Sturla Holm Lægreid

Presset verdensener - treneren forsiktig optimist

Skiskyttekometen Sturla Holm Lægreid (24) innrømmer at han kjenner på presset før sesongåpningen. Landslagstreneren, på sin side, er forsiktig optimist.

FORVENTNINGSPRESS: Sturla Holm Lægreid før sesongenstarten braker løs på Sjusjøen. Foto: Geir Olsen / NTB
FORVENTNINGSPRESS: Sturla Holm Lægreid før sesongenstarten braker løs på Sjusjøen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

SJUSJØEN (Dagbladet):- Jeg prøver å legge vekk litt av det presset som følger med, sier Sturla Holm Lægreid til Dagbladet.

- Det er en litt annen situasjon. Men det var noe av det samme presset som var da jeg tok steget fra å være ukjent til å bli eliteutøver. Da taklet jeg jo det på en fin måte. Dette er endringer i press igjen. Men jeg har vært gjennom en slags liknende forvandling tidligere, fortsetter han.

GULLGUTT: Sturla Holm Lægreid tok to individuelle gull, samt ett på stafett og mix-stafett, under VM i slovenske Pokljuka i fjorårssesongen. Foto: Primoz Lovric / NTB
GULLGUTT: Sturla Holm Lægreid tok to individuelle gull, samt ett på stafett og mix-stafett, under VM i slovenske Pokljuka i fjorårssesongen. Foto: Primoz Lovric / NTB Vis mer

For det er ikke rart at Holm Lægreid kjenner presset. I fjor ble han nummer to i verdenscupen totalt, bak lagkamerat Johannes Thingnes Bø. Og han tok individuelt gull på både fellesstarten og normaldistansen under VM i Pokljuka.

Dermed har skiskyttekometen mye å leve opp til i den kommende OL-sesongen.

- Mye oppmerksomhet

Elitelandslagstrener for herrene, Egil Kristiansen, understreker også at Holm Lægreid går inn i den kommende sesongen på en helt annen måte enn i fjor.

- Det var ingen sponsorer, det var ingenting. Han kunne bare trene og gjøre akkurat det han ville. I år har han nok hatt litt mer ting å hegne fingra i. Det har vært mye mer oppmerksomhet rundt ham, sier Egil Kristiansen.

VENTER I SPENNING: Landslagstrener Egil Kristiansen tror Sturla Holm Lægreid har taklet forventningspresset bra, men er samtidig forsiktig optimist. Foto: Berit Roald / NTB
VENTER I SPENNING: Landslagstrener Egil Kristiansen tror Sturla Holm Lægreid har taklet forventningspresset bra, men er samtidig forsiktig optimist. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Hvordan har han takla det presset?

- Jeg tror han har takla det bra. Men der også, tror jeg ikke ting før jeg ser det.

Et lite faresignal om at trøkket hadde blitt for stort kom allerede i sommer da Holm Lægreid måtte stå over Blink Festivalen i Sandnes. Rett og slett for at kroppen skulle være klar før en kommende høydesamling.

- Det var jo blant annet det rundt Blink Festivalen i sommer, der vi måtte trekke han fra konkurransene. Etter det har det for så vidt gått oppover. Jeg er jo optimistisk, jeg er jo det, sier Kristiansen.

- Nøktern optimist, er jeg.

Mentale forberedelser

På grunn av coronasituasjonen gikk verdenscupsesongen i fjor helt uten tilskuere. At tilskuerne nå er tilbake, kan også snus til en fordel, mener Holm Lægreid.

- Jeg jobber en del mentalt med visualisering hvor, jeg prøver å se for meg litt mer publikum og press på stadion.

- Det er jo fordel det også. Men selvfølgelig det forventes mer av meg i år enn i fjor. Siden jeg ble nummer to i verdenscupen. Det er mange som forventer at jeg er på pallen i hvert eneste renn nå.

- Jeg må jo bare huske på styrken min fra i fjor. Det var at jeg var jevn. Det var ikke at jeg var topp tre hele tiden, poengterer han.

HILSEN: Skiskytterne Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dahle har latt seg inspirere av NRK-serien «Hodet i klemme» og brytetreneren Fritz Aanes. Video: Ragna Kristine Sandholt og Mia Engenes Bratlie Vis mer

Rivaliseringen

Mannen med verdenscupkula fra i fjor, Johannes Thingnes Bø, står over sesongåpningen på Sjusjøen lørdag på grunn av en forkjølelse. Dermed blir det ingen Thingnes Bø og Holm Lægreid-duell før verdenscupåpningen i Østersund, siste helga i november.

Likevel har de to fått målt seg opp mot hverandre gjennom trening, både i sommer og høst. Og Holm Lægreid har bare lovord å si om sin argeste rival, som også er lagkameraten.

- Jeg håper jeg har blitt bedre siden i fjor. Men han (Johannes Thingnes Bø) er i knallform han også, på høsten. Han har sikkert tatt skikkelige skippertak når han så hvor nærme vi andre var. Så det er vanskelig å si egentlig, før vi får gått noen renn og konkurranser på vinteren.

- Men jeg tenker at hvis jeg gjør jobben på skytinga, så har jeg sjans på pallen i år også.

- En dødelig kombinasjon

En annen skiskyttecomet som også banket på døra i fjor er Johannes Dale. Han tok individuelt bronse og sølv under VM i Pokljuka. Han ble også nummer fem i sammenlagtcupen.

Selv mener Dale at han er hakket hvassere enn i fjor. Først og fremst på skytinga.

- Jeg tror jeg kommer til å være bedre på skytinga, ikke minst, det er kanskje der jeg har hatt mest å heve. I sporet har jeg gått fort nok til å gjøre det mer enn bra nok.

- Det er på skytinga jeg virkelig har tatt steg, sier han.

HAR HEVET SEG: Johannes Dale mener han har tatt betydelige steg fra fjorårssesongen. Foto: Geir Olsen / NTB
HAR HEVET SEG: Johannes Dale mener han har tatt betydelige steg fra fjorårssesongen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Målet er, som Holm Lægreid var i fjor, å bli en jevnere løper.

- Jeg håper vi kan være litt jevnere da. Vi har litt ulike kvaliteter da. Han har skytinga som sin forse og jeg har langrenn som min forse.

- Men nå sier du at du har blitt bedre på skytinga?

- Jeg gjør jo det. Jeg står for det. Det er en dødelig kombinasjon. Jeg håper jeg jo det at når jeg får på plass skytinga enda mer, noe jeg mener jeg har gjort, så blir dette en veldig bra kombo, sier Fet-løperen med glimt i øyet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer