Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Prinsesse Ingrid Alexandra tente OL-ilden

Ungdoms-OL er åpnet.

SOM SIN FAR: Prinsesse Ingrid Alexandra tente OL-ilden 22 år etter hennes far gjorde det samme under OL på Lillehammer i 1994. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SOM SIN FAR: Prinsesse Ingrid Alexandra tente OL-ilden 22 år etter hennes far gjorde det samme under OL på Lillehammer i 1994. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Vinter-OL for ungdom på Lillehammer er åpnet. Det var Prinsesse Ingrid Alexandra som tente OL-ilden, nøyaktig 22 år etter hennes far, Kronprins Haakon, gjorde det samme under OL på Lillehammer i 1994.

Under den vellykkede seremonien fikk vi blant annet en rekonstruksjon av det legendariske øyeblikket da Oddvar Brå brakk staven i VM-stafetten i Oslo i 1982. Brå var selv med å gjenskape hendelsen. 

Det var 13 000 tilstede under åpningsseremonien i Lysgårdsbakken fredag kveld. 

Aleksander Melås, som skal representere Norge i aking, var den norske flaggbæreren under seremonien. 

1100 utøvere Ungdoms-OL arrangeres fra 12.februar - 21.februar på Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Øyer og Oslo. 

Det er totalt 1100 utøvere i alderen 15-18 år som skal konkurrere om 70 medaljer i de 15 forskjellige vinterdisiplinene. Dette er andre gang Vinter-OL for ungdom blir arrangert. Det hele begynte i Østerrike og Innsbruck i 2012. 

Norge har 73 utøvere som skal konkurrere under lekene. De norske er representert i alle idretter som står på programmet.

- Surrealistisk Administrerende direktør for Lillehammer 2016, Tomas Holmestad, ser frem til lekene.

- Jeg har jobbet med dette hver dag i tre år og 8 måneder, og nå er dagen endelig kommet. Det føles surrealistisk, sier Holmestad til Dagbladet. 

Holmestad forteller at mye av jobben allerede er gjort. 

- Nå mangler kun glassuren på kaka, nemlig lekene. Den jobben vi har gjort med å engasjere unge friviilige er utrolig. 57 prosent av de frivillige er under 30 år. Blesten rundt fakkeltoget gjennom landet og den store deltagelsen, er veldig gledelig, sier han til Dagbladet. 

Gerhard Heiberg var sentral under OL på Lillehammer i 1994, i går fortalte han at han så for seg et emosjonelt øyeblikk under kveldens seremoni

- - Jeg kommer nok til å ha tårer i øynene og skjelve litt. Jeg vil tenke tilbake til 1994. Det var helt spesielt og det største jeg har vært med på i OL-sammenheng. Jeg vil nyte, se tilbake og nok ikke være tilsnakkelig akkurat da, sa mangeårig IOC-medlem Heiberg til NTB i går. 

IOC-medlem, Dick Pound, sa til VG denne uken at Ungdoms-OL var bortkastet tid og penger.