Megan Rapinoe gjorde det igjen:

Protest vekker oppsikt

Markerer sin misnøye mot forskjellsbehandling i USA.

PROTEST: Megan Rapinoe (t.h.) gjør ikke som resten av lagvenninne. Foto: NTB scanpix
PROTEST: Megan Rapinoe (t.h.) gjør ikke som resten av lagvenninne. Foto: NTB scanpixVis mer

Kampen mellom USA og Thailand er en av VMs mest omtalte oppgjør. Amerikanerne var storfavoritter mot asiatene, men få hadde sett for seg de enorme sifrene kampen skulle ende med.

USA pøste inn scoring etter scoring, og vant til slutt 13-0 - en ny VM-rekord. Noen hyllet seieren, mens andre kritiserte den, da de amerikanske spillerne fortsatte å juble selv lenge etter at seieren var i lomma.

Kampen har imidlertid fått oppmerksomhet av helt andre årsaker også.

Allerede før kampen skapte legenden Megan Rapinoe oppsikt med en spesiell protest.

LYD FØR BILDE: Lenge før ballen lå i mål, visste NRKs seere at Frankrike hadde tatt ledelsen. I sosiale medier raser folk mot statskanalens tekniske problemer. Video: NRK. Vis mer

Kritiseres

Da den amerikanske nasjonalsangen runget ut over stadion i Frankrike, skilte hun seg ut fra resten av lagvenninnene.

Det er vanlige kutyme å holde hånda over hjertet når «The Star-Spangled Banner» spilles. Det gjorde ikke Rapinoe, som heller ikke sang med. For amerikanerne var det ingen stor overraskelse, men saken har fått oppmerksomhet i resten av verden.

- Jeg kommer trolig aldri til å holde hånda over hjertet igjen, og jeg kommer trolig aldri til å synge nasjonalsangen igjen, uttalte Rapinoe i et intervju med Yahoo Sports like før mesterskapet.

Protesten før kampen mot Thailand er ikke den første, og sannsynligvis ikke den siste. Noen mener Rapinoe viser manglende patriotisme og ikke fortjener å spille på landslaget. Mange andre rykker imidlertid ut og forsvarer henne.

Rapinoe scoret USAs niende mål i storseieren over Thailand.

Fulgte ikon

Forklaringen bak Rapinoes protester finner man i en annen amerikansk idrettsstjerne.

Hun gikk i Colin Kaepernicks fotspor da hun knelte for første gang i 2016. Kaepernick protesterte mot det han selv omtalte som rasediskriminering og politivold i USA, ved å sette seg ned på kne, og uttalte at han ikke kom til å stå opp og vise stolthet for et flagg som tilhører et land som undertrykker svarte mennesker.

Rapinoe viste solidaritet med Kaepernicks sak, og fulgte hans eksempel.

- Han inspirerte meg veldig mye. Han inspirerte en hel nasjon, og gjør det fremdeles. Han får folk til å tenke over disse spørsmålene, mener hun.

Kaepernick fortsatte sine protester, og da 2016/2017-sesongen var over, valgte han å avslutte kontrakten med laget sitt. Siden den gang har slitt med å få seg en ny arbeidsgiver.

Langer ut mot Trump

Det som startet som en protest mot rasisme, har utviklet seg til noe større for Rapinoe. Hun kjemper mot alle former for ulikheter, og har også vært svært kritisk mot Donald Trump og hans administrasjon.

- Jeg er her fordi jeg er talentfull. Ingen kan snakke om at jeg ikke har rett til å være her. Det er en slags langfinger mot alle former for ulikheter og alle dårlige tanker den administrasjonen har mot folk som ikke ser prikk lik ut som Trump. Gud hjelpe oss hvis vi alle så ut som ham.

Rapinoe kom ut som lesbisk i et intervju i 2012, hvor hun avslørte at hun hadde vært i et forhold med den australske spilleren Sarah Walsh de siste tre åra.

33-åringen har også stått på barrikadene for lik lønn på landslaget sammen med Alex Morgan, Hope Solo, Carli Lloyd og Becky Sauerbrunn, men har foreløpig ikke blitt hørt. På det norske landslaget er pengene jevnt fordelt mellom kvinner og menn, noe som ble beskrevet som en historisk avtale da den ble signert i 2017.