- Prestasjonen er fryktelig dårlig

Bjørndalen etter bronse på fellesstarten.

(Dagbladet.no): Ole Einar Bjørndalen fikk en strålende start på dagens 15 kilometer fellesstart. Han skøytet seg rett i tet, og skjøt feilfritt på de to første skytingene.

På den tredje skytingen måtte han tåle en bom, men han lå likevel i ledelsen sammen med polske Tomasz Sikora.

Sprakk

Men da det hele skulle avgjøres på den siste skytingen, sprakk det for Simostranda-ekspressen. To bom førte til at både Tysklands Michael Greis og Sikora stakk av gårde.

De to sikret seg til gull og sølv, mens forhåndsfavoritt Bjørndalen måtte nøye seg med bronse.

- Det holdt ikke i dag, heller. Jeg er fortsatt i bra form, men det ble for mye bevegelse på siste skyting, sier bronsemedaljøren til NRK.

Misfornøyd

Til tross for at han sikret seg sin tredje medalje i OL, var han tydelig misfornøyd med valøren.

KNALL OG FALL: Ole Einar Bjørndalen (helt t.v.) fikk en god start på fellesstarten. Det samme kan ikke sies om franske Vincent Defrasne (t.h.). Foto: Kay Nietfeld/EPA/Scanpix
KNALL OG FALL: Ole Einar Bjørndalen (helt t.v.) fikk en god start på fellesstarten. Det samme kan ikke sies om franske Vincent Defrasne (t.h.). Foto: Kay Nietfeld/EPA/Scanpix Vis mer

- Jeg vet da f... hva som skjer, jeg fikk det ikke til i dag. Prestasjonen er fryktelig dårlig, mente skiskytteresset selv.

Imponerende av Svendsen

En som derimot var glad, var unggutten Emil Hegle Svendsen. Stortalentet sikret seg en overraskende sjetteplass.

- Jeg er veldig fornøyd, og det var overraskende hvor bra det gikk i sporet. Dette betyr veldig mye for det som skal skje i framtida, sa 20-åringen til statskanalen.

De øvrige nordmennene - Halvard Hanevold og Frode Andresen - skjøt seg bort og endte på henholdsvis 7. og 19. plass.

- Jeg hadde i ikke nok trøkk i hodet, og nå gleder jeg meg bare til å komme hjem. Borte ikke så bra, hjemme best, kommenterte Andresen sin prestasjon.

Dagbladet.no fulgte løpet direkte:

I mål:

Tysklands Michael Greis vinner, foran Polens Tomasz Sikora. Ole Einar Bjørndalen sikrer seg og Norge bronsen. Emil Hegle Svendsen går inn til en strålende sjetteplass, og Halvard Hanevold følger på plassen deretter.

1 GREIS Michael GER 47:20.0

2 SIKORA Tomasz POL +6.3

3 BJØRNDALEN Ole Einar NOR +12.3

4 PUURUNEN Paavo FIN +23.7

5 TCHEPIKOV Sergei RUS +39.1

6 SVENDSEN Emil Hegle NOR +53.8
7 HANEVOLD Halvard NOR +54.9

(...)

19 ANDRESEN Frode NOR +1:43.6

10.46: Bjørndalen er under 10 sekunder etter en stiv Sikora i det tette snøværet, men det blir antakelig for mye i forhold til å sikre sølvet. Dermed går det mot bronse for Bjørndalen.

Fjerde skyting:

To bom for Bjørndalen, en bom for Sikora. Tyske Michael Greis skyter feilfritt og vil kjempe om gullet sammen med Sikora. Svendsen nøyer seg også med en bom. Hanevold må ut i en strafferunde, mens Andresen igjen skyter to bom.

1 SIKORA Tomasz POL 38:54.4

2 GREIS Michael GER +3.3

3 PUURUNEN Paavo FIN +15.4

4 BJØRNDALEN Ole Einar NOR +20.8

5 TCHEPIKOV Sergei RUS +23.0

(...)

8 SVENDSEN Emil Hegle NOR +46.5
12 HANEVOLD Halvard NOR +58.0

22 ANDRESEN Frode NOR +1:39.3

10.34. Bjørndalen går forbi Sikora igjen. Han ser ut til å gå svært lett og godt i sporet.

10.31: Ole Einar Bjørndalen slipper Sikora forbi seg. Samtidig holder Emile Hegle Svendsen godt følge med løperne foran seg.

Tredje skyting:

En bom for Bjørndalen, som likevel vil lede. Tomasz Sikora skyter fullt hus og vil følge på andreplass. Emil Hegle Svendsen skyter fullt hus, og vil klatre kraftig etter denne skytingen. Hanevold og Andresen skyter henholdsvis en og to bom.

