Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nations League er Norges EM-gardering

Primadonnanykker er en mye farligere motstander enn Serbia

På banen er Norge menn A på vei til å bli et konkurransedyktig lag. Når Lars Lagerbäck ikke har regien funger det ikke alltid like bra.

ET BILDE PÅ NORGE: Når det ser sånn ut er Norge en kollektiv enhet med potensial til å ta høyere nivåer enn det tredje beste i Europa. Fra venstre bak: Ola Kamara, Ole Kristian Selnæs, Markus Henriksen, Sigurd Rosted og Rune Almenning Jarstein. F.v. foran Mohamed Amine Elyounoussi, Omar Elabdellaoui, Tarik Elyounoussi, Birger Meling, Håvard Nordtveit og Iver Fossum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ET BILDE PÅ NORGE: Når det ser sånn ut er Norge en kollektiv enhet med potensial til å ta høyere nivåer enn det tredje beste i Europa. Fra venstre bak: Ola Kamara, Ole Kristian Selnæs, Markus Henriksen, Sigurd Rosted og Rune Almenning Jarstein. F.v. foran Mohamed Amine Elyounoussi, Omar Elabdellaoui, Tarik Elyounoussi, Birger Meling, Håvard Nordtveit og Iver Fossum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORGE MENN A har hatt offisiell framgang, tatt et viktig steg på veien mot EM 2020 og er igjen blitt et fotballandslag å tro på. Bra. Det som ikke er så bra er en episode på Kypros, kall det gjerne en parentes. Men på vei inn i en ny tid er det en viktig parentes.

Den handler om ydmykhet.

Selvforherligelse har norsk landslagsfotball hatt nok av.

Men først materien:

DET VIKTIGSTE ER det vi ikke vet med sikkerhet, at Norge får hjemmekamp i en eventuell play off-semifinale mot Serbia i Nations League.

Det er bedre enn bortekamp mot Finland.

Det er veldig mye bedre enn bortekamp mot Skottland.

NORGE, SERBIA, SKOTTLAND og Finland er de fire gruppevinnerne på nivå tre i Nations League. Om ingen av disse fire lagene blir topp to i sine respektive grupper når den ordinære EM-kvalifiseringen spilles i 2019 – trekningen finner sted i Dublin 2. desember – spiller Norge-Serbia og Skottland-Finland semifinaler i mars 2020.

Semifinalenes vinnere møtes til finale tre dager senere, der kampstedet trekkes 22. november 2019.

Vinneren av den kampen er klar for EM-sluttspillet.

SERBIA ER BEST av de fire semifinalistene fra Nations League nivå tre. Lagenes FIFA-ranking er per dato Serbia 35, Skottland 40, Norge 48 og Finland 56. Likevel mener jeg det er et godt oppsett for Norge.

Det er bedre å møte Serbia hjemme i en semifinale, enn borte i en eventuell finale.

HJEMMEBANEFORDELEN VEIER TUNGT i slike kamper. Under Lars Lagerbäck har ikke Norge tapt på Ullevaal. Av ni kamper har vi vunnet sju. På ti bortekamper har vi tapt fem og vunnet fire, der to av seirene har kommet mot San Marino (209 av 211 på FIFA-rankingen) og Albania B (60). Og tror man Serbia er laget å slå, om de ikke kvalifiserer seg direkte, skal man møte dem uansett.

Da er det bedre å møte dem hjemme i en semifinale, enn borte i en finale.

Arenaen for den kampen skal jo trekkes.

Det vil alltid er 50/50.

BLIR NORGE TOPP to i sin EM-gruppe gjennom 2019 er dette av akademisk interesse. Da vil vi være klare for sluttspillet. En annen nasjon får da Norges plass i semifinalen i Nations League.

BLIR SERBIA TOPP to sin gruppe vil de også være direkte kvalifisert. Det kan være noe å heie på. Skjer det får Norge en enklere motstander i semifinalen. Og det får vi om Skottland kvalifiserer seg også, da får vi nemlig en enklere motstander enn Serbia om de fortsatt må satse på Nations League.

Det er ikke noe å heie på.

Da kan vi nemlig møte Serbia i finalen.

Med en 50/50 sjanse for at kampen skal spilles i Beograd.

ET KORTLAG PÅ Kypros er heller ikke noe å heie på for dem som vil det norske fotballkollektivet vel. Det er litt synd. Når fem spillere nekter å bli tatt bilde av på et presstreff er det et stykke fram til de rollemodellene NFF ønsker at landslagsspillerne skal være. For ikke å snakke om åpenheten fotballpresidenten bærer som en fane. De hadde riktignok fri denne dagen, det var ikke deres tur til å stille opp for media, men likevel satt de akkurat der pressetreffet ble holdt.

Hotellet var enormt, de kunne valgt et annet sted.

De valgte pressesonen.

Var det så ubekvemt å bli tatt bilde av kunne de sagt nei til de italienske turistene som også spurte.

Det gjorde de ikke.

De poserte heller med tommelfingrene opp.

Før de sa nei til NTB.

ET PAR UKER etter at assistenttrener Per Joar Hansen ba spillerne om å vise samhold og feire norske scoringer med kollektiv glede – rett og slett oppføre seg på en måte som samler laget og publikum, ikke vise hevngjerrighet og demonstrere på grunn av noe som er sagt eller skrevet- skjer dette. Ingen stor sak, jeg sier ikke det. Men et tegn på tider som kan komme. Og det kler ikke våre beste menn å ha slike holdninger, det vil alltid være nest best.

Det er ikke godt nok.

En ny oppfordring fra Perry er kanskje på sin plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!