STANG UT: Alexander Stöckl og de norske hopperne har litt å jobbe med før Hoppuka. Foto: NTB Scanpix
STANG UT: Alexander Stöckl og de norske hopperne har litt å jobbe med før Hoppuka. Foto: NTB ScanpixVis mer

Presset Stöckl før Hoppuka

- Det går treigere i år, sier treneren, som har vært vant til suksess.

ENGELBERG (Dagbladet): Norge preger ikke hoppsporten på samme måte som de siste åra. Trener Alexander Stöckl lover full mobilisering før Hoppuka.

- Sammenliknet med forrige sesong går det treigere å komme i gang i år. Noen av våre hoppere presterer bra. Men som lag er vi ikke der vi var i fjor, sier Stöckl til Dagbladet.

- Det er jo ingen hemmelighet at folk elsker vinnere?

- Det er bra. Og vi er ikke der, så det må vi jobbe med, erkjenner han.

SUVEREN: Japaneren Ryoyu Kobayashi er mannen alle jakter på. I går vant han igjen, denne gang i Engelberg i Sveits. Foto: NTB Scanpix
SUVEREN: Japaneren Ryoyu Kobayashi er mannen alle jakter på. I går vant han igjen, denne gang i Engelberg i Sveits. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Søndagens verdenscuprenn i Engelberg i Sveits ga ikke alle svarene Stöckl håpet på. Robert Johansson ble beste nordmann på sjuendeplass. Japaneren Ryoyu Kobayashi vant foran polakkene Piotr Zyla og Kamil Stoch.

Johann André Forfang er nummer fem i verdenscupen sammenlagt - som beste nordmann. Opp til Kobayashi er det «et hav», 235 poeng. I nasjonskampen, som Norge alltid har sagt er viktig, ligger laget på fjerdeplass - også dette «et hav» av poeng bak tetnasjonene Polen og Tyskland.

Treningsleir

Hoppteknisk så Stöckl mye positivt i helga. Dette tar han med seg til Lillehammer når hopperne samles der de neste tre dagene. I Lysgårdsbakkene blir det full mobilisering før laget tar juleferie.

Deretter braker det løs med Hoppuka i Tyskland og Østerrike. Det overordnede målet denne sesongen er å vinne den eller Raw Air. Norge har ikke vunnet en hoppturnering siden Anders Jacobsen gikk til topps i Hoppuka i 2007.

Men etter helgas resultater er det vanskelig å se en hoppukevinner med norsk pass. Ingen vil snakke høyt om det: Men en Daniel-André Tande som er ute av form, ser ut til å ryste laget mer enn noen vil innrømme.

Hjemme i Norge

Etter svake prestasjoner i russiske Nizjnij Tagil i begynnelsen av desember, har Tande vært i Norge og trent.

- Han har utnyttet denne perioden med god trening. Jeg har fått se video av hoppene hans og det har sett bra ut, sier Stöckl.

- Er han savnet?

- Selvfølgelig. Når Tande er i form, er han en utøver som kan kjempe i toppen.

Norge skal ha med sju utøvere til Hoppuka. Mye tyder på at alle seks som hoppet i Engelberg i helga blir med. I så fall snakker vi om Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Anders Fannemel, Halvor Egner Granerud og Marius Lindvik.

I tillegg kommer sannsynligvis Tande inn. Den eneste som kan ødelegge bildet er Robin Pedersen. Han vant to renn i kontinentalcupen i Finland denne helga.

- Vi skal sette oss ned og prate. Laget blir klart onsdag eller torsdag, opplyser Stöckl.

Japansk ekstase

Mens det er klisterføre for nordmennene, er det full fyr i Japan. Ryoyu Kobayashi har vunnet hele fire renn denne sesongen. 22-åringen herjer med verdenseliten.

- Det han får til er helt rått, påpeker Stöckl.

- Han er ekstremt flink i første del av flyfasen. Han er rask over skiene, og teknikk og utstyr fungerer sammen. Det er bare å anerkjenne det han gjør. Jeg er rett og slett ydmyk.

Kobayashi har ikke hatt noe spesielt å vise til før denne sesongen.

- Er du favoritt til å vinne Hoppuka?

- Nei, det er jeg ikke, hevdet han på en pressekonferanse i går kveld. Han tenker mye hopp, men har han en hobby?

- Jeg liker å handle klær og sko på nettet, sier han og smiler.