Profilene inntar Tippeligaen igjen

De har tidligere vært stjerner og profiler i Tippeligaen. Nå er typer som Jan Åge Fjørtoft, Harald Brattbakk, Runar Berg og Jostein Flo tilbake og sørger for at årets Tippeliga kan by på flere fargerike profiler enn på mange år. Og trolig blir det enda flere neste år.


 Disse trekker folk

Siden før seriestart i fjor er hele 16 tidligere Tippeliga-spillere tilbake i norsk toppfotball:

Ti i fjor og ytterligere seks foran årets sesong - inkludert Strømsgodsets Jostein Flo (36), som er tilbake i Tippeligaen etter en sesong i 1. divisjon.

Kjendisfaktoren stiger med flere hakk når den høyreiste stryningen med 99 toppseriemål nå starter jakten på medlemsskap i 100-klubben.

Sterk trend

Så mange gamle kjenninger tilbake i norsk fotball er naturligvis et signal om at mange har slitt for å lykkes som proff i utlandet.

For interessen til norsk fotball er det uansett positivt at klubbene har økonomisk evne til å hente så mange etablerte navn hjem igjen:

For bare noen få år siden var Tippeligaen på vei mot å bli utvannet for profiler på grunn av den vanvittige spillereksporten norsk fotball opplevde på 90-tallet.

- Flere kommer

I stedet viser trenden at norsk toppfotball faktisk opplever en oppsving på kjendisfronten.

- Neste år kommer vi til å se enda flere tidligere proffer tilbake i Norge. For det er ingen grunn til at denne trenden nå vil snu. Nå får vi igjen for at vi tidligere har sendt veldig mange ut, sier Ingebrigt Steen-Jensen i Stabæk - som helt bevisst har satset på å hente populære Jan Åge Fjørtoft til Nadderud.

- Han kommer sikkert til å trekke tilskuere til mange fotballarenaer rundt om i Norge. Men aller mest håper og tror jeg at han kommer til å trekke mange til Nadderud, smiler Stabæk-guruen.

- Gi noe tilbake

Fjørtoft er overbevist om at alle kjendisnavnene som nå er tilbake, vil gjøre Tippeligaen mer severdig.

- Alle vi som har vært ute må føle ansvar for å gi noe tilbake til norsk fotball. Selv om folk heier på klubben sin uansett, så vil de også se på spillere med kjente navn, sier Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet.

Og selv etter 12 år som proff i utlandet er 34-åringen fortsatt like spent og barnslig ivrig foran årets sesong som han alltid har vært.

- Jeg har alltid vært stort fan av norsk fotball, og selv om jeg er vant til å spille for 30000- 60000 tilskuere i utlandet, så ser jeg fram til å spille på Bryne, hvor vi har familie på min kone sin side. Folk skal nok legge merke til at jeg er tilbake igjen, smiler Jan Åge Fjørtoft.

TILBAKE 1: Jan Åge Fjørtoft - til Stabæk.
TILBAKE 2: Runar Berg.
KLAR IGJEN: Jostein Flo (16).