TAR SJANSER: Bokseekspert mener at Cecilia Brækhus risikerer mer utenfor ringen enn når hun kommer i ringen i Moskva 21. juli. Foto: NTB Scanpix
TAR SJANSER: Bokseekspert mener at Cecilia Brækhus risikerer mer utenfor ringen enn når hun kommer i ringen i Moskva 21. juli. Foto: NTB ScanpixVis mer

Cecilia Brækhus bokser i Moskva 21. juli

- Problemet til Brækhus er ikke motstanderen. Det er alt det andre

Bokseekspert mener at kamp i Moskva kan bli sjansespill.

- Det er stor nivåforskjell på Cecilia Brækhus (36) og hennes russiske motstander, sier bokseekspert Roar Petajamaa til Dagbladet.

Han har tatt seg tid til å studere Inna Sagaydakovskaya (33) på video for å måle nivået til russeren som er temmelig fersk som proffbokser. Hun debuterte 13. februar i 2016. Da hadde Cecilia Brækhus allerede bokset 24 proffkamper. Russeren har gått totalt sju kamper. Til dels mot svak motstand. Brækhus er ubeseiret i 33 kamper.

Hun måtte slite mer enn ventet 5. mai i California mot Kali Reis. Til slutt vant Brækhus på poeng. Men hun var nede i den sjuende runden og måtte ta stående telling for første gang i karrieren.

Da hadde hun ikke hatt sin faste trener Johnathon Banks under oppladningen. Brækhus sa i ringen da seieren var sikret at det ikke skulle skje igjen.

De to er i gang med treningscampen i Kiev i Ukraina i lokalene til promotorselskapet K2.

- Slår ofte og hardt

Petajamaa karakteriserer den nye motstanderen til Brækhus slik:

- Hun slår ofte, og hun slår hardt. Mot tyske Jennifer Retzke i den siste kampen om interimstittelen i WBC slo hun serier på opptil åtte slag. Til slutt var Retzke malt i stykker. Hun går framover. Men det er bare det at Brækhus er mye mer bevegelig enn det Retzke er. Jeg ser på dette som at det utenomsportslige faktisk er mer risikabelt for Brækhus enn motstanderen i ringen i Moskva 21. juli. Problemet til Brækhus er ikke motstanderen. Det er alt det andre, sier Petajamaa.

Brukket fot

Cecilia Brækhus vant på poeng over Jennifer Retzke i 2014. Men det store poenget i den kampen var at Brækhus bokset med tre brudd i den ene foten. Det blir man ikke mye bevegelig av. Derfor måtte hun ta imot mye i den kampen.

KLARE: Cecilia Brækhus og hennes nye motstander Inna Sagaydakovskaya poserer under pressekonferansen i Moskva mandag. Foto: Russian Boxing Federation
KLARE: Cecilia Brækhus og hennes nye motstander Inna Sagaydakovskaya poserer under pressekonferansen i Moskva mandag. Foto: Russian Boxing Federation Vis mer

Petajamaa poengterer at det har skjedd en forandring til det bedre hos Sagaydakovskaya fra sin andre proffkamp mot polske Klaudia Szymczak i 2016 og fram til hennes siste kamp 30. desember i fjor.

- Hun har bare gått sju proffkamper. Og det som hun viste mot Szymczak var ikke mye tess. Selv om hun vant på poeng, så var det fordi motstanderen var enda dårligere. Men mot Retzke rett før nyttår viste hun fram at hun faktisk er ganske bra. Hun virker tøff, sier Petajamaa.

SLEIT: Cecilia Brækhus måtte slite for poengseieren mot Kali Reis i Stubhub Center i California. Foto: NTB Scanpix
SLEIT: Cecilia Brækhus måtte slite for poengseieren mot Kali Reis i Stubhub Center i California. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men bokseeksperten mener at det likevel er stor nivåforskjell mellom de to bokserne.

- Tre formtopper

- Jeg er ikke i tvil om at Cecilia Brækhus er en mye bedre bokser. Det som egentlig er egnet til noe uro, er at det er kort tid siden forrige kamp. Samtidig er det kort tid til neste kamp i Las Vegas 15. september. Tre kamper på et halvt år er mye. Hun skal holde fokus, og hun skal ha tre formtopper på kort tid, sier Petajamaa.

