EM-kvalifisering: Norge-Sverige

Prestasjonen på Mestalla blir ikke bedre av at Lagerbäck lager fruktsalat av Norge og England

Lars Lagerbäck bruker nye metoder og kritiserer media for å få Norge på tærne mot Sverige. Greit, det er jobben hans.

Valencia, Spania 20190323.
Trener Lars Lagerbäck i EM-kvalifiseringskampen mellom Spania og Norge på Estadio Mestalla i Valencia.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Valencia, Spania 20190323. Trener Lars Lagerbäck i EM-kvalifiseringskampen mellom Spania og Norge på Estadio Mestalla i Valencia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

VALENCIA (Dagbladet): Når Lars Lagerbäck sier mediene gjorde en dårligere jobb en Norge menn A lørdag kveld, synes det åpenbart at mannen har en agenda. Det er hans rett å mene det. Men det er ikke bare norske medier som fikk et gufs fra fortida mot Spania.

Det var mange fagfolk også.

BILLIG TRØST FORANDRER derfor ikke faktum fra lørdagskvelden på Mestalla. Ei heller tåkelegging og statistikker fra andre kamper Spania har spilt. Norge ble i store perioder rundspilt av i Valencia.

Enten vi liker det eller ei, minnet viktige og helt avgjørende deler av spillet om det vi ikke klarte å håndtere mot Tyskland for halvannet år siden.

NÅR LARS LAGERBÄCK møter medienes kritikk av spillerne og prestasjonen med kritikk av mediene, sitter jeg med en følelse av at det er psykologen Lagerbäck som går i krigen. Tirsdag kveld skal vi helst slå Sverige på Ullevaal. Våre beste menn må fortelles at de er bedre enn det mediene sier de er.

Og noen ganger er de det, Norge kan være et helt ålreit fotballag.

Men foreløpig ikke mot de virkelig gode.

Vi var dårlige mot Tyskland tilbake i 2017, og vi var dårlige mot Spania lørdag kveld.

Fem cornere og noen prosent mer ballbesittelse enn det England hadde mot spanjolene, forandrer ikke på det.

DERFOR ER DET ikke billig trøst vi trenger nå. Det eneste som gjelder er full skjerping. Lars Lagerbäck lovet oss at han ikke ville unnskylde en dårlig kamp mot Spania. Kan hende det er derfor han velger å snakke kampen opp. Men han om det, vi som var der så det vi så, vi så at Spania skapte 14 målsjanser på oss, og da spiller det ingen rolle hvor mye England hadde ballen da de slo spanjolene 3–2 i Sevilla.

Avstanden til de absolutt beste fortsatt er veldig stor.

Kan hende et skritt tilbake hadde vært klokere enn å sammenlikne epler og pærer.

DE STORE MANGLENE som enda en gang ble avslørt på defensive dødballer har i utgangspunktet ikke noe med en motstanders balltempo, bevegelser og ferdigheter å gjøre. Det har med skjerping å gjøre. Når en motstander slår et frispark eller corner ligger ballen stille.

Spillet står (nesten) stille.

Alle norske er i valgte og forhåndsbestemte posisjoner.

Likevel sviktet det.

Kapitalt.

SVERIGE KOMMER OGSÅ til å få dødballer mot Norge. Og de er i stand til å serve dem. Være seg cornere eller innsvingere/utsvingere fra posisjoner ute i banen.

Vi vil bli plaget tirsdag kveld også.

DERFOR MÅ NORGE opp mange hakk i den delen av spillet. Skal vi slå Sverige kan vi ikke stå med lua i handa. Vi må være der det skjer. Ikke stå og se på. For defensive dødballer handler mer enn noe annet om oss selv og vår egen tøffhet, årvåkenhet, altså forsvarsevnen.

Mot Spania var det altfor dårlig.

DET KAN OGSÅ være lurt å finne noen nye metaforer til oppladning og oppildning av mannskapet. Fuck you til overmakta, der den lille hunden bjeffet mot den veldig mye større hunden, var et særdeles mislykket forsøk. Skal du leke David mot Goliat må du ha steiner i slynga. Ikke popcorn. For hvis du ikke kan følge opp bjeffing med glefsing, har det ingen hensikt å være tøff i trynet.

Da blir det bare dumt.

På Mestalla var det dumt.

DERFOR KAN VI ikke få den svingdøra i trynet mot Sverige tirsdag kveld. Vi ikke få den svingdøra i trynet når Sverige kommer til Ullevaal. For hvis fuck you blir til fuck you too, er det over for Norge.

Da er jeg redd vi må vente et helt år på den neste reelle EM-muligheten.

Play off i Nations League i mars 2020.