Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Proffrytter i mål takket være tilskuers sykkel

- Han vil elske sin nye Strava-rekord, humrer Farrar.

HJELP FRA UVANT HOLD: Følgebilen hadde forlatt Tyler Farrar da han innså at girskifteren var ødelagt. Da ble løsningen å låne sykkel og sko fra veikanten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
HJELP FRA UVANT HOLD: Følgebilen hadde forlatt Tyler Farrar da han innså at girskifteren var ødelagt. Da ble løsningen å låne sykkel og sko fra veikanten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Sykkelsporten bringer fra tid til annen både merkelige og vidunderlige historier.

En fra sistnevnte kategori kom ut av den tredje etappen av årets Tour Down Under.

Tyler Farrar gikk ned i en stor velt på inn mot etappens avgjørende utfordring, Corkscrew Hill.

- Jeg kom meg på beina igjen etter velten, laget sjekket sykkelen min og alt virket OK. Derfor kjørte følgebilen tilbake til feltet for å hjelpe rytterne der. Omtrent fem kilometer senere la jeg merke til at girskifteren var helt ødelagt, skriver Farrar på The Peloton Brief.

Hjelp fra veikanten Så hva gjør man?

Feltet har forsvunnet opp bakken for lengst, bilene er borte. Og klokka går for sammendraget.

Heldigvis sto det et par sykkelentusiaster akkurat der Team Dimension Data-proffen stanset opp.

- De spurte om størrelsen min, og jeg ble raskt tilbudt sykkelen til han ene. Vi hadde ikke like pedaler, men heldigvis passet skoene også.

Dermed var Farrar i stand til å fullføre etappen over tretten minutter bak vinneren, Simon Gerrans.

- Han kommer til å elske hans nye Strava-rekord på Corkscrew nå, forteller Farrar som møtte tilskueren igjen etter etappen.

Da ble sykkelen levert tilbake, og den Gent-oppvokste amerikaneren sørget også for at de fikk med seg en lagtrøye hjem.

Greit å låne sykkel? Også Team Dimension Data bekreftet at Farrar hadde vært ute av rittet, om han ikke hadde fått lånt seg en sykkel.

- Det hadde vært kjedelig å reise til Australia for å sykle to og en halv etappe, medgir Farrar.

Men er det greit å låne seg utstyr underveis?

I UCI-reglementet står det følgende om assistanse ved mekanisk trøbbel i artikkel 2.3.029:

- Ryttere kan motta breakdown assistanse fra teknisk personell på laget, nøytral service eller fra børstebilen (som kjører i etterkant av feltet og plukker opp ryttere som står av, vår anm.).

I dette tilfelle var det den ene tilskueren som endte opp med å haike med børstebilen, mens Farrar avsluttet etappen i Campbelltown. Det som nok trolig gjør at amerikaneren går fri, er det faktum at han lå håpløst fortapt i bakkant av feltet.
 
Fikk ikke motta assistanse fra konkurrent Under årets Giro d´Italia ble Richie Porte (Team Sky) ilagt en tidsstraff på to minutter for å ha mottatt et hjul fra konkurrent og landsmann, Simon Clarke (Orica-GreenEDGE).

Les også: Hjulbytte kan koste ham giroseier

Det fant sted etter at Porte punkterte innenfor de siste fem kilometerne, og var desperat etter å holde stand i sammendraget.

I straffen ble det henvist til regel 2.3.012 der det heter at «å låne eller utveksle hjul eller sykler og vente på en rytter som har blitt kjørt av eller involvert i en ulykke, er bare tillatt for ryttere på samme lag».

Det står ingenting om assistanse fra veikanten.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media