- Presterer jeg dårlig, føler jeg meg som en dårlig fyr

Stortalentet tar avbrekk fra hoppingen.

TRENGER AVBREKK: Den nye hoppstjerna Phillip Sjøen tar et avbrekk fra landslaget og etter det han omtaler som en ekstrem periode.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRENGER AVBREKK: Den nye hoppstjerna Phillip Sjøen tar et avbrekk fra landslaget og etter det han omtaler som en ekstrem periode. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den norske hoppkometen, Phillip Sjøen (19), tar et avbrekk på ubestemt tid.

- Jeg føler ikke jeg tar noe pause, men heller litt avstand til ting. Vi har blitt enige om at jeg skal slippe samlinger og konkurranser for en periode fremover, slik at jeg kan holde på litt for meg selv og forhåpentligvis samle overskudd til sesongstart, forteller Sjøen til Dagbladet sent i kveld.

Sjøen har vært rangert som et av verdens største talenter og ble juniorverdensmester i laghopp i februar i 2012. Han vant to renn under Sommer Grand Prix i fjor sommer og er spådd en lysende karriere.

I november i fjor falt han stygt under et prøvehopp i Klingenthal. Fallet ble beskrevet som «dramatisk» av sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Ekstremt mye Sjøen forteller til Dagbladet at han vil fortsette treningen:

- Jeg er fortsatt med på de daglige treningsøktene sammen med landslagsassistent Magnus Brevig, mens når resten av laget er på samlinger kjører jeg et opplegg på egenhånd her hjemme. Det føler jeg selv er den beste løsningen for meg akkurat nå, sier Sjøen.

- Hvordan har det siste året vært?

- Videre så har det siste året vært ekstremt lærerikt. Jeg har lært mer om skihopping enn noen gang tidligere, og også utviklet meg masse på flere arenaer, samtidig som jeg har fått et godt apparat rundt meg. Når det er sagt, har det også vært ekstremt mye til tider, sier Sjøen.

Stortalentet fortsetter:

- Det har nesten ikke rom for annet enn kun skihopping. Når man omgås i det samme miljøet og har 250 reisedøgn i løpet av en sesong, kan skihopping fort bli veldig altoppslukende. Det er nok denne overgangen jeg har slitt litt med. Fra å ha det veldig moro, til å skulle ha dette som fulltidsjobb. Presterer du ikke, så har du null kroner i inntekt, det samme gjelder ved skadeavbrekk, som jeg for så vidt står midt oppi nå også, sier Sjøen.

SVEV: 
Phillip Sjøen i hopprennet i verdenscupen i Holmenkollen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SVEV: Phillip Sjøen i hopprennet i verdenscupen i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du om det stygge fallet i dag?

- Jeg vil ikke si det har påvirket meg i særlig stor grad, sier Sjøen.

Tenåringen som representerer Bækkelaget SK og Kollenhopp forteller at han håper å komme tilbake og toppform:

- Denne gangen sitter det bare litt mer mentalt enn rent fysisk. Du skal hele tiden være «on top of you?re game», og har du en dårlig dag på jobb, går det veldig fort inn på meg. Jeg har nok litt for ofte tatt med meg jobben hjem, også når jeg ikke er i hoppbakken. Presterer jeg dårlig i hoppbakken, føler jeg meg som en dårlig fyr.. Så jeg er nok nødt til å bli flinkere på å la jobben ligge når jeg ikke er på jobb, sier 19-åringen.

- Åpen dør Landslagstrener Alexander Stöckl sier stortalentet er velkommen tilbake.

- Han har full støtte fra Olympiatoppen og meg. Vi håper han finner tilbake. Min dør er helt åpen, sier landslagstrener Stöckl til NTB.

- Han er sliten og utbrent. Det er blitt for mange reisedøgn. Han er lei reisene og turene. Han er veldig sliten av å tenke skihopp 24 timer i døgnet, men han elsker fortsatt skihopping, sier Stöckl.

VIL TILBAKE: 
Skihopper Phillip Sjøen ladet han opp sammen med de andre norske hopperne på hotellet på Norefjell i februar.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
VIL TILBAKE: Skihopper Phillip Sjøen ladet han opp sammen med de andre norske hopperne på hotellet på Norefjell i februar. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Neste uke tar Stöckl med seg hopperne til Oberstdorf. Det blir den siste samlingen på plast. Snart venter også den årlige treningsleiren i Fuerteventura.