Privatsatsinga som kan gi OL-gull

Sødergren: - Endelig fungerer det bra.

FORNØYD:  Anders Sødergren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FORNØYD: Anders Sødergren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Anders Sødergren har, i likhet med Petter Northug, satset privat fram mot OL i Sotsji. Men der Petter sliter med sykdom, har Sødergren for første gang på mange år unngått akkurat det.

Anders Sødergren har et OL-gull fra stafetten i Vancouver, fem VM-medaljer og to femmilsseire i Holmenkollen. Men etter fjorten sesonger i verdenscupen står altså en av Sveriges mest sympatiske menn  igjen uten en eneste individuell gullmedalje fra noe mersterskap.

Søndag 24. februar er 36 år gamle Sødergrens aller siste sjanse til å krone en lang og innholdsrik karriere med et individuelt gull. Den dagen går nemlig femmila i fristil i Sotsji-OL. Er Sødergren i form da, er han blant favorittene i de knallharde løypene i Russland.

- Endelig fungerer det bra, smiler Sødergren der han møter Dagbladet i lunsjen på Birkebeineren Appartments på Lillehammer. Med Thomas Alsgaards norske privatlag i ryggen har Sødergren tatt en Northug, og satset utenfor det svenske skiforbundets opplegg fram mot OL.

Prøvd noe nytt Det har gitt Sødergren større muligheter til å tilpasse treninga hans eget privatliv som ektemann og småbarnsfar.

- Jeg har trivdes fantastisk bra i teamet her, og så er det jo noe nytt! Det er alltid bra å fornye seg og ikke bare rulle på i det samme ekkohjulet, sier Sødergren.

Han er regnet som en av langrennsløperne med aller størst kapasitet, det vil si at han evner å holde farta oppe på egenhånd. Det Sødergren derimot har manglet, er en skikkelig spurt.

I tillegg har de siste sesongene vært skjemmet av sykdom og store ryggproblemer.

- Det har vært litt småtrøblete de siste årene, mange forkjølelser og svingninger. Jeg har hatt dårlig kontinuitet i treningen, men nå har jeg hatt en god treningssommer i alle fall. Ryggen har også vært veldig bra i sommer. Det er deilig, jeg har ikke stått over en eneste trening på grunn av ryggen. Det var lenge siden, det også, forteller Sødergren.

Skal være med i OL Det er også lenge siden han sist vant et individuelt renn i verdenscupen. I februar 2009 vant han sitt foreløpig verdenscuprenn, men det har han skumle planer om å gjøre noe med, allerede før jul i år.

- Det er viktig for meg å prestere før jul, og helst ta en OL-plass allerede da. Jeg har jo ikke noen fast plass i det svenske landslaget denne sesongen, og klarer jeg å skaffe meg OL-plass tidlig er det bare å se fram hele veien mot Russland. Det er tre helger med verdenscup som gjelder. Jeg skal slå til i løpet av noen av dem og gå ganske fort, sier han, og tenker på de tre første verdenscuprennene i finske Kuusamo, på Lillehammer og i sveitsiske Davos.

- Så det blir en vinter der vi kan regne med Anders Sødergren igjen?

- Ja, jeg håper det. Det føles bedre ut enn på lenge i hvert fall. Jeg har ikke kunnet forberede meg noe bedre enn det jeg har gjort, så holder jeg meg frisk nå, skal jeg i hvert fall være i OL og slåss om et gull.