Presset ut av Røkke

Hvis Kjell Inge Røkke ikke hadde presset Sam Hammam ut av Wimbledon sist vinter ville Drillo fortsatt vært manager i klubben. Påstanden kommer fra Olsen sjøl, og han skriver det i boka «Med Drillo i Premier League».

9. juni 1999 ble Drillo formelt ansatt som manager for Wimbledon F.C. Det var den libanesiske forretningsmannen Sam Hammam - som i 1977 kjøpte klubben da den var utenfor ligasystemet, førte den til Premier League og i 1997 solgte 80 prosent av aksjene til Kjell Inge Røkkes fotballselskap Wyndmore - som ville ha mannen med slagstøvlene. Og hendene var høye og smilene brede da Drillo dro til London.

Et halvt år senere var det nærmest krigstilstand mellom eierne.

25. februar i år dro Bjørn Rune Gjelsten til London for å rydde opp i den etter hvert uløselige konflikten mellom Wimbledons hovedaksjonær Kjell Inge Røkke (80 prosent) og styreformann Sam Hammam (20 prosent).

England-turen endte med at Gjelsten overtok både aksjeposten og formannsvervet. Og da tabellproblemene tilspisset seg mot slutten av sesongen - og kamerat Sam ikke lenger var der som Drillos støttespiller - falt øksa.

1. mai fikk Drillo sparken etter en samtale med Bjørn Rune Gjelsten.

Oppgjør med eierne

- Jeg tror ikke det hadde skjedd med Sam Hammam i klubben, sier Drillo til Dagbladet.

- Ut fra de mange samtalene vi hadde - og Sam og jeg sto hverandre etter hvert ganske nær - tror jeg ikke jeg ville fått sparken sjøl med nedrykk. For faktum er at vi snakket om muligheten til å gå ned ganske tidlig i sesongen.

- Jeg er sikker på at Sam ville kjempet hardt for at jeg skulle bli.

Dermed tar Drillo et aldri så lite oppgjør med de norske Wimbledon-eierne. Og: Han er overbevist om at den avgjørelsen som ble tatt to serierunder før slutt, var feil.

- For meg personlig var det en ulykke at jeg måtte gå. Jeg ønsket jo å bli sittende. Men jeg går ikke ut og refser de som sparket meg - jeg sier bare at det ikke var så veldig lurt. Ingen kan bli overrasket over at jeg mener det.

Fordi:

- Jeg ville gjort en bedre jobb på sikt enn de som har overtatt. Såpass sjøltillitt har jeg. Og derfor kan det da ikke være noen sensasjon i at jeg er uenig i at jeg fikk sparken.

- Wimbledon ville hatt det bedre med meg som trener, sier Drillo.

Tror Røkke ga beskjed

Men hvem tok den endelige avgjørelsen? Var det Bjørn Rune Gjelsten som involvert styreformann med en femtedel av aksjene, eller Kjell Inge Røkke - den passive milliardæren med makta?

- Beskjeden kom fra Bjørn Rune Gjelsten, sier Drillo.

- Han sa det hadde vært vanskelige og at avgjørelsen var tøff og ta. Og at de i den situasjonen klubben var oppe i mente sjansene var størst om de skiftet manager.

- Det var ikke mer dramatisk enn som så, men jeg var naturligvis uenig.

- Men avgjørelsen - hvem tok den?

- De samtalene jeg hadde med Gjelsten forut for det som skjedde ga meg inntrykk av at jeg ville bli sittende sjøl med nedrykk, sier Drillo.

- Han involverte seg i klubben, fulgte med på det som skjedde, var sjef og engasjerte seg på en positiv måte. Så jeg følte at han brød seg _ han ga i hvert fall oppmuntringer i en vanskelig periode.

- Og Kjell Inge Røkke?

- Han hadde jeg ikke noe forhold til. Han har jeg ikke snakket med mer enn et par ganger.

Men:

- I hvilken grad det var Røkke som sparket meg er et spørsmål, og jeg har mine formeninger om det, sier Drillo.

Og:

- Det vil ikke forundre meg om det var Røkkes avgjørelse alene.

Ikke tøff nok

Ut over selve resultatet av jobben i Wimbledon - en treners ultimate nederlag - prøver Drillo å beskrive hvorfor det gikk som det gikk. Og ikke minst - hva han burde gjort annerledes.

- Det ble veldig mye uro da Sam gikk, innrømmer Olsen.

- Og det ble veldig mange spekulasjoner. Og så var det ikke enighet i forholdet mellom langsiktig tankegang og det som skulle til for å unngå nedrykk.

- Etter at jeg gikk har de revet ned det jeg gjorde.

- Sjølkritikk?

- Sjøl om det ikke er min stil burde jeg vært tøffere og mer autoritær. Jeg er jo fleksibel og burde endret meg. Og derfor angrer jeg på at jeg ikke kjørte en annen lederstil. Jeg skulle stått på mye hardere - spesielt i kravene om å få innført den spillestilen jeg tror på.

- Hva overrasket deg mest i England?

- Den engelske fotballkulturen var mye sterkere enn jeg trodde. Der bommet jeg kraftig. Jeg hadde riktignok en mistanke om at kunnskap ble vurdert lavere enn andre ting, men ikke lavt. For jeg trodde på saklig fotballkunnskap og logisk tenkning. Det nådde ikke fram, sier Drillo.

- Vil boka skape bølger?

- Neeei, jeg tror ikke det. Det er jo ingen skandalebok. Men det kan jo hende at engelske aviser får tak i den og bruker det som står der til å drite meg ut enda mer. De misforstår med vilje, sier Drillo.

<B>SNAKKER UT:</B> - Det er jo ingen skandalebok. Men det kan jo hende at engelske aviser får tak i den og bruker det som står til å drite meg ut enda mer, sier Drillo om sin nye bok.