ANKLAGES FOR DOPING: Tidligere fridretts- og langrennstrener Ulf Karlsson anklager Zlatan Ibrahimovic for doping. Foto: EPA/YOAN VALAT
ANKLAGES FOR DOPING: Tidligere fridretts- og langrennstrener Ulf Karlsson anklager Zlatan Ibrahimovic for doping. Foto: EPA/YOAN VALATVis mer

Profilert svensk idrettsleder: - Jeg tror Zlatan var dopet

- Han gikk opp ti kilo muskler på et halvår i Juventus. Det er umulig å gjøre det på så kort tid, mener UIf Karlsson.

(Dagbladet): To ganger ble Ulf Karlsson, som var landslagstrener for det svenske friidrettslandslaget fra 2001 til 2004, kåret til «årets trener» på den svenske idrettsgallaen. Han var også svensk langrennssjef en periode i 2012.

Karlsson er følgelig et anerkjent navn i svensk idrett. Nå kommer han med alvorlige og kontroversielle anklager mot nordens største idrettsstjerne, Zlatan Ibrahimovic.

- Zlatan gikk opp ti kilo på et halvår i Juventus. Jeg tror han var dopet. Det er umulig å gjøre det på så kort tid, sier Karlsson til Nya Wermlands-Tidningen.

- Mener du virkelig det du sier?

- Ja, jeg er overbevist om det. Det er umulig å bygge så mye muskler på så kort tid. Også Albin Ekdal gikk opp åtte kilo i Juventus, svarer han.

- Dopingkulturen lever videre Juventus har et frynsete dopingrykte. En rekke nøkkelspillere hadde mistenkelige blodverdier i tidsrommet 1994-98 og ble angivelig tilført EPO for å lege skader hurtigere.

Riccardo Agricola ble i november 2004 dømt til 22 måneders fengsel for juks og brudd på dopingbestemmelsene. Zlatan kom til Juventus fem måneder tidligere.

- Jeg tror dopingkulturen levde videre også da Zlatan var der. De hadde tross alt en doktor som ble utestengt i 22 måneder, sier Karlsson.

- Et stort problem med doping er at når kulturen først er skapt en plass, så lever den videre. Bare se på Russland og i Finland, hvor et stort lager med metaamfetamin ble delt mellom forsvaret og idretten etter andre verdenskrig, hevder han.

- Ikke bevisst doping Overfor Expressen utdyper Karlsson sitt kontroversielle utspill.

- Du virker å være sikker på at Zlatan var dopet?

- Ja, jeg er temmelig sikker på at det ikke går an å gå opp ti kilo muskler på så kort tid. Det går ikke på naturlig vis. Det er naturlig å tenke at en så rask vektoppgang, en så rask forandring på kroppen, ikke har skjedd naturlig, mener han.

Karlsson er forberedt på at dette kommer til å skape stor diskusjon, men han presiserer at han ikke Zlatan har dopet seg bevisst.

- Nei, det tror jeg ikke. Det er bare å se på gamle DDR, der flesteparten dopet seg uten å vite det, eksemplifiserer Karlsson.

Zlatan har aldri testet positivt for doping.

Slår tilbake mot anklagene: - Helt absurd Karlssons anklager får det svenske fotballforbundet til å reagere.

- Det er helt absurd. Å påstå noe sånt uten å ha noe klart, er veldig oppsiktsvekkende. Det er en veldig, veldig alvorlig anklage, sier pressesjef Niklas Bodell til Expressen.

Landslagssjef Lasse Richt er forbauset over påstandene.

- Man blir helt stum. Det er så mange løse tråder. Jeg vet ikke hvor han har denne detaljinformasjonen fra, at Zlatan gikk opp ti kilo på så kort tid. Jeg trodde han var et klokt menneske, sier Richt.