Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rivalene om Therese Johaugs comeback

Pärmäkoski gruer seg til Johaugs comeback: - Oh, no

Tremil i kvinnelangrenn med og uten Therese Johaug er to forskjellige konkurranser. Krista Pärmäkoski frykter det som snart er i vente. Også de norske skijentene vil få nye utfordringer med Johaug tilbake.

SNART TILBAKE: Etter dager, uker og måneder i fredelige treningsomgivelser på hytta på Sjusjøen, er Therese Johaug klar for å bli en del av verdenscupsirkuset i langrenn igjen. Ikke alle gleder seg like mye som de norske jentene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SNART TILBAKE: Etter dager, uker og måneder i fredelige treningsomgivelser på hytta på Sjusjøen, er Therese Johaug klar for å bli en del av verdenscupsirkuset i langrenn igjen. Ikke alle gleder seg like mye som de norske jentene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Tremila i Holmenkollen ble et nervedrama med stor spenning helt inn til målstreken. Bare elleve sekunder skilte vinner Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen på 5. plass.

Det kan bli den siste tremila av dette slaget på lenge.

Sist gang Therese Johaug deltok på Kollen-tremila, vant hun nesten fire minutter foran Ingvild Flugstad Østberg på 2. plass. 3.46 var avstanden i mål mellom de to beste.

På søndagens 30 kilometer var det derimot 24 løpere innenfor den samme avstanden. Martine Ek Hagen på 25. plass hadde omtrent akkurat den samme avstanden opp til seierskvinne Bjørgen som toer Østberg hadde til Johaug i 2016.

Kyllönen ble nr. 3 i 2016 og nr. 24 i år, men var likevel nærmere seieren i årets utgave, målt i minutter og sekunder.

Gruer seg

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer

Krista Pärmäkoski grøsser over tanken på hvordan Johaug kan forandre forutsetningene i det tøffeste rennene fullstendig.

Da blir det ingen nåde.

- Oh, no. Ja, det blir andre boller neste sesong når Johaug er tilbake. Jeg gruer meg til hun kjører på i skyhøyt tempo fra første meter, sier Pärmäkoski til Dagbladet.

- Therese er så sterk. Hun kommer til å sette i gang et helt utrolig tempo på disse rennene. Da må vi være klare. På kortere renn kan det gå, men alle vet hvor tøft det er å holde følge når hun setter i gang i enorm intensitet fra første meter på de lengste løpene, forteller den finske langrennsstjerna.

GRUER SEG: Krista Pärmäkoski, her etter OL-sølvet på tremila bak Marit Bjørgen, ser ikke fram til at Therese Johaug skal sette en ny standard på harde distanserenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRUER SEG: Krista Pärmäkoski, her etter OL-sølvet på tremila bak Marit Bjørgen, ser ikke fram til at Therese Johaug skal sette en ny standard på harde distanserenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun vant tre OL-medaljer i Pyeongchang og tok sølvet bak Bjørgen både på tremila i OL og skiathlon i Lahti-VM.

Bjørgen om Johaugs form

Men før Bjørgen rekker å legge skiene på hylla og bane vei for Pärmäkoski-gull i mesterskap, kommer altså Johaug tilbake i langrennssirkuset.

Alle rapporter tyder på at 29-åringen er i veldig god form.

- Vi trente før OL, og jeg vet at hun er i veldig bra form. Vi har alle savnet Therese, ikke minst gutsen og viljen hennes, sier Bjørgen.

- Skal jeg ta opp kampen med Therese neste sesong, må jeg være på mitt aller beste. Det er helt klart, tydeliggjør Rognes-jenta.

Randall tror på Johaug

Kikkan Randall tror Johaug blir kvinnen å slå i distanserenn kommende sesong.

- Jeg er sikker på at Therese har mer motivasjon enn noen andre. Hun kommer til å bli råsterk. Ingen har den samme kapasiteten som henne. Slik var det i hvert fall sist gang hun konkurrerte mot oss, sier Randall til Dagbladet.

- Men hun er ikke best til alt, og det er mange gode jenter nå, som Jessica Diggins, Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski og alle de norske. Det er løpere som kan avgjøre distanserenn med sine styrker. Det blir en spennende konkurranse.

Vil endre forutsetningene

I en spurt er alle disse bedre enn Johaug. Trolig også i letterrenget. Det er de tøffeste og lengste konkurransene 29-åringen fra Dalsbygda er aller best, selv om hun har brukt det siste året på å bli sterkere og utvikle egenskapene i det lette terrenget.

- Hvordan tror du Therese vil påvirke rennene når hun er tilbake om noen uker?

- Med Therese tilbake vil fellesstartene gå mye raskere i starten, ikke minst på en tremil, sier Bjørgen til Dagbladet.

Trolig vil også Johaug ta opp en plass på det norske stafettlaget og alle distanserenn i VM. Det tror i hvert fall Ingvild Flugstad Østberg.

- Uttak til distanser i mesterskap er knallhardt, og det blir enda tøffere med Therese tilbake. Da er det én plass mindre å kjempe om. Uttakene blir bare hardere og hardere, sier Østberg til Dagbladet.

- Men det er egentlig det som har gjort oss bra og utviklet oss. Vi må bare trene godt sammen, så blir det bra i Seefeld, mener Gjøvik-jenta.

Luksusproblemet

Etter Ragnhild Hagas store framgang denne sesongen ble konkurransen i laget så hard at mesterskapsspesialist Astrid Uhrenholdt Jacobsen bare fikk gå én konkurranse i OL.

Verdenscupleder og Tour de Ski-leder Heidi Weng ble på sin side satt ut av stafettlaget, mens en sterk løper som Kathrine Harsem aldri var aktuell for noe annet enn sprinten i OL.

Med Johaug tilbake blir det ikke bare vanskeligere for de utenlandske konkurrentene. Også de norske jentene vil få det tøffere med å få representere Norge internasjonalt.

- Det blir en stadig større utfordring. I OL var vi fem som kjempet om fire plasser. Med Therese tilbake blir vi seks. Da blir det hard kamp om plassene, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Det er utfordringen med å være på et sterkt lag, men også en av våre styrker. Vi pusher hverandre framover, sier Rognes-jenta, som uansett oppkjøring kan gå det hun vil av distanserenn i Seefeld om hun ønsker.

​Fordelen til Norge er nemlig at de norske skijentene tok seks av seks VM-gull i Lahti med Bjørgen som vinner på alle distanserenn og Maiken Caspersen Falla til topps på sprinten. Det betyr at disse har friplass, og at Norge har fem plasser - hvis Bjørgen fortsetter - på alle individuelle renn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling