Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslagets VM-kvalik

Problemene Johansen slipper: - Fy faen, det er ledere det.  Spise frokost før gutta får lagt seg på kvelden

Landslagsback etter natt på byen den gangen spillere var amatører. 

EN HELT ANNEN TID: i 2017 er fotballspillere helprofesjonelle. Slik har det ikke alltid vært.  Dette bildet er fra 1960 da Norge slo Sverige 3-1 i en landskamp på Ullevaal. Bildet har for øvrig ingenting med tittelen å gjøre. Foto: Knut Edvard Holm / NTB Scanpix
EN HELT ANNEN TID: i 2017 er fotballspillere helprofesjonelle. Slik har det ikke alltid vært.  Dette bildet er fra 1960 da Norge slo Sverige 3-1 i en landskamp på Ullevaal. Bildet har for øvrig ingenting med tittelen å gjøre. Foto: Knut Edvard Holm / NTB Scanpix Vis mer

BELFAST (Dagbladet): Da Stefan Johansen vikarierte for Per Ciljan Skjelbred i fem kamper under Per-Mathias Høgmo ble han fotballandslagets 77. kaptein etter krigen.

Det er han fortsatt.

Finnmarkingen, et geografisk faktum Lars Lagerbäck gjorde et lite nummer av, har dermed en smule erfaring. Og 26 år og 33 landskamper inn i en karriere som begynner å likne noe kan jobben være hans i mange år framover.

Om han er god nok på og utenfor banen.

NY KAPTEIN: Stefan Johansen. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
NY KAPTEIN: Stefan Johansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

TORBJØRN SVENDSEN SPILTE 104 kamper for Norge mellom 1947 og 1962 og var kaptein i 93 av dem.

Det er en grunn til at klengenavnet hans var Klippen.

Men Sandefjord-spilleren var mer enn en forsvarskjempe som knapt beveget seg inn på motstanderens banehalvdel, han kan jo ikke ha gjort det med 104 landskamper uten å score et eneste mål.

Han var også en betydelig leder.

PÅ DEN TIDA var landslagskapteinens viktigste oppgave å få gutta i seng om kvelden. Det var en betydelig jobb. Alvoret var ikke like stort den gangen.

Fristelsene derimot.....! Spillerne var amatører, TV hadde ennå ikke nådd oss,

Norges landskamper ble overført på radio og fotballen var ennå noen tiår unna å bli milliardbutikk med et betydelig antall arbeidsplasser. Og jeg husker NFFs legendariske generalsekretær Nicolay Johansen fortelle historien om en venstreback fra Fredrikstad, som tidlig søndag morgen, etter en altfor lang bytur og mens lederne satt og spiste dagens første måltid før Danmark-Norge i København, kom ravende inn i frokostsalen med følgende melding:

–Fy faen, det er ledere det. Spiser frokost før gutta får lagt seg om kvelden.

I DAG ER det andre og større krav til en landslagskaptein. Du skal ikke bare gå foran og synliggjøre vilje, innsats og tæl. Du må også evne å lede og styre laget gjennom verbale inputs når det trengs, være taktisk klok og formidlende. Pluss at du må være skikkelsen som synes utenfor banen, som inngir tillit gjennom sitt vesen og blotte nærvær.

Klarer du det er du en suksess.

DA NORGE BLE døpt Drillos var Rune Bratseth lagets kaptein. Han fylte alle kriteriene i de 37 kampene han ledet laget. Rune Bratseth var den fødte kaptein. Og på mange måter var Henning Berg (39 kamper) det også selv om det var en kveld i 1998 han med hell burde lagt seg før han gjorde.

I kamp derimot, var Henning Berg kanskje den største lederen det norske fotballandslaget har hatt.

BREDE Hangeland var også en leder vi fortsatt snakker om. Ikke rart, han er nummer to på lista bak Torbjørn Svendsen, med 41 av 91 kamper som kaptein. I tillegg scoret han fire mål.

Og evner Stefan Johansen å nå Bratseth, Berg og Hangeland til shortsen er han på gang til å bli en meget god kaptein for Norge. Når han dit har han skjønt det.

Da vil resten gå av seg sjøl.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media