Presset til høy risiko

Mot Italia risikerer landslaget mye for å vinne.

HOSLEBANEN (Dagbladet): Under en pause i gårsdagens røffe treningsøkt satt Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen og vurderte risiko. De har grunn til det. Mot Italia på lørdag kommer landslaget til å ta mange sjanser.

Eller mer korrekt:

• Åge Hareide vurderer å ta det.

I går testet han et svært høyt press, og så fordeler og ulemper ved det.

I løpet av to døgn må han bestemme seg i et valg som fort kan avgjøre hvorvidt Norge kommer til VM-sluttspillet neste sommer.

DET VAR derfor Martin og Tommy hadde den lavmælte diskusjonen i spillerboksen på Hoslebanen. Det var en samtale som ikke var ment for Hareide.

Ikke for meg heller for den saks skyld.

Men praten var hverken illojal eller konspiratorisk. Den var en nødvendig avveining av risikoen ved høyt press foretatt av to rutinerte spillere som vet hva som kan skje mot et svært ballsikkert lag om de selv eller en av lagkameratene ett stakkars sekund ikke gjør jobben som avtalt.

PRESSVURDERINGEN: Hvor presset skal settes inn handler om hvilke sjanser Norge tør ta, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX
PRESSVURDERINGEN: Hvor presset skal settes inn handler om hvilke sjanser Norge tør ta, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX Vis mer

For da er ballen plutselig i et digert norsk bakrom med en litt for kjapp italiensk spiss nærmest.

DEN RISIKOEN må de to midtbaneankrene Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen vurdere. Nettopp det å avveie presshøyden er den viktigste defensive jobben deres, og vær sikker på at samtalen fra spillerboksen på Hosle fortsatte både med trenerne og resten av spillerne fram til dagens økt.

Der bestemmer forøvrig Tommy om han i det hele tatt kan spille. Bundesliga-proffen som startet som nasjonal barnestjerne tidlig på 90-tallet, har vokst seg til en reflektert internasjonal fotballprofil. Tommy gambler ikke med landslagets muligheter for egen opplevelses skyld.

Er ikke strekken borte, gir han plassen fra seg.

DET BETYR Kristoffer Hæstad inn på banen, og et enda høyere press.

For Kristoffer er ung, ekstremt løpssterk og villig til å ta større sjanser i en mot en duellene høyt på banen.

Normalt sett er en slik innstilling bra for å skape den intensiteten som er nødvendig for å få effekt av et høyt press. Men det innebærer også noen centimeter økt risiko.

Og det er på de centimeterne at lørdagens kamp balanserer mellom suksess og fiasko.

I INTERNASJONAL fotball brukes ofte to midtbaneankre til å stabilisere det defensive arbeidet når laget har to offensive sidebacker. Åge Hareide slipper gjerne backene fram, men tenker ikke så defensivt i valget av ankre. Det viser tilliten til Martin Andresen som anker. Brann-spilleren er slett ingen god defensiv spiller, men har flotte offensive kvaliteter.

Mot Italia kommer dessuten Martin til å presse ganske høyt hver gang italienerne bygger opp angrepene på hans side. Da skal det andre midtbaneankeret skli inn sentralt på banen for å fylle opp tomrommet etter ham.

DET ER denne sideforskyvningen som er vanskelig. Glipper sammenhengen mellom våre to ankere, kan italenerne få spilt en av sine egne fri med ballen rettvendt foran vår forsvarsrekke i det såkalte mellomrommet. Det er en vrien utfordring for de fleste forsvar.

Målet er å holde laget samlet i det høye presset. Det betyr å ta sjanser underveis, men mulighetene er også store. På den humpete Ullevaal-matta gir hver dump en ekstra sjanse for de som er aggressive i presset.

LIKEVEL kommer ikke presset til å bli like høyt kampen igjennom. En slik stil er både løps -og konsentrasjonsmessig for tung til å brukes i 90 minutter.

Presshøyden blir altså variert, og også det er en vanskelig øvelse som best ledes fra banen. Uten Tommy Svindal Larsen på plass, blir det sannsynligvis Martin Andresens oppgave alene å bestemme når laget skal ta de største sjansene.

FOR BRIDGEENTUSIASTEN Martin er risikovurdering en kjær hobby. Normalt har han ro og oversikt til å gjøre gode valg både ved brigdebordet og i Tippeligaen.

Det er akkurat det presset mot Italia dreier seg om.

ALTERNATIV: Kristofer Hæstad kan komme inn på midtbanen dersom Tommy Svindal Larsen ikke blir bra.