Han var selv en god bokser. Han er ubeseiret som proff, som Brækhus. Petajamaa bokset 15 proffkamper, for det meste i USA. Han vant ti av kampene på knockout.

Han forteller at bransjen er slik at en bokser er nødt til å holde seg i god form og ikke slippe seg for langt ned.

HØYDEFORSKJELL: Inna Sagaydakovskaya går ned en vektklasse for å møte Bækhus. Det synes på høydeforskjellen. Foto: Russian Boxing Federation
HØYDEFORSKJELL: Inna Sagaydakovskaya går ned en vektklasse for å møte Bækhus. Det synes på høydeforskjellen. Foto: Russian Boxing Federation Vis mer

- Angelo Dundee (legendarisk trener, blant annet for Muhammad Ali) sa en gang til meg at en bokser må alltid holde seg i form. Man vet aldri når telefonen ringer. Derfor tror jeg nok at også Brækhus har holdt seg i god form. Men uansett er det bare en måned til kampen. Normalt er en oppkjøringsperiode fram mot en kamp på seks uker. Men med de rette forberedelsene bør det egentlig være tilstrekkelig, sier Petajamaa.

- Mye press

Han mener at det å møte en russisk bosker på russisk grunn kan være en ekstra belastning.

- Det er en uvant setting for henne. Jeg kan se for meg at det blir mye press på henne før kampen, og ikke minst fra et stort russisk publikum på dette gigantstevnet i Moskva, sier Petajamaa.

Han vektlegger også flyturene med aircondition.

- Det er lett å pådra seg en forkjølelse. Det er risikofaktorer her. Det blir flyturer til og fra Moskva og til og fra treningscampen i Kiev, sier Petajamaa.

Tjener godt

På den annen side tror bokseeksperten dette er en kamp som Cecilia Brækhus vil tjene godt på.

EKSPERT: Roar Petajamaa har greie på det han snakker om. Han har selv tilbakelagt en suksessrik proffkarriere som bokser. Foto: NTB scanpix
EKSPERT: Roar Petajamaa har greie på det han snakker om. Han har selv tilbakelagt en suksessrik proffkarriere som bokser. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er et nytt marked der hun viser seg fram. Og jeg tror hun får godt betalt. Russiske arrangører får det gjerne som de vil.

- If the only problem is the money, then there is no problem, spøker Petajamaa med russisk-engelsk aksent.

Cecilia Brækhus sa da kampen ble annonsert at hun ikke kunne si nei til dette tilbudet. Hun vektla på pressekonferansen at hun også ønsket å bli en global bokser etter at hun har bokset i Norge, Tyskland og i USA. I tillegg har hun også bokset kamper i Finland og i Belgia.

-Knockout

- Sett fra ståstedet til Cecilia Brækhus, så vil jo ingenting være mer salgbart foran hennes neste kamp i Las Vegas 15. september enn at hun kommer dit etter å ha knocket ut en russer i Russland, sier Petajamaa.

Han avslutter:

- For det er bare knockout som gjelder for Cecilia Brækhus 21. juli. Nivåforskjellen er for stor til å tenke på noe annet.

På pressekonferansen i Moskva mandag var selvfølgelig begge bokserne sikre på seier.

- Jeg har ventet på dette øyeblikket. Endelig blir det noe av denne kampen. Jeg forventer en sterk oppkjøring til kampen med min nye trener Andrei Ivitsjuk. Og jeg forventer at seieren blir min, sa Inna Sagaydakovskaya.

Cecilia Brækhus sa dette:

- Jeg vet at Inna er veldig sterk, og at hun slår hardt. Det ser vi bare på den siste kampen, da hun slo ut Jennifer Retzke. Men min trener Johnathon Banks og jeg har studert kampene hennes. Vi er trygge på seier.

Cecilia Brækhus er ubestridt verdensmester med fem titler. Hun er rangert som nummer to uansett vektklasser på boxrec.com. Inna Sagaydakovskaya er til sammenlikning rangert som nummer 73. Hun er rangert som nummer en i Russland i sin egentlige vektklasse som er super weltervekt. Det er bare det at hun er eneste registrerte bokser i den vektklassen.