«Prinsesse»-ektemann skal stoppe Kaká og Robinho

Booth får skryt av Torres.

KLARTE IKKE STOPPE VILLA: Her scorer David Villa forbi Sør-Afrikas Matthew Booth. Foto: REUTERS
KLARTE IKKE STOPPE VILLA: Her scorer David Villa forbi Sør-Afrikas Matthew Booth. Foto: REUTERSVis mer

|||• Prøve-VM direkte 20.30: Spania - USA (semifinale)

(Dagbladet.no) Sør-Afrika står overfor en formidabel test i morgen kveld, når de skal møte Brasil i semifinalen av Prøve-VM på hjemmebane.

Norges overmenn i treningskampen i Rustenburg tidligere denne sesongen skal prøve å overbevise verden om at de ikke bare er et arrangørland neste sommer - at de også er et fotballag å regne med.

Og mannen som får en av de tøffeste oppgavene, er midtstopper Matthew Booth.

Modellkone
Forsvarsspilleren er den eneste hvite mannen i sørafrikanernes førsteellever, men det er ikke derfor den fargede majoriteten av supporterne buer på ham. Det høres bare sånn ut. De roper nemlig «Booooth» hver gang han har ballen, for å hylle ham.

- Det er så mange journalister som har spurt meg om det, så jeg begynte faktisk å lure på om jeg ble buet på. Men nei, det er nok bare det at de roper navnet mitt, sier Booth ifølge The Times.

ENESTE HVITE: Matthew Booth skiller seg ut på det sørafrikanske landslaget. Foto: REUTERS
ENESTE HVITE: Matthew Booth skiller seg ut på det sørafrikanske landslaget. Foto: REUTERS Vis mer

Han har ofte vært den eneste hvite på lagene han har spilt for, og da han var ung ble han kalt for «Fiela se Kind» (Fielas barn). Grunnen er en Dalene Matthee-roman, som handlet om en farget kvinne i Cape Town som adopterte et forlatt, hvitt barn.

I Sør-Afrika sliter de fortsatt med både rasisme og omvendt rasisme, men Booth er bare populær. Han er en elsket fotballspiller og han også kjent i glamourdelen av rampelyset, siden han er gift med ei «prinsesse».

Kona Sonia Bonneventia Pule ble kåret til Miss South Africa first princess og er en internasjonal modell.

Mistet 2002-VM
Den 32 år gamle midtstopperen har bare 23 landskamper, selv om han debuterte for Bafana Bafana (landslagets klengenavn) for over ti år siden. Booth tilbrakte sju år i Russland, hvor han blant annet var kaptein for Krylia Sovetov. Da var han nok litt langt unna, og han havnet litt i glemmeboka.

Nå er Booth tilbake i hjemlandet, hvor han spiller for Mamelodi Sundowns.

- Jeg hadde 15 landskamper før jeg dro til Russland, og jeg var litt «ute av syne» for landslagssjefene, sier han ifølge nyhetsbyrået DPA.

TAKLET MOA: Midtstopper Booth var med da Norge møtte Sør-Afrika i slutten av mars. Foto: AP
TAKLET MOA: Midtstopper Booth var med da Norge møtte Sør-Afrika i slutten av mars. Foto: AP Vis mer

32-åringen flyttet til Europas største land etter karrierens største nedtur. Han var tatt ut i VM-troppen som skulle til Sør-Korea og Japan i 2002, men en kneskade førte til at han måtte bli hjemme.

- Det var veldig tøft å svelge. Skaden kom på verst tenkelige tidspunkt, og derfor er jeg ekstra motivert for å komme meg på 2010-laget, forteller han.

Torres-skryt
Sør-Afrika tapte den siste gruppespillkampen mot Spania i Prøve-VM i helga, men de kom seg likevel videre til semifinalen. I den kampen møtte Booth & co. et av Europas mest fryktede spisspar, David Villa og Fernando Torres.

Villa scoret ett, mens Torres måtte gå målløs av banen - blant annet på grunn av en Booth-redning på streken.

- Han er en svær midtstopper og det var vanskelig å spille mot ham, sier Torres.

Nå venter nye, tøffe utfordringer for Booth og stoppermakker Aaron Mokoena. I morgen møter de et brasiliansk lag som har scoret ti mål på de tre første Prøve-VM-kampene. Sør-Afrika har bare maktet å score to.

KJEFTET - FIKK ROS TILBAKE: Matthew Booth ga Fernando Torres huden full på lørdag, men fikk ros av spanjolen etter kampen. Foto: AFP
KJEFTET - FIKK ROS TILBAKE: Matthew Booth ga Fernando Torres huden full på lørdag, men fikk ros av spanjolen etter kampen. Foto: AFP Vis mer