Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Prisvinner overrasker: - Kødder du med meg?

Sju måneder etter at de ble ilagt bot for spionasje, tildeles Marcelo Bielsa og Leeds FIFAs fairplaypris.

FAIR PLAY: Leeds-kaptein Liam Cooper (bakerst) tok imot prisen på vegne av Marcelo Bielsa. Foto: Jonathan Moscrop / Pa Photos / NTB Scanpix
FAIR PLAY: Leeds-kaptein Liam Cooper (bakerst) tok imot prisen på vegne av Marcelo Bielsa. Foto: Jonathan Moscrop / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

Ved siden av priser som verdens beste mannlige og kvinnelige spiller, beste trener og keeper, ble også fairplayprisen utdelt på FIFA-gallaen i går.

Prisen skal være en anerkjennelse av eksemplarisk oppførsel som promoterer fairplay og medtanke i fotballen verden over.

I fjor gikk prisen til den daværende VVV Venlo-spilleren Lennart Thy prisen etter at droppet en kamp mot PSV for å donere blod til et offer for blodkreft som desperat trengte matchende blodceller.

Prisen i 2019 går til den eksentriske treneren Marcelo Bielsa og Leeds, som til daglig spiller i Championship.

Det skaper reaksjoner.

Lot motstanderen score

Bielsa og Leeds får prisen etter at treneren befalte spillerne til å la Aston Villa score da de møttes i april forrige sesong.

Jonathan Kodjia lå nede med skade. Bortelaget trodde at Leeds skulle spille ballen ut av banen slik spissen kunne få behandling, men i stedet fortsatte de angrepet sitt, som endte i 1-0-ledelse ved Mateusz Klich.

Aston Villa-spillerne raste mot Leeds, og i tumultene etter scoringen ble Villa-spilleren Anwar El Ghazi utvist etter en filming av Patrick Bamford.

På sidelinja sto en fortvilet Villa-trener Dean Smith og diskuterte med Bielsa. Argentineren la armen rundt Smith, lyttet til kollegaen, og ga til slutt ordren om å la motstanderen score i toppoppgjøret, som endte 1–1.

Saken fortsetter under videoen.

AU: Erlend Dahl Reitan ble taklet av Olaus Skarsem. Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen mener Skarsem burde vært utvist. Vis mer

Tatt på fersken i spionasje

Det var en fin gest av Leeds, selv om det skal sies at Pontus Jansson forsøkte å hindre Villa i å score.

Skrur man derimot tida tilbake til januar, havnet derimot Bielsa i søkelyset for noe helt annet som neppe kvalifiseres som fairplay i manges øyne.

Da innrømmet nemlig Bielsa å ha sendt noen for å spionere på Derby etter at en mann ble anholdt av politiet utenfor treningsbanen til Derby, da ledet av Frank Lampard.

I kjølvannet holdt argentineren en oppsiktsvekkende pressekonferanse der ha tok på seg all skyld. Der innrømmet han å ha spionert på samtlige motstandere.

- Selv om det ikke er ulovlig, er det kanskje ikke den rette tingen å gjøre, sa Bielsa ifølge The Guardian.

- Du kødder med meg?

Som konsekvens fikk klubben en bot på 200 000 pund. Den boten skal Bielsa selv ha betalt for.

Hendelsen ble raskt døpt som «Spygate» i britisk presse, og det er det som er grunnen til at de knapt kunne tro sine egne ører i BBC 5 Lives studio da de fikk høre at prisen var gikk til Bielsa og Leeds.

- Det må være en spøk. Du kødder med meg nå. Du lyver, sa Micah Richards, som spilte i Aston Villa før han la opp i sommer.

- Jeg elsker Bielsa, jeg elsker Leeds, de fortjener det, sa tidligere Arsenal-storscorer Ian Wright.

Richards trodde derimot fortsatt ikke på det.

- Du kødder med meg? sa Richards, som først trodde prisen ble utdelt basert på antall gule og røde kort.

- Tidligere misgjerninger teller ikke? spurte Chris Sutton.

- Tydeligvis ikke, lo Richards.

Takket klubben og fansen

FIFAs begrunnelse er som følger:

«Noen beboere på fotballplaneten anser å vinne som det ultimate. Den eneste meningen ved å delta i sporten. For andre finnes det derimot verdier som må holdes enda høyere enn de som leder til seier».

Deretter viser de til kampen mellom Leeds og Aston Villa.

«Kampen endte 1-1, noe som til slutt førte til at opprykksrivalen Sheffield United sikret automatisk opprykk til Premier League på Leeds' bekostning. At dette var på spill, gjør bare Bielsas dåd om sportsånd enda mer bemerkelsesverdig», skriver FIFA.

Bielsa var ikke til stede på gallaen i Milano. Leeds-kaptein Liam Cooper mottok prisen på vegne av ham selv og klubben, og leste også opp med uttalelse på vegne av treneren.

- Jeg ønsker å takke FIFA, samt Leeds United og deres fans, som ikke stilte spørsmål ved mine handlinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling