OL-barna:

- Problematisk

Den yngste deltakeren i Tokyo er bare 12 år gammel og flere OL-utøvere er under 16 år. Professor ved Norges idrettshøgskole mener det er problematisk at unge barn deltar i store sportsarrangement.

ALLEREDE STJERNE: Sky Brown har fått flere store sponsoroppdrag og har allerede over 800 000 følgere på Instagram. Foto: NTB
ALLEREDE STJERNE: Sky Brown har fått flere store sponsoroppdrag og har allerede over 800 000 følgere på Instagram. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Kunstløperen Sonja Henie OL-debuterte som 11-åring i 1924 - som tidenes yngste OL-deltaker fra Norge.

Ståle Sandbech (25) deltok i sitt første OL i Vancouver i 2010 som 16-åring - og ble med det tidenes yngste mannlige norske OL-deltaker - og den yngste fra Norge siden Henie.

Nå har flere av de norske utøverne rettet nesa mot Tokyo-OL, som starter allerede neste uke. Samtlige 94 utøvere i den norske troppen er myndige.

TIDLIG UTE: Sonja Henier var bare elleve år gammel da hun deltok i sitt første OL. Foto: Historia/REX/NTB
TIDLIG UTE: Sonja Henier var bare elleve år gammel da hun deltok i sitt første OL. Foto: Historia/REX/NTB Vis mer

Det er ikke tilfellet for alle nasjonene som deltar i OL.

Flere av de håpefulle i Japan er under 16 år gamle. De fleste av dem deltar i den ferske OL-øvelsen skating, men du har også svært unge deltakere i idretter som bordtennis og svømming.

Her presenteres noen av dem:

Hend Zaza (12) - Syria (bordtennis)

Zaza fylte 12 år tidligere i år og blir trolig den yngste OL-deltakeren av samtlige. Hun kommer fra en familie som drev med sport og begynte å spille bordtennis som femåring.

Allerede som sjuåring begynte hun å vise stort potensial. Hun trente med sin bror og andre eldre spillere.

- Jeg har sjeldent sett en spiller på den alderen spille med så mye glede og trene med så høy intensitet som Zaza. Hun gikk aldri for å plukke opp ballen - hun løp, uttalte bordtennisekspert Eva Jeler til ITTF.

På grunn av krigssituasjonen i Syria, hvor det har vært borgerkrig siden 2011, har Zaza bare spilt to til tre kamper i året utenfor sitt eget hjemland. Strømbrudd og mangel på strøm er også vanlig, noe som gjør det vanskelig å trene til tider.

- I løpet av konflikten har vi hatt mange problemer og vi trente ikke mye, eller reiste mellom byene, så det har vært motgang. Til og med racketer og baller har det vært vanskelig å skaffe seg, har Zaza uttalt til China Global Television Network.

Likevel vant Zaza en OL-kvalifisering i Jordan i fjor da hun slo Mariana Sahakian (42) fra Libanon i finalen, og ble den første syriske bordtennisspilleren til å kvalifisere seg til sommerlekene.

Det var en drøm som gikk i oppfyllelse for 12-åringen, som ikke la skjul på hvor mye det betydde da tårene kom til syne.

- Det er en gave til landet mitt Syria, foreldrene mine og alle mine venner, sier Zaza.

YNGST I OL: Hend Zaza lar seg ikke stoppe av urolighetene i hjemlandet Syria. Foto: Yamam al Shaar/Reuters/NTB
YNGST I OL: Hend Zaza lar seg ikke stoppe av urolighetene i hjemlandet Syria. Foto: Yamam al Shaar/Reuters/NTB Vis mer

Sky Brown (13) - Storbritannia (skating)

Sky Brown blir tidenes yngste britiske sommer-OL-deltaker noensinne. Hun fylte 13 år 12. juli.

Hun har japansk mor (Mieko) og britisk far (Stu). Sistnevnte bodde i USA i tenåra, og møtte Mieko i japanske Miyazaki, hvor familien fortsatt har hjemmet sitt. Sky har tilbrakt halve skoletida i Japan og resten i USA.

Brown ble født like utenfor OL-byen Tokyo. Likevel falt valget på Storbritannia, fordi Brown mener de har en mer «rolig tilnærming».

Ifølge IOC-reglene er det den enkelte olympiske idrett som selv bestemmer aldersgrensene. Dermed kan Brown konkurrere i sporten som er blant de nye OL-grenene under sommerlekene i Tokyo. Det er også grunnen til at det er mange unge skatere i sommerens OL.

Den fryktløse 13-åringen er den yngste profesjonelle skateren i verden, men i juni i fjor så det ut til å gå skikkelig galt.

