Proffe profiler

Edgar Davids greide ikke å føre Nederland til EM-finale. Likevel er ballpitbullen med solbrillene EMs aller største stjerne. Målt i sportslig suksess, medieoppmerksonhet og reklameprofilering. Nærmest kommer ballgeniet Zinedine Zidane.

De to lagkameratene i italienske Juventus representerer to ulike typer stjerner. Zidane er den store fotballspilleren, kunstneren på banen. Davids har foruten fotballtalentet også «noko mer attåt». Nemlig stjernekarismaen. Det som reklamebransjen vil ha, og selge. Davids er kjøpt opp av utstyrsgiganten NIKE.

- Karismatisk

- Han er en karismatisk type. Både i utseende og på væremåte. Han er en spiller som har jobbet hardt for å nå langt i sin karriere, og har et enormt vinnerinstinkt. Edgar Davids er en type som appellerer til veldig mange, sier daglig leder i NIKE, Norge, Espen Krogstad, til Dagbladet.

I hele vinter, og under mesterskapet, har Davids preget TV-kampanjer og boardskampanjer over hele Europa. Sammen med portugiseren Luis Figo, er han NIKEs største internasjonale stjerner. Begge har markert seg sterkt under EM.

- På generell basis vil jeg si at vår fotballsatsing har vært vellykket under EM, sier Krogstad.

Zidane den store

Den andre store utstyrsaktøren, Adidas, er også strålende fornøyd med sine EM-stjerner. Zinedine Zidane er en av deres hovedprofiler på sko. Frankrike spiller også i Adidas-drakter.

- Zidane er en perfekt spiller for oss. Spør bare enhver fotballelsker om det. Dessuten er vi fornøyd når et av våre lag går helt til finalen, sier PR-koordinator i Adidas Norge, Terje Hansen, til Dagbladet.

Adidas har også hatt god uttelling på sine reklamestjerner. David Beckham, Patrick Kluivert, og Alessandro Del Piero figurerer alle i store TV-reklamer som dundrer ut over hele verden.

- Alle de fire må man vel kunne si har vist seg fram under EM, sier Hansen

Myggsommer

Spanske Raul er en av spillerne som har skrevet ny skokontrakt under EM. Med Adidas. Det samme har også Portugals Nuno Gomez gjort. Erik Mykland er den største norske stjernen i årets EM. Han er i stallen til NIKE. Enn så lenge.

- Han er en type vi ønsker å identifisere oss med. Litt utradisjonell og annerledes, sier NIKE-Krogstad.

Men nå har også Adidas tatt kontakt med Myggen.

- Han er nysgjerrig, og har signalisert at han vil teste noe av vårt utstyr også. Kontrakten hans med NIKE går ut neste år, sier Adidas-Hansen.