Primo Nebiolo død

Friidrettspampen Primo Nebiolo, en av verdens mektigste idrettsledere, døde natt til i dag av hjerteinfarkt.

Italieneren ble 76 år gammel. Nebiolo var i de siste 16 årene av sitt liv president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Han var president også i Det internasjonale universitetsidrettsforbundet (Fisu) og Foreningen av olympiske sommeridrettsforbund (Asoif), og var siden 1992 medlem i Den internasjonale olympiske komité (IOK).

Han yndet å si at verdens friidrettsutøvere var hans familie, og at han var deres far. Men han var mer en gudfar. Han holdt organisasjonen i et jerngrep, slo ned på alle forsøk på å utfordre hans makt og ble på tross av sin høye alder gjenvalgt til en ny fireårsperiode i forbindelse med VM i august. Kritikerne kalte ham sarkastisk for «solkongen».

Nebiolos plutselige død etterlater et maktvakum i en av verdens største idretter. - Dette er urovekkende. Det finnes ingen åpenbar etterfølger, sa en kilde i organisasjonen til nyhetsbyrået AFP.

Nebiolo har en del av æren, eller skylda, for at friidretten brøt tvert med røttene som en amatøridrett og ble en høykommersiell profesjonell idrett. Ironisk nok er ordet «amatør» fortsatt del av organisasjonens navn.

(NTB/AP)