Under trening falt hun stygt på ei rampe i California, hvor hun pådro seg brudd i kraniet og brakk venstre håndledd. Hun skal ha vært utenfor bevissthet i luftambulansen til sykehuset (se video av skrekkfallet under).

- Sky landet med hodet først. Da hun kom til sykehuset, fryktet vi for livet hennes, opplyste pappa Stewart Brown til BBC.

- Hun er heldig som er i live, konstaterte faren.

Brown kom seg heldigvis til hektene og er nå i rute før sommerlekene. Hun har vært profesjonell siden hun var ti år og har allerede vunnet VM-bronse i 2019. I tillegg ble hun den første kvinnelige utøveren til å utføre en frontside 540 i X Games samme år.

Brown har over 800 000 følgere på Instagram og har også gått til topps i det amerikanske TV-programmet «Dancing with the Stars: Juniors». Hun har allerede gjort flere store sponsoroppdrag.

FRYKTELIG FALL: 11 år gamle Sky Brown opplevde skrekken i skatehallen. Video: Rødt Kort. Vis mer

Summer McIntosh (14) - Canada (svømming)

McIntosh omtales som en «sensasjon» og kommer fra en idrettsfamilie. Moren Jill Horstead svømte i 1984-OL som 17-åring, mens storesøster Brooke McIntosh (16) er et stort talent innen kunstløp.

14-åringen begynte å svømme som sjuåring, samtidig som hun drev med kunstløp, sprangridning og turn. Allerede som tiåring begynte hun for alvor å satse på svømmesporten.

- Det som imponerer meg er hennes blanding av talent og hardt arbeid, sier mamma Horstead til Olympics.com.

McIntosh har fordel av å bruke morens ekspertise når det kommer til svømming. Familien har et eget basseng hjemme, som kan varmes opp og brukes hele året.

14-åringen kvalifiserte seg til Tokyo-OL ved å slå landskvinne og svømmestjerne Penny Oleksiak (21) på 200 meter fri. Ingen dårlig prestasjon, med tanke på at Oleksiak tok fire medaljer i Rio-OL - blant annet gull på 100 meter fri.

PÅ MEDALJEJAKT: Ekspertene tror Summer McIntosh skal få det tøft med å vinne individuell OL-medalje, men unge svømmere har tidligere vist at det er mulig. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP/NTB
PÅ MEDALJEJAKT: Ekspertene tror Summer McIntosh skal få det tøft med å vinne individuell OL-medalje, men unge svømmere har tidligere vist at det er mulig. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP/NTB Vis mer

- Jeg elsker Summer. Jeg hater å trene med Summer ... Jeg vet at hun gasser på og det er full gass, hun bremser ikke, sier Oleksiak, som så treffende har uttalt:

- Min største rival er den minste personen i bassenget akkurat nå.

Det hører med til historien at McIntosh tok et bilde sammen med Oleksiak i Rio-OL da hun var ni år gammel.

- Da jeg tok bildet med henne, kunne jeg aldri forestille meg at jeg ville være en del av laget fem år seinere. Jeg husker godt at jeg så henne i Rio. Jeg tenkte: «Herregud. Jeg elsker å se henne konkurrere.» Hun har virkelig inspirert meg og hun gjør det fortsatt, sier McIntosh til The Globe And Mail.

McIntosh skal etter planen delta på 200-, 400- og 800-meter fri, samt 4x200-meter fri stafett - hvor Canada tok bronse i 2016-OL.

- Helt ærlig så føles det ikke virkelig ennå. Det føles uklart. Det har vært et sykt år for alle. Jeg er bare veldig glad, sa McIntosh etter at hun kvalifiserte seg.

McIntosh har i likhet med mange hatt det tøft under coronapandemien. Hun trente under Kevin Thorburn, som var kjent for å gjøre unge svømmere til nasjonale mestere og OL-deltakere. Like etter at pandemien startet, døde 63-åringen uventet, noe som selvfølgelig var tøft for Summer.

Nå må hun i likhet med andre utøvere klare seg uten familien i Tokyo.

IMPONERER: Summer McIntosh har tatt store steg i bassenget. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP/NTB
IMPONERER: Summer McIntosh har tatt store steg i bassenget. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP/NTB Vis mer

Cocona Hiraki (12) - Japan (skating)

Hiraki er yngre enn Brown og blir den yngste japanske deltakeren gjennom OL-historien på hjemmebane. Hun slår den tidligere svømmeren Yukari Takemoto som var 13 år da hun deltok i 1968-OL som 13-åring, skriver Japan Times.

