Prins advarte mot mulig juks

Et brev fra den nederlandske kronprinsen Willem Alexander kan gi Un Yong Kim trøbbel før dagens valg av Samaranchs etterfølger.

I dag skal IOC-medlemmene velge ny president, og det knyttes stor spenning til hvem som følger i Jan Antonio Samaranchs mektige fotspor. En av de største favorittene, koreanske Un Yong Kim, møter store problemer i innspurten.

50 000 dollar

Det var i går det ble kjent at et IOC-medlem hadde sendt et brev til den etiske komiteen. Avsenderen kjente til at Kim hadde lovet IOC-representantene 50 000 dollar i året dersom han ble valgt til president. Leder av den etiske komiteen, Kéba Mbaye, sa i går at saken var avsluttet inntil eventuelle bevis forelå.

Navnet på brevskriveren ble ikke gjort kjent, men ifølge Aftenposten er avsenderen det kongelige medlemmet kronprins Willem Alexander.

Det gjør ifølge avisa at situasjonen blir langt mer alvorlig for Un Yong Kim. Dette fordi kronprinsen har stor troverdighet i IOC, og en henvendelse fra ham betyr mer enn useriøs ryktespredning.

Pressemelding

Kim skal ifølge en pressemelding ha avvist det hele overfor den etiske komiteen. En av Kims argeste konkurrenter, Dick Pound, viser overfor Aftenposten til samme pressemelding med et ironisk smil når han påpeker at Kim avsluttet meldingen med ordene:

«Jeg har aldri foreslått noen tall i denne saken».

Kim har tidligere kjempet for at IOC-medlemmer skal få dekket sine utgifter. Dersom han har argumentert for dette under Russlands-oppholdet kan ha gått over streken, ettersom kandidater ikke skal drive valgkampanje.

I TRØBBEL: Un Yong Kim.
BREVSKRIVER: Prins Willem Alexander.