Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aston Villa slo Derby i opprykksfinalen

Prinsen og Carew jublet for opprykk

Aston Villa er klare for Premier League etter en høydramatisk opprykksfinale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Aston Villa - Derby 2-1 (1-0)

Det blir kalt «verdens mest verdifulle kamp», og med over to milliarder kroner på spill var det ikke rart at det var to smånervøse lag som entret Wembley mandag ettermiddag.

I tillegg spilte lagene selvsagt om en plass i neste sesongs Premier League - årets store mål for begge de tradisjonsrike klubbene.

En stupheading fra Anwar El Ghazi og en keepertabbe signert Kelle Roos sørget for at det var Villa som rykket opp, og kan begynne å forberede seg til en sesong på øverste nivå. Derbys sene redusering tente håpet, men etter en dramatisk avslutning kunne Villa-supporterne juble til slutt.

- Jeg har ikke ord. Dette var en så tøff kamp. Det betyr alt å rykke opp, for vi vet hvor denne klubben hører hjemme. Jeg har blitt værende her, og nå er vi tilbake. Jeg har ledet guttedrømmen min til Premier League, sa kaptein Jack Grealish til Sky Sports etter kampen.

Se scoringene her:

Stjernemøte

Før kampen var mye av fokuset på to tidligere Chelsea-helter. Frank Lampard tok over Derby etter at han la skoene på hylla, og har ledet klubben opp i toppsiktet av Championship på første forsøk. I opprykksfinalen møtte han sin gode venn og lagkamerat gjennom 13 år i Chelsea, John Terry.

Han har gått inn som assistentmanager i Aston Villa etter at han la opp. Lampard skulle nok ønske at han hadde Terry på sitt lag i begynnelsen av dagens oppgjør.

For Derby-feltet ble pepret med innlegg fra Aston Villas angrepsspillere, og det meste foregikk på Derbys banehalvdel. Der kunne en Terry i toppform gjort mye for å rydde opp.

Mangeårig venstreback i Chelsea, Ashley Cole, spilte i sin vante posisjon for Derby, mens lånesoldatene Tammy Abraham og Mason Mount sørget for enda flere koblinger til de blåkledde fra London.

Stupte Villa i ledelsen

Aston Villa og Derby endte som nummer fem og seks i ligaen, men klarte likevel å kjempe seg forbi henholdsvis West Bromwich og Leeds i playoff-semifinalene.

I dagens storoppgjør på Wembley fikk Villa til slutt betalt for et økende press mot Derby-målet.

Kun ett minutt før pause stupte Anwar El Ghazi inn åpningsmålet. Ahmed Elmohamady slo et perfekt innlegg, som keeperen ikke turte å gå ut på. El Ghazi var først på ballen, og kunne juble for et mål potensielt verdt to milliarder kroner. Villa er det laget som har scoret flest mål fra innlegg denne sesongen, og det var med andre ord ingen tilfeldighet at de lykkes denne gangen også.

Den tidligere Ajax- og Lille-spilleren har ikke vært i storform i Championship denne sesongen, og står bare med fem nettkjenninger, men dette målet kunne vise seg å bli svært verdifullt.

- Vi visste om og kjente på presset. Denne klubben skal være i Premier League, og den fortjener å være der, sa målscorer El Ghazi etter kampen.

OPPRYKK: Jack Grealish og medspillerne jublet hemningsløst etter kampen. Foto: NTB scanpix
OPPRYKK: Jack Grealish og medspillerne jublet hemningsløst etter kampen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsen og Carew jublet

På tribunen satt både den ene og den andre kjente personligheten, men ingen større enn Prins William. Han er stor Aston Villa-supporter og jublet hemningsløst for El Ghazis scoring. Ved hans side sto tidligere Villa-spiller, John Carew, og sammen strakte de nevene i været.

ROYAL JUBEL: Prins William og John Carew feirer sammen. Foto: NTB scanpix
ROYAL JUBEL: Prins William og John Carew feirer sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det har virkelig vært en stor ære å få bli kjent med ham og få kalle ham for kompis, det er jeg stolt over, har Carew tidligere fortalt til Dagbladet.

De to skal ha møttes ved en rekke anledninger, og det er fotballinteressen som skal ha ført dem sammen. Også Hollywood-skuespilleren, Tom Hanks, er stor Villa-supporter.

Dramatisk avslutning

Ifølge statistikktjenesten Opta er det sjelden at et lag klarer å slå tilbake etter å ha ligget under til pause i en playoff-finale. Forrige gang det skjedde var i 1996 da Leicester slo tilbake mot Crystal Palace og vant 2-1.

Den bragden klarte ikke Derby å følge opp.

For vondt ble til verre i det 59. minuttet. El Ghazi fyrte av fra utenfor 16-meteren, men skuddet traff et bein og gikk i en bue inn mot mål. Derby-keeper Kelle Roos steg til værs og burde ha klarte å bokse ballen unna. I stedet traff den hodet til John McGinn, som sendte Villa nok et steg i retning Premier League.

Mye sto på spill, og i sluttminuttene evnet Derby å løfte laget. Ni minutter før slutt tente Jack Marriott håpet med en markkryper, og det ble en høydramatisk avslutning på kampen. Derby kjempet for en utlikning, men etter sju minutter overtid var det endelig over på Wembley.

TAP: Frank Lampard trøster spillerne etter tapet. Foto: NTB scanpix
TAP: Frank Lampard trøster spillerne etter tapet. Foto: NTB scanpix Vis mer

PS: Ørjan Håskjold Nyland er keeperen med flest kamper for Aston Villa denne sesongen, men sliter med en skade. Han var derfor ikke i kamptroppen til dagens kamp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!