1 BJØRNDALEN Ole Einar NOR 28:51.7

2 SIKORA Tomasz POL +1.6

3 GREIS Michael GER +28.7

4 PUURUNEN Paavo FIN +29.2

5 SVENDSEN Emil Hegle NOR +38.2
 (...)

15 HANEVOLD Halvard NOR +1:05.4
18 ANDRESEN Frode NOR +1:20.8

10.26: Bjørndalen leder klart, og han øker til løperne bak seg.

10.21: Ole Einar Bjørndalen leder klart. Samtidig er ingen av de andre nordmennen ute av medaljekampen.

Andre skyting:
Bjørndalen skyter raskt og godt - fullt hus. Frode Andresen må gå to strafferunder. Svendsen skyter også en bom, mens Halvard Hanevold reiser seg med en feilfri serie.

1 BJØRNDALEN Ole Einar NOR 19:06.5
2 SIKORA Tomasz POL +20.3

3 GREIS Michael GER +21.2

4 WOLF Alexander GER +23.5

5 TCHOUDOV Maxim RUS +28.2

(...)

16 HANEVOLD Halvard NOR +51.8
18 ANDRESEN Frode NOR +54.9
19 SVENDSEN Emil Hegle NOR +55.8
  

10.14: De to nordmennene i tet går fra konkurrentene!

10.12: Nordmennene ser ut til å ha gode ski. Bjørndalen og Andresen leder fortsatt, foran tyske Alexander Wolf. Debutant Emil Hegle Svendsen går også svært godt, og kan gå seg opp fram mot neste skyting.

Første skyting:
Alle nordmennene så nær som Halvard Hanevold, skyter fullt hus. Han er 37 sekunder bak teten etter første skyting, mens Ole Einar Bjørndalen og Frode Andresen leder.

1 BJØRNDALEN Ole Einar NOR 9:44.0
2 ANDRESEN Frode NOR +4.7

3 WOLF Alexander GER +5.3

4 GREIS Michael GER +12.0

5 DEFRASNE Vincent FRA +12.3

(..)

15 SVENDSEN Emil Hegle NOR +23.1
21  HANEVOLD Halvard   NOR  +37.3

10.08: Tempoet er fortsatt seint, og alle nordmennene henger fortsatt med idet de nærmer seg først skyting. Det snør litt, og det er en liten trekk fra venstre.

10.05: Taktisk gåing, det går svært seint i front i øyeblikket.

10.03: Også Emil Hegle Svendsen holder følge med de beste så langt.

10.02: Ole Einar Bjørndalen, Frode Andresen og Halvard Hanevold ligger alle langt framme.

10.00: Gutta er i gang! Ole Einar Bjørndalen skøyter seg til tet. Flere løpere faller i starten, deriblant franske Vincent Defrasne.

Før start:

SAN SICARIO (Dagbladet.no): Ole Einar Bjørndalen ble OL-kongen i Salt Lake for fire år siden med fire gull. I Torino har han ikke vært i nærheten av det, selv om han har fått med seg to sølvmedaljer på normaldistansen og på jaktstarten.

Men på stafetten viste Bjørndalen at formen er i anmarsj, og at konkurrentene må ha fullklaff om de skal holde ham bak seg i mål.

Her er forhåndsfavorittene på mennenes avslutningsdistanse:

  • Sven Fischer har hatt et fantastisk mesterskap med gull på sprinten, bronse på jaktstarten, og gull på stafetten for Tyskland. Fischer drømmer selvfølgelig om å bli OL-kongen med nok et gull på fellesstarten, og har formen som kan gjøre ham i stand til det.
  • Raphael Poirée har mislykkes i Torino-OL. Likevel er franskmannen så god på sine beste dager at du aldri kan stryke ham på forhånd, og Raphael leder tross alt verdenscupen sammenlagt i fellesstart. I tillegg har aldri Poirée vunnet OL-gull, og er nok utrolig sugen på dette i det som fort kan bli hans siste OL.
  • Landsmannen Vincent Defrasne har hatt sitt internasjonale gjennombrudd i år, og viste hva som bor i ham da han spurtslo Ole Einar i gullkampen på jaktstarten.

    I tillegg til disse er tyskerne Greis, Wolf og Rösch, nordmennene Hanevold og Andresen, og russerne Tsjepikov og Tsjudov navn som er verdt å merke seg.

    Følg herrenes fellesstart direkte klokka 10!

GIKK FORT: Ole Einar Bjørndalen i aksjon under dagens 15 km fellesstart. Han gikk fort, men skjøt seg bort fra gullet.