FORTVILET: Fabinho begravde ansiktet i drakten under Liverpools 1-1-kamp mot West Ham mandag.
FORTVILET: Fabinho begravde ansiktet i drakten under Liverpools 1-1-kamp mot West Ham mandag.Vis mer

Manchester City puster Liverpool i nakken:

- Presset på spillerne er helt enestående. Det er kolossalt utfordrende

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener Liverpools formdupp er urovekkende, og holder Manchester City som knepne favoritter i gullkampen.

- I 2013/14-sesongen var de så nærme at det blir en helt annen historie. Da snakker vi om april/mai. For meg handler ikke dette utelukkende om en mental kollaps. Liverpool er inne i en "down", men det går alle lag gjennom, sier Øyvind Alsaker til Dagbladet.

Etter Manchester Citys maktdemonstrasjon mot Arsenal søndag kveld, hadde Liverpool muligheten til å øke avstanden ned til serietoeren borte mot West Ham mandag. Oppgjøret på London Stadium endte imidlertid uavgjort.

Liverpool er dermed fortsatt serieledere, men bare tre poeng skiller Jürgen Klopp og Pep Guardiolas menn.

- Syltynn forestilling

KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker har lang fartstid som kommentator i engelsk fotball.
KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker har lang fartstid som kommentator i engelsk fotball. Vis mer

Liverpool - som i store deler av sesongen har vært suverene - er inne i en formdupp, og luken de hadde på syv poeng - som på det meste kunne blitt til ti - er nå på fattige tre.

Det er med andre ord bare et feilskjær som skal til før Manchester City er à poeng med klubben som jakter sitt aller første Premier League-gull, og deres første seriegull på snart 30 år.

- Det er en kombinasjon av flere ting, mener Alsaker, som begynner å ramse opp:

  • - De tapte mot Manchester City, og det ga dem nok en liten knekk. Luken kunne i beste fall vært på ti poeng.
  • - Deretter avga de poeng mot Leicester, en ekkel motstander som er gode mot topplagene. Selv om de da økte luken til fem poeng, var det en skuffelse. Man fikk ikke glede av det poenget.
  • - De har skader på nøkkelspillere, og tåler det dårlig. De har ikke en like sterk og bred tropp som for eksempel Manchester City.

- Sett i lys av disse tingene, var det litt spennende mandag. West ham er egentlig en ønskemotstander. De har sjeldent evnen til å være så disiplinerte som man må være gjennom hele kampen, sier Alsaker.

Klubblegenden Jamie Carragher sa på Sky Sports at han ikke kunne tro hvor svake Liverpool var.

- Det var en syltynn forestilling, og de var heldige som fikk med seg et poeng. Det så forknytt, nølende og passivt ut. Pasningsspillet gikk tregt, det manglet liksom over hele banen. Helt fra Alisson bakerst til Mohamed Salah helt fremst.

Nå er det nettopp Manchester City som puster Liverpool i nakken. De lyseblå har tidligere vist at de kan tette luker. Da seks kamper gjensto av 2011/12-sesongen, var Manchester United åtte poeng foran byrival City. Den sesongen vant City-gullet - etter at Sergio Agüero sørget for tidenes villeste sesongavslutning.

Med seier mot Everton onsdag vil City ha like mange poeng som serielederen igjen, og en syvpoengsluke vil være oppspist.

- De har David Silva, Vincent Kompany og Agüero som har vært med på dette. De har en kjerne av veteraner som vet hva det går i, påpeker Alsaker.

BRENNHET: Sergio Agüero scoret hat trick da Manchester City valset over Arsenal søndag kveld. Her jubler han for scoring med lagkamerat Raheem Sterling.
BRENNHET: Sergio Agüero scoret hat trick da Manchester City valset over Arsenal søndag kveld. Her jubler han for scoring med lagkamerat Raheem Sterling. Vis mer

Vil ikke avskrive Liverpool

Lørdag møter de Bournemouth. Deretter er de to neste bortekampene på Old Trafford mot Manchester United og så skal de til Goodison Park for å møte Everton.

Alsaker mener at presset er ekstra stort på Liverpool, nettopp på grunn av klubbens historikk.

- Jürgen Klopp er dyktig å normalisere, men presset som er på spillerne der nå er helt enestående. Det er kolossalt utfordrende.

Selv om Alsaker holder Manchester City som favoritter i tittelkampen, vil han på ingen måte avskrive Liverpool.

- Det er så lenge igjen at man ikke kan konkludere med noe som helst. Man kan ikke si at Liverpool er ferdige. Det har jeg null tro på. De kommer til å sloss og krige videre.

- Jeg er sikker på at de reiser seg igjen. Det handler bare om at det ikke går for lang tid før de gjør det, sier TV 2-kommentatoren.

- Skal bære eller briste

Pål Christian Møller, som var med på å grunnlegge Liverpools norske supporterklubb på 1980-tallet, mener uansett utfall i tittelkampen at Liverpool har prestert bedre enn man kunne forvente.

- Hadde noen sagt til meg at vi kom til å være tre poeng foran Manchester City på dette stadiet hadde jeg ikke trodd på deg. Det har vært en god sesong for Liverpool, med hittil få poengtap. For ett år siden, i 2017/18-sesongen var vi haugevis av poeng bak.

Møller var ikke særlig imponert av oppvisningen mot West Ham, og forteller at han skal over til Merseyside for å se hjemmekampen mot Bournemouth til helgen. Bournemouth - med Joshua King - i spissen, slo nylig Chelsea hele 4-0.

- Det er press på dem nå, og de må levere. Det er selvfølgelig en fare for at man blir litt nervøs og anspent når man ikke har den samme flyten som tidligere. Nå er det utrolig viktig at de klarer å vinne på lørdag. Det kommer noen ekstremt tøffe kamper. Jeg tror februar er en måned hvor det enten skal bære eller briste, sier han.

Møller påpeker at Manchester City ikke er uslåelige, og at det beste Jürgen Klopp kan gjøre nå, er å sørge for at guttene hans tar en kamp om gangen.

- Det mentale kan ha mye å si fremover og i viktige situasjoner, og det er viktig at spillerne har selvtillit. Men jeg tror at så lenge man unngår skader vil Liverpool levere. De to tøffe bortekampene er også en ypperlig mulighet til å heve seg. Det er så mye prestisje i dem.

- Uansett: Skulle det bli 2. plass denne sesongen, vil man selvfølgelig være skuffet, men man kan ikke si at det var en mislykket sesong. Så får tiden vise om serieledelsen holder helt inn.