Norge-Israel burde aldri vært spilt

Privatpersonen mye klokere enn treneren

NFF klarer ikke la være å spille en fotballkamp med minimal betydning. Det handler om sportslige vurderinger og 6,5 millioner kroner.

KLOK MANN: Lars Lagerbäck sier privatpersonen i ham ikke ville hatt noen problemer med om Norge–Israel hadde blitt skrotet. Synd den versjonen av Norges landslagstrener ikke vant argumentasjonen med fotballtreneren Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLOK MANN: Lars Lagerbäck sier privatpersonen i ham ikke ville hatt noen problemer med om Norge–Israel hadde blitt skrotet. Synd den versjonen av Norges landslagstrener ikke vant argumentasjonen med fotballtreneren Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • NorgeIsrael, TV 2 onsdag kl. 18.00

UEFA ER TYDELIGE på viktigheten av å oppfylle TV-avtalen, derom hersker ingen tvil. Like sikkert er det at landslagstrener Lars Lagerbäck snakker fram viktigheten av det å spille en treningskamp, selv midt i en pandemi.

Som mottaker for disse anbefalingene finner du arrangøren, Norges Fotballforbund.

For dem er det viktig å få budsjetterte inntekter inn på konto.

Derfor spilles Norge–Israel.

Så enkelt, så dumt.

NORGE MÅ IKKE noe som helst, UEFA presser ikke NFF til denne kampen. Den er bare veldig hensiktsmessig og godt betalt. TV-avtalen, som årlig tilfører Norges Fotballforbund 65 millioner kroner, er inne i sitt tredje av fire år.

For 40 landskamper – ti i året – mottar NFF 260 millioner kroner.

I 2018 OG 2019 spilte Norge ti landskamper. Fordi det bare blir åtte i 2020 skal det spilles 12 i 2021. Prisen per kamp kan gjennom divisjonsmetoden verdsettes til 6,5 millioner.

Det er verdien av Norge–Israel.

Også smittevern har sin pris.

DET ER TO grunner at til Norge møter Israel på Ullevaal Stadion denne onsdagen. 1) Landslagsledelsen ønsker kampen av sportslige hensyn. 2) NFF trenger pengene. Ingenting annet har påvirket avgjørelsen.

Noen hevder Norges Fotballforbund i dette tilfellet lever i ei boble og ikke evner å se verden rundt seg.

Det er vanskelig å hevde at akkurat den påstanden er direkte uberettiget.

I OKTOBER, DA Norge hadde tre obligatoriske kamper – først Serbia i playoff til EM, så de to Nations League-kampene mot Nord-Irland og Romania – klaget Lars Lagerbäck på tettheten i landslagets kampprogram. Hovedargumentet den gangen var rovdriften på spillerne, og belastningen den enkelte er utsatt for.

Pandemien har snudd fotballåret 2020 på hodet, og en komprimert terminliste har gjort spillerne mer skadeutsatt.

Du hører det fra alle kanter, ikke minst klubbtrenerne rundt om i Europa.

FOR EN MÅNED siden var det lite man kunne gjøre, da var alle tre kampene kvalifiseringskamper. Denne gangen er den første en ingenting-kamp mot Israel. I belastningsperspektivet som ble lagt til grunn i oktober, skulle man derfor tro at en treningskamp var lett å skrote.

Så enkelt er det ikke.

Live-published photos and videos via Shootitlive

DET ØKONOMISKE ARGUMENTET for å spille kampen er gitt, NFF innrømmer det selv om det ikke er noen automatikk i en eventuell avkorting av TV-pengene. Hadde 39 kamper over fire år vært greit for rettighetshaver TV 2, ville det også vært greit for UEFA.

Det spørsmålet er ikke diskutert.

DET FOTBALLFAGLIGE ARGUMENTET er at Israel-kampen gir landslagsledelsen en sjelden anledning til å prøve ut spillere med lite eller ingen spilletid for Norge. Det er for så vidt en grei omgåelse av det som ble så hardt kritisert for en måned siden, det krasjer i hvert fall ikke.

Det som ikke er greit er viljen til å spille kampen i ei tid da den verste globale helsekrisa på over ett hundre år er inne i en eskalerende fase.

Hvordan fotball kan trumfe helse der vi er nå, er vanskelig å forstå.

PRIVATPERSONEN LARS LAGERBÄCK ser det, forstår ropene om ansvarlighet og sier han ikke ville hatt noen innvendinger om kampen hadde blitt skrotet. Det er prisverdig. Sånn er det mange av oss som tenker.

For fotballmannen Lars Lagerbäck er det derimot annerledes.

Han vil spille kampen, nærmest for enhver pris.

NÅR DET KOMMER til hva som er best for den jobben han skal gjøre med Norge, er ikke lenger pandemien et vektet argument. Da kommer protokollen i spill, UEFAs strenge regelverk rundt håndteringen av smittevern.

Den er garantert god, den følges sikkert også til punkt og prikke, men den er ikke skuddsikker i forhold til et virus som ikke tar hensyn.

Kan Cristiano Ronaldo bli smittet på landslagssamling, kan alle bli det.

Og var det ille for en måned siden, er det veldig mye verre nå.

Derfor burde det ikke vært noen landskamp på Ullevaal onsdag kl. 18.00.

NFF burde heller stått opp for helsa til folk, og tatt en for Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer