans tid har fått sparken eller forsvunnet fra klubben.

2016 Nordmannen har kontrakt med F.C. København fram til 2016. I den danske hovedstaden har han ubegrenset med tillit. Som manager er han både trener og sportsdirekør i en og samme person.

At klubben nå får sjansen til å spille i Champions League - selve dessertskålen - gjør at klubben og byen puster lettere. En ny sesong starter i slutten av juli.

Da har Solbakken sørget for å utvikle spillerne som allerede er i klubben, samt at nyervervelser er på plass.

<strong>BRÅK:</strong>  Lukas Podolski (t.h.) ble erstattet av Pedro Geromel (t.v.) som kaptein i Köln. Da ble det bråk.
BRÅK: Lukas Podolski (t.h.) ble erstattet av Pedro Geromel (t.v.) som kaptein i Köln. Da ble det bråk. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer