Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk fotball:

Profilene rømmer Eliteserien. Ekspert advarer: - Viktig for verdien å hente gamle profiler tilbake

Mener det vil løfte totalproduktet.

PROFILER: Jonas Svensson (tv) og Christian Gytkjær jubler etter scoring av Gytkjær   i Eliteseriekampen mellom RBK og Viking på Lerkendal stadion.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PROFILER: Jonas Svensson (tv) og Christian Gytkjær jubler etter scoring av Gytkjær i Eliteseriekampen mellom RBK og Viking på Lerkendal stadion. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det siste året har flere profiler valgt å forlate Eliteserien (som det nå heter), og fortsette karrieren et annet sted.

Mange mener norsk fotball ikke kan måle seg med utenlandsk fotball. Flere hevder at både Superligaen i Danmark og Allsvenskan i Sverige holder høyere nivå enn vår egen Eliteserie.

- Hovedgrunnen er at klubbene i de store byene i Sverige og Danmark presterer godt, også i Europa. I Norge har klubbene i de store byene underprestert. Både Vålerenga og Viking som har gode forutsetninger må utnytte det bedre. Kjemper de i toppen vil også Eliteserien heve seg. De må opp i ringa, enkelt og greit, sier Joacim Jonsson, nåværende Eliteserie-ekspert i Nettavisen til Dagbladet.

FOTBALLEKSPERT: Joacim Jonsson. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
FOTBALLEKSPERT: Joacim Jonsson. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Svensken har tidligere vært sportssjef i Fredrikstad og fotballekspert for Cmore.

- Det handler om å bruke pengene riktig og utnytte det som finnes. I Norge er selvfølgelig Rosenborg unntaket. Og all ære til klubber som Haugesund som ikke har de samme forutsetningene, tilføyer han.

For øyeblikket har Norge et stort antall spillere i 2. Bundesliga. Vi er også godt representert i både Sverige, Danmark og Nederland.

Martin Ødegaard (18) rakk ikke å briljere lenge i Eliteserien, før han ble solgt til Real Madrid i 2015. Som kjent er nå unggutten på utlån i Herenveen.

Har full forståelse

TV 2s Eliteserie-ekspert Jesper Mathisen mener det er udramatisk at flere norske spillere flykter til Nederland og tysk andre divisjon.

- Jeg har full forståelse for at mange velger 2. Bundesliga og Nederland framfor Norge. Det er større stadioner og større fanskare, pluss at veien til 1. Bundesliga blir kortere. Vi skulle gjerne hatt flere spillere som presterer på et høyere nivå jevnlig, men likevel er det noe helt annet enn å spille fotball i Norge, forteller Mathisen til Dagbladet.

For Eliteserie-klubbene stenger overgangsvinduet 31. mars. Fra skrivende stund har de omtrent en halvannen måned på seg til å forsterke laget til den kommende sesongen.

Så langt dette overgangsvinduet har både fjorårets toppscorer Christian Gytkjær (26) og Jonas Svensson (23) forlatt Rosenborg, til fordel for 1860 München og AZ Alkmaar. Begge spilte en avgjørende rolle i fjorårets jubelsesong.

Mohammed Abu (25) har gått til Columbus Crew fra Strømsgodset. Det er også verdt å nevne at den tidligere Molde-spilleren Per-Egil Flo (28) har dratt til Tjsekkia og Slavia Praha.

I fjor dro norske profiler som Ole Selnæs (22), Etzaz Hussain (24), Alexander Søderlund (29), Iver Fossum (20), Gustav Wikheim (23), Martin Linnes (25) og Kristoffer Ajer (18) til utlandet, for å nevne noen. Også Stian Ringstad (25) var i utlandet, før han ble hentet tilbake til Eliteserien av Strømsgodset i januar.

TV 2-PROFILER: Jesper Mathisen (til venstre) er fotballekspert i TV 2. Her sammen med Davy Wathne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TV 2-PROFILER: Jesper Mathisen (til venstre) er fotballekspert i TV 2. Her sammen med Davy Wathne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Viktig for landslaget

Den tidligere Start-spilleren mener det er positivt for norsk fotball at de beste spillerne drar til utlandet. Han påpeker at det er billigere å kjøpe spillere fra Norge nå enn det var før.

- Det er ofte sånn at de største profilene tiltrekker seg klubber i utlandet, og det er klart at de beste spillerne vil spille på høyest mulig nivå. Jeg mener det bare er positivt at utenlandske klubber følger med på norsk fotball. Det hadde vært verre om ingen av spillerne hadde dratt, for da hadde Eliteserien blitt sett på som dårlig. Vi må være glade for at profilene drar utenlands, sier Mathisen.

I likhet med Mathisen mener Jonsson at det er helt nødvendig at norske spillere selges til utlandet.

- At Eliteserien klarer å selge spillere gjør at det blir enklere å hente spillere inn også. Jeg ville selvfølgelig ønsket at de gikk til klubber i en større liga, enn at det blir overbefolkning i tysk andre divisjon. For at landslaget på sikt skal være godt nok må de prestere i utlandet. Det er livsviktig for norske klubber å eksponere spillere ut, forteller Jonsson.

Han kommer likevel med en advarsel:

- Om vi ser til Sverige og Allsvenskan har de nå hentet flere profiler tilbake, i blant annet Kim Källström, Kristoffer Olsson og Jiloan Hamad. Det øker helt klart attraksjonsverdien av serien. Jeg mener at alle Eliteserie-klubbene skal være selgende, men det er viktig for verdien at de hentes tilbake igjen, det løfter totalproduktet. Om klubbene bare blir selgende kan det bli dårligere på sikt, fortsetter svensken.

- Vi har fortsatt mange profiler igjen

Alt tatt i betraktning mener ekspertene det er flere spennende spillere å legge merke til den kommende sesongen.

- Óttar Magnús Karlsson (19) i Molde blir særdeles spennende. Han har en enorm fysikk og kan slå gjennom med en gang. Det er også viktig for Godset at Henning Hauger (31) hentes tilbake, sier Jonsson.

- Det blir interessant å se på Rosenborg, som har mista viktige spillere i både Gytkjær og Svensson. De har erstatta med Birger Meling (22) og Vegar Eggen Hedenstad (25) som jeg tror vil passe bra inn. Vi skal ikke se bort ifra at Meling kan bli Norges fremste landslagsback i årene som kommer, forteller Jesper Mathisen.

- Vi har fortsatt mange profiler igjen både på og utenfor banen. Når de største profilene forsvinner vil det alltid komme nye, det er fotballens natur, avslutter TV 2-eksperten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling