Problemer over hele linja

I FARE FOR å virke grinete noen timer før en kamp mot et av Europas beste landslag - og drøye to uker før EM-kvalifiseringen starter: Norge ser ikke spesielt bra ut i øyeblikket. Dessverre. Det blir kunstig å late som vi har et landslag modent for EM, slik situasjonen er foran generalprøven mot Nederland.

Det som skulle vært en sentrallinje av trygge, stabile autoriteter, er en sentrallinje av åpenbare usikkerhetsmomenter. Nils Johan Semb har problemer over hele linja.

  • Det starter med keeper Frode Grodås, som ikke har spilt kamper på dette nivået siden slutten av 90-tallet. Norge er helt avhengig av en matchvinner på keeperplassen om det skal bli EM-tur.
  • Det fortsetter med landslagskaptein Henning Berg, som er vraket på klubblaget. Det forsterkes av at makker Ronny Johnsen ikke engang har en klubb han kan bli vraket i.
  • Videre har Norge en midtbane som ennå ikke har satt seg på dette nivået. I beste fall har midtbanen et uforløst potensial, først og fremst personifisert gjennom Eirik Bakke.
  • Og det ender i en spissduo som vil bære preg av både eksperimentering og andre-sortering så lenge John Carew er vraket og Steffen Iversen har meldt forfall.

I KVELD SKAL de siste brikkene falle på plass for Semb. Jeg frykter at brikkene bare blir flere og mer tilfeldig spredt. Og det er grunn til å føle med landslagssjefen:

  • I fjor høst så vi antydninger til en utradisjonell og spennende sentrallinje i Norge. Den gikk diagonalt fra venstre mot høyre: fra John Arne Riise, via midtbaneankeret Petter Rudi - til høyreflanken Jan Derek Sørensen. Utmerket blanding av fart, ferdigheter og fornuft.

I dag er Rudi klubbløs og i opptreningsfasen etter en langvarig kneskade. Sørensen har reservestatus i Borussia Dortmund. Begge er uaktuelle for Semb.

SKADER, FORMSVIKT, trenere med andre filosofier. Faktorer Semb ikke kan påvirke, men som han hele tida må forholde seg til. De siste dagene har både André Bergdølmo og Steffen Iversen forsvunnet ut av troppen. Begge ville spilt fra start i kveld. Uten Iversen - omsider skadefri og godt trent - forsvinner den viktige luftstyrken på topp. Uten Bergdølmo forsvinner muligheten til å dytte John Arne Riise relativt risikofritt opp i midtbaneleddet.

PÅ GÅRSDAGENS trening kunne det virke som om Semb beholder Riise på midtbanen, og lar Vikings Thomas Pereira få venstrebackplassen. Det kunne også virke som om landslagssjefen vurderer å ofre klubbløse Johnsen til fordel for Claus Lundekvam.

NEDERLAND ER en av Europas beste fotballnasjoner - og en langt mer brutal motstander enn Japan og Sverige var i VM-oppkjøringa og Island var i Bodø. Derfor vil Semb få mange svar. Forhåpentligvis flest positive.

Blant annet bekreftelsen på at Norge fungerer defensivt og at de sure personlige feilene er luket ut. Slik det stort sett har vært i hele 2002, med unntak av Thomas Myhres tabbe mot Island i mai.

Dødballkvaliteten er også blitt et hakk bedre.

TRE ENKELTSPILLERE har utmerket seg den siste tida: John Arne Riise, Ole Gunnar Solskjær og Frode Grodås. Solskjær og Riise blir to av Norges viktigste spillere i EM-kvalifiseringen. Begge virker meget godt rustet til en lang sesong. Og Grodås har skapt trøkk og entusiasme på landslagstreningene.

Samtidig må Grodås finne seg i å være kveldens største spørsmålstegn. Og personifiseringen av et landslag med åpenbare problemer.