Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge sender 6000 doser astmamedisin til OL

Professor: - Antall doser har lite med saken å gjøre

Onsdag meldte NRK at Norge skal sende store doser astmamedisin til OL. Eksperter på området mener det ikke er noe problem.

ASTMAMEDISIN: Norge sender 6000 doser astmamedisin til OL. Martin Johnsrud Sundby er blant utøverne som har tilstanden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ASTMAMEDISIN: Norge sender 6000 doser astmamedisin til OL. Martin Johnsrud Sundby er blant utøverne som har tilstanden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK meldte onsdag at Norge skal sende gigantiske doser astmamedisin til OL. Det vekker oppsikt i nabolandene.

Medisinsk ansvarlig for Norges OL-delegasjon, Mona Kjeldsberg, forklarer det på denne måten:

– Det er jo sånn at mengden doser høres veldig, veldig stor ut for mange. Det kan jeg forstå. Hvis man bryter dette ned på en annen måte, vil ikke mengden se så stor ut.

– Det er jo sånn at mengden doser høres veldig, veldig stor ut for mange. Det kan jeg forstå. Hvis man bryter dette ned på en annen måte, vil ikke mengden se så stor ut, sier hun videre.

Professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Reidun Førde, som også satt i utvalget som undersøkte bruken av astmamedisin i norsk langrenn etter Sundby-saken i 2016, kaller beregningen av antall doser for et komplisert puslespill.

- Det er komplekst. Jeg har blant annet blitt fortalt at det dreier seg om å dekke flere ulike baser over flere dager, uten å måtte belage seg på å skaffe medisiner lokalt. Da er det mer forståelig, sier hun til Dagbladet.

Antallet ikke et problem

Førde sier også at antallet doser i seg selv ikke nødvendigvis er problematisk, og at hvordan dosene blir brukt er det viktige i denne saken.

- Det er bruken som eventuelt kan være problematisk. Selve antallet har lite med saken å gjøre, fastslår hun.

Førde får støtte av svenske Kjell Larsson, som også satt i granskingsutvalget.

- Hvor mange doser man tar med har ikke noe å si, det som betyr noe er hvor mye man tar, sier han til Dagbladet.

Førde tar samtalen over på overanstrengelse. Hun mener det å medisinere en utøver som er nære ved å overanstrenge seg, og egentlig burde reist hjem, er problematisk.

- Å drive toppidrett i så kalde omgivelser er egentlig ikke noe man bør gjøre. Da er det viktigere å ta vare på utøverne, ikke presse de, forklarer hun.

- Utnyttes

Onsdag kveld kommer svenske SVT med en dokumentar som baserer seg på den danske forskeren Vibeke Backer og hennes forskning. Sammen med et team har hun forsket på om astmamedisinen gir en dokumentert effekt for løperne eller ikke.

Dansken er klar i sin tale. De mener at det norske apparatet bruker medisinen for å fremme prestasjonene til utøverne med overlegg, og at de er fullt klar over at de gir sine utøvere et konkurransefortrinn.

- Vi har nylig kunne slå fast at muskelstyrken forbedres ved inntak av astmamedisinen Terbutaline. Har det betydning for eksempelvis en syklist som skal sykle en hard fjelletappe? Det er klart det har, sier dansken til Expressen.

- Sundby visste hva som foregikk før han ble tatt, understreker Backer.

Når det gjelder en eventuell prestasjonsfremmende effekt av astmamedisiner synes Førde det er vanskelig å skulle uttale seg, men viser til at det i utvalget satt tre toppfolk på området som konkluderte med at det ikke hadde prestasjonsfremmende effekter.

- Det er ikke internasjonalt dokumentert at slike medisiner har en effekt for langrennsløpere. For at det skal ha noen effekt må det være veldig store doser, og det vil uansett ikke gjelde for utholdenhetsidretter, sier hun litt mer utdypenede.

En av de Førde sikter til er nettopp Kjell Larsson. Han mener man ikke er i nærheten av å få en prestasjonsfremmende effekt ved bruk av astmamedisinens doser i langrennssporten.

- I rapporten til Backer er det snakk om svært høye doser. Da har man kunnet påvise en liten effekt på muskelkraft, men ikke noe på utholdenhet, understreker han.

- Så store doser vil man aldri gitt en astmatiker. Da handler det ikke om å behandle astma lenger, fortsetter svensken.

- WADA har satt grensene så høyt for å være sikre på at det er snakk om overmedisinering om det skulle bli noe. Dersom man med vilje tar så store doser at det har en effekt, vil man bli stoppet i dopingkontroll, forsikrer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!