<strong>LOV:</strong>«Organiseringen av boksing legger ikke til rette for at rangeringen av prestasjoner og utøvere skjer på en åpen, gjennomsiktig og uomtvistelig måte», skriver Hjelseth. Tirsdag avgjorde Stortinget at proffboksing blir lovlig. Dette er en av kamp fra 2011. Foto: Benjamin A. Ward
LOV:«Organiseringen av boksing legger ikke til rette for at rangeringen av prestasjoner og utøvere skjer på en åpen, gjennomsiktig og uomtvistelig måte», skriver Hjelseth. Tirsdag avgjorde Stortinget at proffboksing blir lovlig. Dette er en av kamp fra 2011. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

Proffboksing er ren underholdning uten sportslig verdi

Bryter med fundamentale prinsipper for idretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Argumentene mot profesjonell boksing i Norge har i hovedsak vært basert på medisinske og etiske argumenter. Når det gjelder de medisinske, er det så vidt en middels kyndig leser som meg kan bedømme, slett ikke entydig dokumentert at helserisikoen for utøverne er spesielt stor i boksing.

Etisk kan man vel også forsvare at voksne mennesker som er enige om premissene, får lov til å drive med boksing i mer eller mindre organiserte former.

Men når profesjonell boksing nå blir legalisert, er det viktig å være klar over at dette ikke er idrett i egentlig forstand, men ren underholdning. Organiseringen av boksing legger ikke til rette for at rangeringen av prestasjoner og utøvere skjer på en åpen, gjennomsiktig og uomtvistelig måte.

Den organiserte idretten er nemlig tuftet på et meritokratisk prinsipp: Sportslige kriterier alene skal avgjøre hvem som er best, og konkurransen skal i prinsippet være åpen for alle. Man kvalifiserer seg til VM i fotball og til VM på ski.

Selv om Brasil er den største kommersielle attraksjonen i landslagsfotball, er det ubønnhørlig slik at de ikke får være med i VM om de ikke kvalifiserer seg.

Selv i et konkurransespill som sjakk er dette tilfelle: Før Magnus Carlsen fikk sjansen til å utfordre inderen Anand til deres første kamp om VM-tittelen, måtte han vinne (på dramatisk vis) en kandidatturnering, som alle deltakerne i sin tur også hadde kvalifisert seg til.

I profesjonell boksing finnes det ingen slike entydige og gjennomsiktige kriterier: Hvem den regjerende mesteren skal møte avgjøres dels av hvilke utfordrere som kan skaffe penger til en kamp, dels av hvem mesteren til enhver tid anser det som formålstjenlig å møte.

Sportslige hensyn er i beste fall ett av flere kriterier som kommer i betraktning.

Dette er et fundamentalt brudd med et viktig prinsipp i idretten. Profesjonell boksing er rett og slett ikke organisert som en idrett.

Dette er ikke nødvendigvis noe argument mot å tillate profesjonell boksing, bare å slå fast at det er snakk om ren underholdning uten spesiell idrettslig verdi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer