FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sjakk VM i New York:

Profiler reagerer etter at Carlsen plutselig raste ut av salen: - Vis respekt

Magnus Carlsen stilte ikke til pressekonferanse etter tap mot Sergej Karjakin.

(Dagbladet): Magnus Carlsen gikk på et litt overraskende tap med hvite brikker mot russiske Sergej Karjakin i sjakk-VM i natt. Dermed ligger Carlsen under med ett poeng i jakten på tittelen.

Etter tapet var Carlsen tydelig oppgitt, og stakk fra den obligatoriske pressekonferansen. Dermed satt Karjakin igjen alene og måtte gå gjennom partiet.

Oppførselen får flere til å reagere:

- Forstår veldig godt frustrasjonen, men er likevel veldig uenig i beslutningen om ikke å stille opp på pressekonferansen, skriver forfatter og sjakkentusiast Hans Olav Lahlum på Twitter.

- Hvor er Karjakin? skriver sjakkprofil Susan Polgar, som har lagt ut et videoklipp av en sint Carlsen som forlater pressekonferansen før den har startet.

- Ser ikke bra ut

Andre skriver:

- Jeg skjønner at han er frustrert og skuffet, men du må vise respekt for motstanderen. Jeg tror Carlsen taper litt omdømme på dette. Carlsen burde stilt opp, sier fotballtrener og NRK-gjest Tom Nordlie i NRKs sjakksending.

- Jeg tror Carlsen mister fatningen. Han gjør flere svake trekk og han er skuffet over måten det skjer på. Mot slutten av partiet gjør han det ene dårlige trekket etter det andre. Derfor er han nok forbanna. Men dette ble ikke håndtert på noen god måte, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

- Greit nok at Magnus Carlsen er skuffet. Og sikkert forbanna til tusen. Men å stikke av etter å ha tapt ser ikke bra ut, skriver TV 2s kommentator og programleder Christian Paasche på Twitter.

- Fakta: Magnus ventet i 95 sekunder før han forlot scenen på pressekonferansen, skriver sjakkreporter Kaja Snare på Twitter.

- Frustrasjon

Carlsen satt nemlig først alene oppe på scenen i New York etter tapet. Dette var fordi den norske sjakkstjernen ikke stilte til intervjuer før han gjorde seg klar for pressekonferansen. Samtidig ble den russiske spilleren stående igjen og lot seg intervjue. Det endte med at Carlsen etter kort tid raste ute av salen.

- Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin og stormet ut fra pressekonferansen i sinne med manager Espen Agdestein i hælene.

Ifølge regelverket kan Magnus Carlsen bli trukket 10 prosent av premiepengene for ikke å stille opp på pressekonferanser. Sjakkspilleren Hikaru Nakamura ble trukket 10 prosent av sine eventuelle premiepenger da han tidligere i år ikke stilte opp på en pressekonferanse.

- Det var et utslag av frustrasjon og sinne over egen prestasjon, skrev Carlsens manager, Espen Agdestein, til Dagbladet via SMS i natt.

Carlsen kan vinne rundt 5,5 millioner kroner dersom han stikker avgårde med seieren i sjakk-VM. Ti prosent betyr altså rundt 550 000 kroner.

Det ventes at arrangøren kommer med en pressemelding på tirsdag hvor Carlsens oppførsel kommenteres.

I det åttende partiet i natt kom den siste tabben etter det 51. trekket. Carlsen ligger nå under med 3 1/2 poeng, mot 4 1/2. Fire partier gjenstår og Carlsen er nødt til hente inn minst ett poeng.