LITT SPENNING? Gir to svake RBK-avslutninger grunn til å tro at tetstriden blir litt jevnere enn antatt? FOTO: Gorm Kallestad / Scanpix .
LITT SPENNING? Gir to svake RBK-avslutninger grunn til å tro at tetstriden blir litt jevnere enn antatt? FOTO: Gorm Kallestad / Scanpix .Vis mer

Presset på Lerkendal

RBKs små problemer er ikke nødvendigvis noe godt tegn. Men det blir da litt spenning av det.

|||NÅR allmektige Rosenborg Balklubb sist ble sett litt ubekvemme og svette i eget forsvarsfelt på stillingen 0-0 på Lerkendal, er det et tegn på at forhåndssalget av seriegull for 2010 med fordel kan vente en stund.

Selvsagt er RBK fortsatt favoritt, men ikke større enn at flere av konkurrentene kan leke med tanken om å holde følge i det minste gjennom vårsesongen. Så er det sannsynlig at den samlete tyngden av økonomi, tradisjon og nåværende kvalitet i spillerstallen gjør at Trondheim beholder grepet på norsk klubbfotball.

Men det er ikke opplagt.

I GÅR jobbet LSK seriefavorittene såpass ut av stilen at uavgjort var et greit resultat. Bortsett fra at gjestene har en svak Lerkendal-statistikk, er det ikke noe oppsiktsvekkende i det. Årets utgave av LSK har såpass mange nye kvaliteter at statistikken ikke er så mye til hjelp; bortsett fra dødballstyrken da. Den viser at Henning Berg midt i fornyelsen har klart å ta vare på et særtrekk som Lillestrøm-tilhengerne trives med.

Det spesielle i LSK-dominansen i spurten på Lerkendal, var imidlertid ikke dødballstyrken. Det var kvikkheten i beina og evnen til å holde ballen høyt oppe som ga hjemmelaget antydning til trøbbel.

KAMPBILDET var ikke slik at det isolert sett forteller så mye om tegn på RBK-svakhet. Dette er imidlertid kamp nummer to der trøndernes motstandere tar godt for seg i den perioden som lenge har vært selve kjenntegnet på Trondheims-laget under Erik Hamren:

•• Evnen til å avgjøre jevne kamper i sluttminuttene.

Antydningen til svakhet kan henge sammen med skaden til Rade Prica. Gjennom den resultatmesig suverene fjorårssesongen var det han som sammen med Steffen Iversen som oftest utgjorde den avgjørende forskjellen. Mot LSK var Steffen lettere og raskere enn på lenge, men manglet angrepsmakker på samme nivå.

Det viser i hvert fall at RBK-stallen foreløpig ikke er bred nok til å tåle flere sentrale offensive spillere ute samtidig. Med klubbens fine ungdomslinje kan et slikt problem løses bare gjennom kamperfaring for de yngste, men uansett gir det konkurrentene litt tid til å henge med.

DE SOM vil utfordre RBK, må i hvert fall tørre å stå ganske høyt i banen. Dess dypere du faller, dess mer sentrale blir trøndernes to sidebacker. Både Mikael Lustig og Mikael Dorsin er adskillig bedre offensivt enn i forsvarsarbeidet. Mot LSK kom Dorsin knapt framover fordi en pågående og raskere Karim Essediri stort sett holdt svensken beskjeftiget gjennom hele kampen, mens trekket med Nosa Emanuel Igiebor ut på venstrekanten etter pause effektivt stoppet hjemmelaget også der.

Da fikk den angrepsglade høyrebacken Mikael Lustig egentlig nok med å forsvare seg. Det er forøvrig til å skjønne. Unge Nosa har en herlig enkel måte å gå av førsteforsvarere på.

Med begge sidebackene bundet, vippet kampen mer og mer i retning av LSK i banespillet. Bare det er uvant på Lerkendal.

UTFORDRINGEN for RBKs konkurrenter er likevel å gjøre slike gode perioder til en vane. For rent resultatmessig er trønderne bare marginalt svakere enn på tilsvarende tidspunkt i fjor:

•• Etter 8 kamper er resultatet nå 4-4-0 og 15-6 i målforskjell. I 2009 viste tallene 5-3- 0 og 15-7.

Dessuten har RBK allerede vunnet borte både i Skien og Molde og spilt uavgjort på Ullevaal mot VIF. Det i seg selv viser den stabilitet utfordrerne tilsynelatende mangler.

Tromsø får en mulighet til å endre oppfatningen med seier borte mot Molde i kveld. I tillegg var Aalesund flinke til å holde ball høyt og trygt i banen borte mot Sandefjord.

Det siste er egentlig det eneste tegnet på nødvendig stabilitet for et topplag i Tippeligaen, bortsett fra Vålerengas konsekvente forsøk på å prege hver eneste kamp med sitt nye pasningsbaserte angrepsspill.

Da er det kanskje litt uvant press på Lerkendal til å leve med selv for RBK-fansen?