Sjakk-VM i New York

Proppfull av selvtillit før psykologisk nervedrama

Brikkene faller på plass for Magnus Carlsen

GOD FØLELSE: Regjerende verdensmester, Magnus Carlsen (t.h.) sammen med sin manager, Espen Agdestein. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
GOD FØLELSE: Regjerende verdensmester, Magnus Carlsen (t.h.) sammen med sin manager, Espen Agdestein. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Selv med svarte brikker gikk regjerende verdensmester Magnus Carlsen hardt til verks mot utfordreren Sergej Karjakin i det ellevte partiet i sjakk-VM. Det endte med remis. Stillingen sammenlagt er uavgjort 5,5-5,5, og Carlsen er på offensiven før det siste partiet mandag.

Psykisk press

Karjakin påpekte etter det ellevte partiet hvordan kampen blir mer og mer et psykologisk spill.

- I begynnelsen av kampen handlet det kanskje 80 prosent om sjakk. Nå er det kanskje 80 prosent psykisk, sier den russiske utfordreren i den internasjonale sendingen.

På pressekonferansen etterpå var det ingen tvil om at Carlsen nå strutter av selvtillit.

- Jeg følte meg bra. Jeg følte meg rolig. Jeg er i hvert fall ferdig med spill med svart. Det er ingen drømmesituasjon, men det kunne vært mye verre, sier Carlsen.

- I flyt

- Selvtilliten virker veldig bra. Han presset og prøvde å lage problemer for Karjakin fra en ganske lik stilling. Han har god flyt i spillet, forklarer Carlsens manager, Espen Agdestein til Dagbladet etter det ellevte partiet.

Mandag har Carlsen også fordel av å spille med hvite brikker.

- Det er veldig viktig å få flyt i spillet og ikke bli for preget. Det handler om å spille bra sjakk og glemme alt annet. Da er selvtillit kjempeviktig. Er du usikker, begynner du å dobbeltsjekke og trippelsjekke og kommer i tidsnød, forklarer Agdestein.

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg mandag gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Faren til Magnus Carlsen, Henrik, er også til stede i New York. Han mener sønnen har klart å riste av seg trøbbelet fra tidligere i partiet - særlig det åttende partiet - som verdensmesteren klarte å tape før han så stormet fra pressekonferansen i sinne.

- Avgjørende parti

- Selvtilliten er definitivt mye bedre enn etter parti åtte. Det var helt avgjørende at han klarte å redde seg inn i parti ni og få en halvgod opplevelse på slutten av det partiet, forklarer Henrik Carlsen til Dagbladet.

Selv om presset er enormt, mener han at sønnen også har nervene under kontroll før det som trolig blir et særdeles dramatisk parti mandag.

- Jeg synes han virket rolig før dagens parti. Han valgte et skarpere spill. Det tyder på at han likte å spille sjakk i dag. Da er han der han skal være, sier Carlsen til Dagbladet lørdag.

Hviledag

Hviledagen før mandagens parti, skal bare brukes til å koble av.

- Jeg må snakke litt med Magnus om hva han ønsker, men det blir nok å holde på vanlige rutiner. Det blir ikke akkurat noen spektakulære utflukter. Det er ikke tida for det nå, sier Agdestein og ler.

Dersom det står uavgjort 6-6 etter tolv partier, skal det spilles fire hurtigsjakkpartier, og deretter lynsjakk. Dersom det fortsatt står uavgjort etter dette, skal det spilles et avgjørende armageddon-parti.