Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen vant tremila i Holmenkollen

Pärmäkoski forundret over Bjørgens finte: - Hva i all verden skjedde?

Flere av rivalene hadde avskrevet Marit Bjørgen og trodde ikke sine egne øyne da Rognes-jenta kom tilbake og vant Kollen-tremila. En genial taktikk lurte alle.

OPPHENTING: Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen lå over et halvminutt bak tetgruppa, men hentet igjen trioen i tet etter en strålende avslutning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPHENTING: Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen lå over et halvminutt bak tetgruppa, men hentet igjen trioen i tet etter en strålende avslutning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det er få ting i idrettsverden som er mer normalt enn at Marit Bjørgen vinner skirenn, men måten hun gikk til topps på dagens tremil i Holmenkollen, var likevel noe helt spesielt.

Da Rognes-jenta slapp tetgruppa og byttet ski etter 13 kilometer, ble hun avskrevet av flere av konkurrentene.

IMPONERENDE: - Hun har dominert skisporten i så mange år. Det er så imponerende at hun stadig utvikler seg, sier den svenske langrennsløperen Charlotte Kalla dagen før lagsprint i vinterlekene. Video/reporter: Øyvind Godø Vis mer

– I dag trodde jeg ikke Bjørgen kunne vinne. Hun slapp jo tetgruppa tidlig, sier den finske langrennsstjerna Krista Pärmäkoski til Dagbladet.

Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen var henholdsvis 32,3 og 33,2 sekunder bak tettrioen Charlotte Kalla, Jessica Diggins og Ragnhild Haga etter 18,3 kilometer.

Svært lite tydet på at 37-åringen ville kopiere triumfen fra OL-tremila. Men så startet opphentingen.

Avstanden var redusert med ti sekunder til 23,8 kilometer. Så kom det store jafset med ytterligere seks sekunder på de 600 neste meterne. Og én kilometer før mål var Bjørgen og Jacobsen helt oppe med tetgruppa.

BEST IGJEN: Marit Bjørgen vant Kollen-tremila på imponerende vis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST IGJEN: Marit Bjørgen vant Kollen-tremila på imponerende vis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tidenes vinterolympier knuste all motstand inn mot mål og var nok en gang best i verden.

«Hva i all verden har skjedd?»

Da Krista Pärmäkoski og Ingvild Flugstad Østberg sjekket resultatlista etter målgang, fikk de hakeslepp.

– Hun har ikke vært like god i skøyting denne sesongen og slapp tetgruppa tidlig. Men da jeg så opp på resultatlista da jeg kom i mål, sto plutselig navnet hennes øverst. Da tenkte jeg: «Hva i all verden har skjedd?» forteller Pärmäkoski til Dagbladet.

– Marit var jo bak meg og langt bak teten. Men hun er helt gal og ekstremt sterk. Marit må ha hatt en helt utrolig avslutning.

Forbauset Østberg

Like overrasket var Flugstad Østberg, som gikk inn til 6. plass etter en råsterk avslutning på tremila.

UTSLITT: Marit Bjørgen tok seg helt ut da hun hentet igjen tetgrupa og jublet for seier i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTSLITT: Marit Bjørgen tok seg helt ut da hun hentet igjen tetgrupa og jublet for seier i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

– Da jeg kom i mål, spurte jeg: «Hva? Vant du?» Jeg følte at jeg så henne store deler av rennet og at jeg gikk raskt selv mot slutten. Da tenkte jeg at jeg ville se henne og vaggingen hennes foran meg, for det virket ikke som at det satt helt for henne i dag, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

– Jeg klatra fra 21. plass til 6. plass, men Marit gikk enda raskere mot slutten. Det var imponerende.

Bjørgens reise

Til Dagbladet forteller Bjørgen hvordan hun klarte å hente inn de 33 sekundene hun lå bak og overraske tetgruppa med en makeløs avslutning, sammen med Uhrenholdt Jacobsen.

– På den nest siste runden hørte jeg at vi var et halvminutt bak. Vi så at de ikke skiftet ski, og jeg visste at skiene mine var bedre enn deres. Da hentet vi sekund for sekund, og på slutten skled jeg bare forbi dem, sier Bjørgen til Dagbladet.

– Da var det bare å utnytte den fordelen. Jeg fikk flere meter med en gang. Hvis de andre hadde byttet ski, tror jeg kanskje de hadde holdt unna.

Den geniale planen

Rognes-jenta sparte sitt beste skipar til skibyttet etter 13 kilometer. Dermed lurte hun konkurrentene som avskrev Bjørgen midtveis i tremila. Helt bevisst sparte hun det beste utstyret til avslutninge.

– Planen min var hele tiden å bruke de beste skiene mine fra 13 kilometer og ut. Da fikk jeg det beste paret mitt de siste 17 kilometerne. Jeg er veldig fornøyd med den planen, sier 37-åringen.

– Krista sier at hun hadde avskrevet deg. Du lurte de andre?

STAFETT: Det var stor spenning i studio under kvinnenes stafett lørdag. Slik reagerte svenskene da de så Marit Bjørgen slå Stina Nilsson i siste etappe. Video: Expressen TV Vis mer

– Hehe, kanskje. Jeg mistet tetgruppa da jeg byttet ski, men hvis du så på gutta i går, hentet de som byttet ski mye fra Frognersæteren og ned. Jeg visste at jeg ville hente mange sekunder nedover.

– Det er veldig motiverende og hente sekund etter sekund. Det er mye bedre psykisk å være i min posisjon enn i situasjonen til tettrioen, som så at jeg kom opp på siden med bedre glid.

Uenig Jacobsen

Uhrenholdt Jacobsen ble med Bjørgen opp til tetgruppa etter en tilsvarende imponerende avslutning, men Heming-jenta er av en annen oppfatning og mener skibyttet ikke var så gunstig.

– Jeg hadde ikke så mye bedre ski enn de andre, og jeg mistet tetgruppa da jeg byttet ski. Jeg burde kanskje ha droppet det, sier Jacobsen til Dagbladet.

Hun var likevel fornøyd etter 5.-plassen, som var en fin revansje etter skuffelsen i OL.

– Å ha en så dårlig dag på det ene rennet jeg fikk gå i OL, er veldig kjipt. Jeg har hele tiden vært sikker på at jeg har et mye høyere nivå inne, sier medisinstudenten, som viste nettopp det i dag.

Randall hyller Bjørgen

Ei som ikke ble like overrasket over Bjørgens avslutning, var amerikanske Kikkan Randall.

– Surprise, surprise, sier Randall ironisk til Dagbladet på spørsmål om Bjørgens triumf.

– Men hun var 30 sekunder bak en periode.

– Var hun det? Ja, det er sterkt. Marit er helt rå. Hun fortjener all den rosen hun kan få, sier den amerikanske OL-gullvinneren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling