HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

Therese Johaug vant med historisk seiersmargin

Private Johaug-opptak røper: Nærmer seg de beste herrene

En drøy måned med konkurransepause gjorde svært godt for Therese Johaug. Nå er hun mentalt der hun skal være igjen og bedre både fysisk og teknisk. Private opptak viser hvordan hun nærmer seg de beste gutta.

ULRICEHAMN/OSLO (Dagbladet): Therese Johaug var verdens beste distanseløper før jul og har vunnet samtlige distanserenn hun har gått i denne comebacksesongen.

Men selv om hun var best i verden før jul, er hun betydelig bedre nå, akkurat som trener Pål Gunnar Mikkelsplass varslet i Dagbladet tidligere i januar.

Beviset fikk vi i Otepää forrige helg, med hele verdenseliten til stede. Nivået i toppen i internasjonal kvinnelangrenn har kanskje aldri vært bedre, med profiler og vinnertyper som Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Krista Pärmäkoski, Natalja Neprajeava og Ingvild Flugstad Østberg alle i strålende form.

Likevel triumferte Johaug med tidenes største seiersmargin på en 10 kilometer intervallstart i verdenscupen, viser Dagbladets oversikt.

Interessant nok har så vel Marit Bjørgen som Bente Skari, Justyna Kowalczyk og Johaug hatt en nesten delt seiersrekord på litt over 40 sekunder som mest på 10 km intervallstart.

REKORD: Marit Bjørgens utklassingsseier på 10 km fristil i Gällivare i 2010 er hennes mest suverene seier på distansen, men bak Johaugs rekord.
Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix
REKORD: Marit Bjørgens utklassingsseier på 10 km fristil i Gällivare i 2010 er hennes mest suverene seier på distansen, men bak Johaugs rekord. Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix Vis mer

I Otepää tok Johaug enda et nytt steg da hun noterte seg for en historisk stor seiersmargin på dette nivået, til tross for at alle de beste var på plass, og det ble gått svært fort i de estiske motbakkene.

Bedre enn Bjørgen og Skari

Tidligere har dette vært de mest suverene seiersmarginene på 10 kilometer intervallstart på det høyeste nivået:

* Marit Bjørgen vant i november 2010 10 kilometer fristil i Gällivare med en seiersmargin på 41,1 sekunder foran toer Charlotte Kalla.

* Justyna Kowalczyk triumferte i januar 2014 10 kilometer klassisk i Szklarska Poreba 41,8 sekunder foran toer Julija Tsjekaleva.

* Therese Johaug seiret i november 2014 10 kilometer klassisk i Ruka 42,2 sekunder foran toer Marit Bjørgen.

* Bente Skari triumferte imidlertid med ytterligere to tideler større seiersmargin da hun vant 10 km klassisk i Davos, 42,4 sekunder foran Kristina Smigun i desember 2001.

SUVEREN:
Bente Skari har vunnet med enda større seiersmargin enn Marit Bjørgen på 10 kilometer, men ikke på Therese Johaugs nivå forrige helg. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
SUVEREN: Bente Skari har vunnet med enda større seiersmargin enn Marit Bjørgen på 10 kilometer, men ikke på Therese Johaugs nivå forrige helg. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

* Skari var enda litt råere da hun vant 10 km klassisk på Beitostølen i november 2000, 44,7 sekunder foran Kaisa Varis.

* Elena Välbe vant på sin side med 34,6 sekunder som mest på 10 km klassisk foran Nina Gavriljuk i Tauplitzalm i desember 1994, mens andre russiske stjerner som Larisa Lazutina, Julia Tsjepalova og Olga Danilova (som for øvrig alle ble dopingtatt) ikke var i nærheten av disse seiersmarginene.

De største kvinnelige langrennsløperne på har altså alle hatt sin største seiersmargin på 41-44 sekunder på 10 km intervallstart.

Fram til forrige helg.

Da vant Therese Johaug 10 kilometer klassisk i Otepää med den historiske seiersmarginen på 48,4 sekunder ned til toer Ebba Andersson.

Nærmer seg gutta: - Vilt

I lys av hva som skjedde i jula og den siste måneden, er ikke lillebror og treningsmakker Karstein Johaug (26) overrasket over det.

I FORM: Karstein Johaug er i likhet med storesøster Therese på sitt høyeste nivå i karrieren og sikter seg inn mot å debutere i verdenscupen etter VM.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I FORM: Karstein Johaug er i likhet med storesøster Therese på sitt høyeste nivå i karrieren og sikter seg inn mot å debutere i verdenscupen etter VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han er selv så sterk nå at han slo solide fristilsløpere som Magne Haga og Anders Gløersen med 12.-plassen sin på 15 kilometer fristil i norgescupen på Nes i helga.

Før jul hadde lillebror Johaug en sprintprolog i Skandinavisk Cup som ga 8. plass og ei tid på nivå med Pål Golberg, Mattis Stenshagen, Fredrik Riseth og Pål Trøan Aune. Målet i NM er topp 10-plassering og en plass på nasjonal kvote i verdenscupen i Drammen i mars.

Det er med andre ord en solid målestokk av motsatt kjønn som Therese Johaug har holdt følge med på I4-hardøkter den siste måneden. For verdens beste kvinnelige langrennsløper har matchet en av Norges tjue beste mannlige langrennsløpere på trening.

På en ti kilometer er Therese nå bare rundt ett minutt bak Karstein, som altså er i norgestoppen på herresiden.

- Det er ganske vilt, sier Karstein Johaug til Dagbladet.

Se og hør mer om dette og de private Johaug-opptakene i Dagbladets langrennsprogram øverst i saken eller her:

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

Løfshus' dom

I løpet av konkurransepausen som varte i en drøy måned mellom verdenscuprennene i Davos og Otepää har Johaug tatt nye steg og forbedret nivået sitt ytterligere gjennom en ideell treningsperiode.

Det mentale er på plass igjen etter en tyngre periode før jul. Både kroppen og hodet er på topp.

- Therese er kanskje bedre enn noensinne. Hennes seiersrekke er fenomenal. Men personlig tror jeg det skal bli utfordrende for henne i litt lettere løyper i Seefeld å være så suveren, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Som de private opptakene fra Johaugs treninger i jula viser, har hun tatt store steg teknisk. Motbakkedronninga fra Dalsbygda er ikke bare best fysisk lenger. Nå er hun i tillegg blant de som går best teknisk på ski.

- Therese går med mer kraft - når hun ikke glemmer seg og stresser. Men vi har fortsatt ikke sett henne i en avgjørende fase i en fellesstart ennå, minner Løfshus om.

Se hele Dagbladets langrennsprogram her, hvor Therese blant annet forteller om søster Veronikas betydning og Karstein røper hvorfor det bare er noen av Johaug-søskene vi hører fra og andre ikke:

JOHAUG-SPESIAL: Karstein Johaug snakker med Dagbladets Øyvind Godø om storesøster Therese Johaugs comeback, familieforholdet og hvordan søsteren har tenkt å vinne gull i VM i februar. Video: Kristoffer Løkås Vis mer