Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Prisen for å «dopingpreppe» en OL-utøver: 100 000 euro

Tysk sjokkavsløring fra Russland.

BEGYNNER I KVELD: Doping er allerede gjennomdiskutert før OL begynner. Svært få tror på et helt rent OL, men tilbyderne av eksperimentelle dopingstoffer sjokkerer selv Wada-ledelsen.Foto: AP /David J. Phillip / NTB Scanpix
BEGYNNER I KVELD: Doping er allerede gjennomdiskutert før OL begynner. Svært få tror på et helt rent OL, men tilbyderne av eksperimentelle dopingstoffer sjokkerer selv Wada-ledelsen.Foto: AP /David J. Phillip / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): I Norge har debatten om effektiviteten av dopingtesting under OL rast blant antidopingjegere siden Mads Drange ga ut boka «Den store dopingbløffen» tidligere i år.

Nå kan det vise seg at Dranges påstand om at det er umulig å ta de smarteste doperne bare ved hjelp av dopingtester har fått et tilleggselement i forkant av de kommende vinterlekene som åpner i kveld.

Ifølge The Guardian har den tyske tv-kanalen WDR avslørt hvor enkelt det er å få tak i veksthormoner i Russland. Veksthormoner er vanskelig å avsløre i seg selv, men ifølge den tyske tv-kanalen skal de ha blitt tilbudt et supereffektivt veksthormon som foreløpig bare er under utprøving på dyr.

Umulig å avsløre
En journalist fra WDR skal undercover ha møtt en forsker fra Det russiske vitenskapsakademiet i Moskva, som er et forskernettverk for hele Russland, og blitt tilbudt et veksthormon som går under navnet «full size MGF».

Stoffet skal altså være en videreutvikling av det allerede kjente veksthormonet MGF, som har stått på dopinglista til det internasjonale antidopingbyrået Wada i mange år allerede.

«Full size MGF» skal ifølge den russiske forskeren være dobbelt så effektivt som vanlig MGF, men også helt umulig for dopingjegerne å avsløre i en dopingtest. 

Knapp million
Den tyske journalisten skal ha fått med seg 1 milligram av stoffet for å teste det, men skal samtidig ha fått beskjed av forskeren at prisen for å preppe en utvøver klar for OL skulle være 100 000 euro.

Altså knappe 900 000 kroner etter dagens kurs.

- Det ville være naivt å tro at alle utøverne i Sotsji er rene, og det er mange som er overbevist om at stoffet de tar ikke kan avsløres, sier WADA-sjef David Howman til WDR.

- Men det er sjokkerende at en forsker tilbyr stoffer som aldri har blitt testet på mennesker. Da blir utøverne prøvekaninene, fortsetter Howman.

Hele Norges coronakart