Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Professor slakter Sveriges OL-planer

Økonomiprofessor Tommy D. Andersson mener at Sveriges OL-budsjett for 2026 er grundig polert for å blidgjøre skattebetalerne.

RINGENES SØKER: Sverige støtter en OL-søknad om vinterlekene i 2026. Her ser du Marit Bjørgen bak de ikoniske ringene i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
RINGENES SØKER: Sverige støtter en OL-søknad om vinterlekene i 2026. Her ser du Marit Bjørgen bak de ikoniske ringene i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholm og Åre vil arrangere vinter-OL i 2026 med et budsjett på 13,6 milliarder svenske kroner.

Professoren i næringslivsøkonomi fra handelshøyskolen i Göteborg tror overhodet ikke på tallene.

– De vil vinne folks hjerter med at det ikke koster å ha en fest, og det synes jeg er feil innstilling, sier Andersson til Expressen .

Professoren finner ikke budsjettallene troverdige.

- Det finnes data fra 1960 til 2010 som viser at kostnadsbudsjettet for et OL aldri er blitt holdt, og denne gangen er ambisjonen at det skal gjøres enda billigere enn tidligere OL. Det finnes ikke en sjanse for at de klarer å holde budsjettet som er satt opp. Det er alltid mulig å trikse med forhåndsvisningen, sier professoren.

20 milliarder billigere enn Lillehammer/Oslo

Tidligere har Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrevet om Stockholms søknad på lite budsjett. Sæther viser til at da det ble diskutert et mulig OL på Lillehammer og Oslo for fem år siden, viste en Veritas-kontrollert kalkyle at summen på en norsk søknad ville være over 20 milliarder mer enn hva svenskene nå projiserer.

Sæther påpeker at den store fordelen til svenskenes søknad er at de som første reelle søker har fått mulighet til å kunne bruke mange anlegg som allerede er tilstede, og over store distanser for å gjennomføre sin plan.

- Det er her planene for Stockholm 2026 skiller seg ut. For disse lekene kommer eventuelt nesten fritt for nye anlegg. Alpint bruker VM-bakkene fra Åre, det velbrukte skisenteret Falun får hopp og kombinert og de eksisterende bob -og akeanleggene i Siguda, Latvia overtar disse OL-øvelsene. Resten kretser rundt ishockeytempelet Globen i Stockholm og ishaller ellers i byen. Bare langrenn og skiskyting mangler foreløpig fast plass. Det kommer rundt hovedstaden, skriver Sæther.

Likevel positiv til svensk OL

Til tross for skepsisen til budsjettet er professor Andersson ikke motstander av å arrangere OL som sådan.

- Jeg er positivt innstilt til OL. Jeg synes at Sverige skal ha det. Jeg er bare kritisk til budsjettet. Det er lagt stor vekt på at vi skal ha det morsomt, men det skal ikke koste noe. Det går ikke i hop etter min logikk. Skal det bli bra, så koster det.

Stockholm og Åre er sammen med Milano/Cortina d'Ampezzo de eneste søkerne til å arrangere vinter-OL i 2026.

- Vi har et fantastisk bra budsjett for å gjennomføre et supert OL, sier kampanjesjef Richard Brisius.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!