Prinsessekos

- Et fantastisk arrangement og en utrolig idrettsglede, var prinsesse Märtha Louises dom etter at hun åpnet de 25. Vivil-lekene for utviklingshemmede på Nadderud stadion i Bærum.

- Det er sjelden å se så mange glade ansikter på en gang, og her er det tydelig at det sosiale betyr like mye som det idrettslige, sa prinsessen til NTB etter at hun hadde vært en runde på stadion og snakket med utøverne.

Nærmere 600 psykisk utviklingshemmede i alle aldre fra hele landet var med på jubileumslekene, i tillegg til lag fra Polen, Spania og Estland. Innmarsjen på stadion lå ikke tilbake for langt større arrangementer som OL og VM.

Høy beskytter

- Som Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbunds beskytter, er det for meg gledelig å registrere den vekst og utvikling denne idretten har hatt de senere år. Norges Idrettsforbunds målsetting om at idretten skal være for alle har langt på vei lykkes, sa prinsesse Märtha Louise blant annet i sin åpningstale.

Hun kom også inn på hvor viktig det er å være i aktivitet selv om man er utviklingshemmet, og mente at Vivil-lekene virket som en gulrot det var verdt å strekke seg etter.

Prinsessen som var sommerkledd i lys blå bukser og T-skjorte, brun jakke og fargerike sko, ble tatt imot med blomster av de to bunadskledde 13-åringene Thea Dønås og Marie Underland Mjelva. Etter blomsteroverrekkelsen fikk de to hoppende glade jentene det travelt med å skifte til idrettstøy for å delta i lekene selv.

Gode klemmer

Det var mange som ville hilse på den kongelige gjesten, og Märtha hadde smil og gode klemmer til alle som kom på «klemmehold».

- Det e' ei fine dama, sa en eldre mannlig utøver fra Stavanger. Heilt enig, lød det fra en jevnaldrende kollega fra sidelinjen.

Mange ville også høre hvordan det sto til med mann og barn, og prinsessen kunne fortelle at, jo, det sto aldeles utmerket til på hjemmefronten.

Hun tok seg også god til å snakke med utøvere og ledere fra det spanske laget fra Malaga. De var også svært imponert over arrangementet, og ga uttrykk for at de gjerne skulle ha hatt noe lignende i Spania.

- Her kan vi lære mye fra dere i Norge, sa Juan de Dios Zotano Lopez på engelsk til prinsessen.

Prikken over i-en

- At prinsessen ville åpne lekene er prikken over i-en for 25-årsjubileet. Den anerkjennelsen og den begeistringen hun viser for utøverne betyr også enormt mye for oss, sa en svært fornøyd Vivil-general, Berit Ommedal, til NTB etter Märthas to timer lange besøk på Stabæks hjemmebane.

Og i kveld er det anledning til nye klemmer og mer kos, og kanskje en kongelig dans for noen av utøverne.

Prinsesse Märtha Louise har også takket ja til å bli med på jubileumsfesten i Lommedalshallen, der alle deltakerne med ledsagere skulle hygge seg med god mat og etterfølgende dans til langt på kveld.

(NTB)

Prinsessen Märtha Louise i samtale med Thomas Stensaas, etter at hun åpnet Vivil-<wbr>lekene på Nadderud stadion i Bærum i formiddag.
Prinsessen Märtha Louise ankomm Nadderud stadion sammen med Berit Ommedal og Ragnar Bergaust.
Prinsessen Märtha Louise ble ønsket velkommen med blomster fra Thea Dønås (13).