Lars Lagerbäck

Problemet er at han ikke skjønner Norge

Lars Lagerbäck sier norsk seier i Nations League vil redde sesongen 2020. Han kan ikke ta mer feil.

I BESTE MENING: Lars Lagerbäck mener godt og sier norsk gruppeseier i Nations League vil kompensere for enda et EM-sluttspill uten norsk deltakelse. Det er fristende å si at han ikke vet hva han snakker om. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I BESTE MENING: Lars Lagerbäck mener godt og sier norsk gruppeseier i Nations League vil kompensere for enda et EM-sluttspill uten norsk deltakelse. Det er fristende å si at han ikke vet hva han snakker om. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Uavhengig av covid-19 og alt pandemien har medført av forandringer, utsettelser og uro, handlet Norges fotballår 2020 i grove trekk om to kamper.

Seier i den første ville lede til avspark i den andre.

Seier i den andre ville åpne døra til EM.

NORGE TAPTE DEN første, og det var det. Morna! 1–2 for Serbia raserte landslagsåret 2020. Så når Lars Lagerbäck hevder at seier i høstens Nations League vil redde sesongen, er jeg fristet til å si at han ikke vet hva han snakker om.

Det vil selvfølgelig være positivt å rykke opp til A-nivå og møte de beste når Nations League for EM 2024 sparkes i gang.

Men:

Å fortelle oss at det vil lege sluttspillsåret Serbia påførte oss i oktober, er en fornærmelse mot den norske fotballsjela.

ETTER SNART FIRE år som norsk landslagstrener kan Lars Lagerbäck det meste om nivået i norsk fotball, spillere ute og hjemme, og hva som må til for å lykkes med landslaget. Det er jo derfor han er her, for pokker.

I nordisk sammenheng er Lars Lagerbäck selveste Mr. EM og VM.

Men når det kommer til den norske fotballhistorien, og hva det vil si være norsk og heie på Norge utafor skisporet, avslører han betydelige mangler.

Det er nok derfor han kan hevde at seirer over Romania og Østerrike vil kompensere for tapet mot Serbia.

FRAM TIL DRILLO tok over Norge i 1990 var bronselaget fra Hitler-OL den største framgangen i norsk fotballs historie. Det var i 1936. Over en øl kunne vi også dra fram Finn Seemanns frispark i 3–0-seieren over Jugoslavia på Ullevaal i 1965, Odd Iversens missil til 1–0 over Frankrike i Strasbourg 1968, Arne Larsens Økland seiersmål (1–0) mot Tyskland i Baunatal 1979 – kampen som kvalifiserte oss til Moskva-OL vi seinere boikottet – 2–1 over England på Ullevaal i 1981, og 2–1 over Italia i en treningskamp i Lecce i 1985.

Italia-kampen gikk for øvrig ikke på TV, ikke engang i redigert opptak, slik normen var fram til 1992, men resultatet var så sensasjonelt at NRK-Sporten sendte Tor Hammerø til Italia for å hente videoteipen, som så ble vist til det norske folk tre dager seinere, kommentert av Arne Scheie på Marienlyst.

Det var norsk landslagsfotball før Drillo tok oss til andreplass på FIFA-rankingen.

Etter 20 år uten sluttspill er vi snart der igjen.

LANDET LARS LAGERBÄCK kommer fra, er bort rett borti veien for oss, en nasjon som kapitaliserte enormt på anonymiteten under andre verdenskrig, har aldri hatt olje, men fotball kan de spille. I 1958 spilte Sverige VM-finale mot Brasil i Göteborg 1958 (2-5). I USA -94, sluttspillet som gjorde oss nordmenn euforiske selv om vi ikke kom videre fra gruppespillet, vant Sverige bronse.

På klubbnivå har de finale i europacupen som seinere ble Champions League med Malmö i 1979, semifinale med IFK Göteborg i 1985, før alt toppet seg med IFKs seier i UEFA-cupen 1987.

Lars Lagerbäcks fem sluttspill med Sverige på toppen av alt annet pynter den kaka.

DERFOR KJENNER IKKE Lars Lagerbäck den norske smerten. Som svensk vet han ikke hva det vil si å ikke ha suksess. Derfor vet han ikke hvor vondt det gjorde da Serbia slo oss 2–1. Kan hende han fikk en liten anelse da Alexander Sørloth blåste et par sikringer i sin kritikk av taktikken og gjennomføringen av Serbia-kampen, men det var helt åpenbart ikke nok.

Derfor er det ikke spill for galleriet når svensken sier at en Nations League-seier vil redde året, det er ikke sånn at han prøver å trøste oss.

Lars Lagerbäck mener det.

Vinner vi det andre etter å ha tapt det første, mener han det er et fotballår vel blåst.

DERFOR PÅSTANDEN OM at han ikke skjønner hva han snakker om. For ikke å si, hvem han snakker til. Playoffkampene denne høsten var Norges vei til det første sluttspillet på 20 år.

Nations League 2020 er bare veien til enda mer Nations League, om enn mot de aller beste.

24 EUROPEISKE LAG spiller EM neste sommer. Norge er ikke blant dem. 13 europeiske nasjoner skal spille VM 2022. Hvordan skal Norge bli en av dem?

Jeg vet vi starter med blanke ark, at alt er mulig bare du tror på det, og at fotballen er rund og vel så det.

Men så forbanna rund?

Virkelig?

SERBIA VAR DEN første av to muligheter denne høsten. Det stoppet der. Hadde verden vært corona-fri ville et fullsatt Ullevaal buet det norske laget i garderoben, akkurat slik Alexander Sørloth på sitt vis buet Lars Lagerbäck på det etter hvert så famøse spillermøtet før Nord-Irland-kampen.

Følelser kalles det, en reaksjon på skuffelse og knuste drømmer etter 20 år i skyggenes dal.

Den som ikke skjønner det, skjønner ikke Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer