Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Priset til åtte millioner

Skuddarmen til Kristian Kjelling (24) kan bli helt avgjørende mot verdensener Kroatia i kveld. Alle skal vite at den lille pjokken har jobbet hardt for å komme dit han er i dag.

NABEUL (Dagbladet): -  Jeg har trent som et helvete siden jeg var 12 år. Jeg har hoppet over mange fester, og heller prioritert å trene dobbelt dagen etter. Det er ikke få ganger jeg har ligget og spydd etter treningsøkter, sier Kristian Kjelling til Dagbladet foran Norge- Kroatia i første kamp i VMs mellomrunde i Nabeul i kveld.

Spania-proffen er da også en av VMs store profiler så langt. Ademar Leon er nok glad for at de i kontrakten med Kjelling har en salgsklausul på hele én million euro (8,5 millioner kroner).

-  Det er ingen klubber i verden som er villig til å betale det for en spiller. Men det er klubbens måte å sikre seg mot salg av meg, sier Kjelling.

Han var på vei til tyske Kiel i fjor - riktignok til en langt lavere pris - men Ademar Leon stoppet salget fordi de ikke fant noen erstatter for Kjelling.

-  På den tida ville jeg vekk fordi jeg ikke trivdes i Leon. Nå stortrives jeg, og har ingen hast med å komme meg til en annen klubb, sier Kjelling.

Tidlig proffdrøm

I Spania har han vunnet den spanske cupen. I ungdomsåra vant lange og tynne Kjelling det meste av turneringer med Kjelsås. I 14-årsklassen gikk laget gjennom en hel sesong uten tap.

-  Jeg var veldig tynn, og har jobbet mye med styrke. Blant annet har jeg stått på Toppidrettsenteret og kastet stein i timevis. Og når vi gikk til trening, var det alltid noe spesielt jeg terpet på. Jeg kunne kjøre den samme overgangsfinta 50 ganger. Var veldig grundig, sier Kjelling.

 SKUDDKLAR:  Norges toppscorer Kristian Kjelling er klar til å senke verdensener Kroatia i kveld. -  Gunnar Pettersen har brukt fire år på overbevise meg om at jeg skal skyte. Da har jeg ikke tenkt å slutte med det nå, sier Kjelling. Foto: Sigbjørn Andreas Hofsmo/Digitalsport
SKUDDKLAR: Norges toppscorer Kristian Kjelling er klar til å senke verdensener Kroatia i kveld. - Gunnar Pettersen har brukt fire år på overbevise meg om at jeg skal skyte. Da har jeg ikke tenkt å slutte med det nå, sier Kjelling. Foto: Sigbjørn Andreas Hofsmo/Digitalsport Vis mer

Mamma Merete Walby bekrefter ar sønnen tidlig satte seg høye ambisjoner, og at han har ofret alt for å nå målene.

-  14 år gammel sa Kristian at han skulle bli proff. Vi som har fulgt ham, vet hvor mye han har forsaket for å komme dit han er i dag. Derfor er det morsomt at han opplever suksess, sier Merete Walby til Dagbladet.

Vinnerinstinkt

I tillegg til å ville bli best er han beryktet for sitt vinnerinstinkt. Det skal være uten sidestykke.

-  Det der er et sårt tema i familien. Jeg har ødelagt mange kortstokker og Ludo-brett opp gjennom åra. Jeg ville heller smadre spillene enn å tape. Og fortsatt har jeg våkenetter over at vi røk ut i en volleyballturnering i åttendeklasse, smiler Kjelling.

-  Fortsetter å skyte

Da han var 16, var det så ille at faren måtte ta en prat med Kristian om hans vinnerinstinkt.

-  Han ba meg om å sortere hva jeg ville vinne. Tross alt kan man ikke bli helt gæren om man taper mot moren sin i Ludo. Jeg lærte litt av den samtalen, sier Kjelling.

Nå er det først og fremst på håndballbanen han vil vinne. Det har alle som har sett Norges VM-kamper lagt merke til. Det er den viljen og gutsen regjerende VM- og OL-mester Kroatia skal opp mot i kveld.

Etter målshow mot Serbia og Montenegro og Tyskland stoppet han på to scoringer mot Egypt lørdag. Men Kjelling forsikrer at det ikke skyldes alt snakket om at Norge må spille mer kollektivt.

-  Gunnar Pettersen har brukt fire år på overbevise meg om at jeg skal skyte. Da har jeg ikke tenkt å slutte med det nå. Når jeg har ballen, vil jeg gjøre noe med den, ikke bare være en ballkaster, sier Kristian Kjelling til Dagbladet.

 At kroatene har respekt for Norge viste de tydelig i går: Under sin trening krevde de norske journalister fjernet fra tribunen.

Da de norske spillerne overtok hallen etter kroatene, var treninga åpen for alle.

UNG OG AMBISIØS: Kristian Kjelling bestemte seg i ung alder for å bli landslagsspiller i håndball.
OG DET BLE HAN.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media