- Jeg nøt det som vanlig. Jeg var ikke så nervøs som jeg pleier, sa Hiraki etter at OL-plassen var sikret.

Hiraki er oppvokst i Hokkaido og begynte å skate med sin far da hun var fem år gammel. Det er han som styrer hennes sosiale medier-kontoer.

12-åringen konkurrerer i park-kategorien og vant sølv under X Games i 2019 - som tidenes yngste til å ta medalje under konkurransen. Hun er ranket som nummer seks i verden på øvelsen.

Under OL kommer 40 skatere til å konkurrere i øvelsene «park» (en buet skatepark) og «street» (en bane designet for å kopiere elementer funnet i et urbant miljø).

ER DU GOD NOK ER DU GAMMEL NOK: Cocona Hiraki er den yngste skateren i OL. Foto: Sean M. Haffey/Getty Images/AFP/NTB
ER DU GOD NOK ER DU GAMMEL NOK: Cocona Hiraki er den yngste skateren i OL. Foto: Sean M. Haffey/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

Andre utøvere som er under 16 år i Tokyo-OL:

Rayssa Leal (13) - Brasil (skating)

Misugu Okamoto (14) - Japan (skating)

Madeleine Larcheron (15) - Frankrike (skating)

Bombette Martin (15) - Storbritannia (skating)

Katie Grimes (15) - USA (svømming)

- Problematisk

I Norge vil vi ikke få en ny Sonja Henie, på grunn av barneidrettsbestemmelsene her til lands.

- Barn til og med det året de fyller 12 kan ikke delta i internasjonale konkurranser. Bestemmelsene er basert på kunnskap om barns utvikling og mål om inkludering og likeverd. Konkurranse i barneåra er middel til læring, resultater skal ikke være mål i seg selv, sier Sigmund Loland, Professor ved Norges idrettshøgskole, til Dagbladet.

Loland peker på at forskning viser at barneidrettsbestemmelsene har solid støtte blant ledere og trenere. Det viser også hvor komplekst det er å velge ut talenter tidlig. Loland reagerer på at 11-12-13-åringer kan delta i OL.

- Jeg ser på det som problematisk. Olympiske konkurranser får enorm medieoppmerksomhet og medfører press av mange slag. En 12-åring kan ha langt større utbytte av mindre konkurranser der målet er mestringsopplevelser og utvikling, sier Loland.

Samtidig peker Loland på en annen side ved saken:

- Vi kan tenke oss en 12-åring med positiv, olympisk opplevelse. Barn er forskjellige, noen har lidenskap for trening og er robuste i konkurranse. Men opplevelsen avhenger fullt og helt av klokt støtteapparat som setter barnets interesser i sentrum. Og igjen: Også den ambisiøse og robuste 12-åringen får vel mer igjen for en konkurranse med omkringliggende støy og mas?

- Så Norge annerledes på dette med alder før?

Ja. Idretten på Sonja Henies tid var mindre kunnskapsbasert. Organisert barneidrett fantes egentlig ikke. Men det har nok alltid vært generell skepsis til ensidig og omfattende trening av mindreårige. Det handler vel om sunn fornuft?

- Synes du det skulle vært en nedre aldersgrense i alle OL-øvelser?

- Ja, hvorfor ikke? IOC (Den internasjonale olympiske komité, journ.anm.) overlater dette til de internasjonale særforbundene der reglene kan variere. Hver idrett må ta ansvar for sitt reglement. Men her kunne IOC satt en standard for alle, svarer Loland.

- Passer ikke

Toppidrettssjef Tore Øvrebø peker på at de ser på barneidretten som et utviklingsprosjektet for individer med idrettsglede som hovedpreferanse.

- Det passer ikke med vår måte å tenke idrett på. Vi tenker på menneskelig utvikling. Barna skal være bevisste selv rundt at de ønsker å satse, sier Øvrebø til Dagbladet og fortsetter:

- Det er vanskelig å se for seg at de som er så unge tenker det. For å komme til OL når du er 11 til 12 så må det ha vært systematisk trening i lang tid før det. Da kommer man til en lav barnealder. Barneidrett er der for seg selv, ikke for toppidrett.

TENKER PÅ MENNESKELIG UTVIKLING: Toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TENKER PÅ MENNESKELIG UTVIKLING: Toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Øvrebø mener at Norge har vist gode nok resultater på de store scenene til å skryte av den norske modellen:

- Det er mulig å nå verdenstoppen i Norge når barnas premisser er i fokus. Det gjør at vi kan snakke om langsiktig tenkning på individets premisser kan ha en effekt.

P.S. Den japanske dressur-rytteren Hiroshi Hoketsu (79) er den eldste deltakeren i Tokyo-OL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer