GODE TIDER: Nils Arne Eggen skapte et eventyr med Rosenborg. Nå mener 73-åringen at klubben igjen blir styrt etter hans smak. Foto: Lars Eivind Bones
GODE TIDER: Nils Arne Eggen skapte et eventyr med Rosenborg. Nå mener 73-åringen at klubben igjen blir styrt etter hans smak. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Prinsipielt kan vi ikke dele ut gullet i juni. Men jeg tror ikke de andre er gode nok til å ta igjen Rosenborg

Eggen digger Nye Rosenborg.

4. runde NM: Rosenborg - Tromsdalen, kl. 18.00.

(Dagbladet): Rosenborg spiller om en kvartfinaleplass i cupen i møtet med 2. divisjonslaget Tromsdalen hjemme på Lerkendal i kveld.

Lørdag kan de kvitte seg med Molde for godt i gullkampen i Tippeligaen også - og sitte igjen med Stabæk og Vålerenga som de eneste reelle utfordrerne til Rosenborgs første seriegull siden 2010.

- Veldig god kjemi Trenerlegenden Nils Arne Eggen (73) liker det han ser av laget han ledet til 14 seriegull og seks cupmesterskap - de fleste i storhetstiden på 90-tallet.

Som «trener» for trenerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun er en han tett på lag og klubb igjen, og han kjenner på optimismen og entusiasmen som syder rundt serielederen for øyeblikket.

- Det er en veldig god kjemi i troppen nå, og det skal arbeidslederne Kåre og Erik ha æren for, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

- Vil vinne sammen Hovedtrener Kåre Ingebrigtsen snakket etter 2-0 seieren mot Sarpsborg 08 sist søndag om hvor viktig den store trønderkjerne i laget er for suksessen de opplever nå.

- Vi har en gjeng trøndere som ikke har vunnet så mye. De har veldig lyst til å vinne noe sammen, og skrive ny Rosenborg-historie, sa Ingebrigtsen til Dagbladet da.

Lokal tilhørighet Mot Sarpsborg 08 stilte «Bruttern» med fire trøndere i startoppstillingen; Jonas Svensson (22), Ole Selnæs (20), Fredrik Midtsjø (21) og Pål André Helland (25).

I tillegg fikk 17 år gamle John Hou Sæter et par minutter på tampen.

Nils Arne Eggen var veldig opptatt av å ha trøndere på laget. Nå gleder han seg over at unggutter som Selnæs og Midtsjø har tatt sentrale roller i laget.

- Det er gutter som har vært i Rosenborg lenge. De var vel 15-16 år gamle da jeg hadde Rosenborg i 2010. Det var aldri noen tvil om at de ville bli gode fotballspillere. I Norge er vi nødt til å utvikle spillerne våre selv, og til de rollene de skal spille i, og den lokale tilhørigheten blir bare viktigere og viktigere.

Tilbake til 4-3-3 Rosenborgs oppstandelse er kommet med Kåre Ingebrigtsens gjeninnføring av den gode gamle RBK-formasjonen 4-3-3.

Flere trenere har fornye og modernisere Rosenborg med mer tidsriktige tallkombinasjoner - men Ingebrigtsen er et barn av Eggens 4-3-3 og har siden sverget til det.

Tre double-mesterskap som Rosenborg-spiller (1988, 90 og 92) er argumenter nok til å stole på systemets fortreffelighet.

Tippeligaens kanskje heteste spiller for øyeblikket, Pål André Helland, er svarer systemets kritikere slik:

- Mytene om 4-3-3 som gammeldags og ubrukelig er feil. Det holder tydeligvis mål ennå...

Han gikk fra å slite benken under eks RBK-trener Per Joar Hansen til å bli en av bærebjelkene i Nye Rosenborg under Kåre Ingebrigtsen.

- Ikke viktige å høre på Nils Arne Eggen fnyser også av folk som mener at systemet og formasjonen er avlegs.

- De som kritiserer den utgangsposisjonen er ikke så viktige å høre på. De beste lagene i verden spiller 4-3-3, minner Eggen om.

Og poengterer at det ikke er tallkombinasjonen, men bevegelsene innenfor systemet som er avgjørende.

- Det er lettere når du kan starte fra kant på begge steder. Og så handler det om å søke bakrom og skape overtall på kant. Formasjonen gir stor fleksibilitet, sier Eggen.

- Så ikke ut som Rosenborg - Og etter flere år med forskjellige formasjoner, så var det viktig å få inn en dedikert 4-3-3-mann som Kåre Ingebrigtsen?

- Ja, det er jo derfor han ble valgt. Svenskene (Hamrén og Jönsson) var gode trenere de, men Rosenborg så ikke ut som Rosenborg. Nå har dem begynt å trene igjen, ofte og hardt. Skal man tåle å spille kamper, så må man tåle å trene også.

- Ellers er jeg helt enig - Og med seier mot Molde på lørdag, så er seriegullet allerede i boks?

- Nei, altså, prinsipielt kan vi ikke dele ut gullet i juni, men ellers er jeg jo helt enig.

- Stabæk eller Vålerenga kan heller ikke ta igjen Rosenborg?

- Jeg tror ikke de er gode nok. Dessuten er Rosenborg nå et stabilt godt fotballag.