- Prøv å bli kompis med 800 000 mennesker

Bredeli og Svele om finalen, tabber og Breivik.

(Dagbladet.no): Håndballkommentatorene Harald Bredeli og Bent har skjønt at de uansett ikke kan bli kompiser med alle 800 000 som hører dem på TV nesten hver dag. Så da sier de like gjerne det som faller dem inn.

Hvem vinner finalen?

Harald: - Russland er favoritter, men det trenger ikke bety at de vinner finalen. «Stallfyllet», spiller nummer 10-14, er mye bedre hos Russland enn hos Norge. De har en mer komplett stall. Tidligere har de hatt en svakhet i målvakter, men nå har de jaggu meg EMs beste målvakt også.

Bent: - Russland er favoritter 60-40. Men jeg håper jeg tar feil. Russland har rullert mer på laget, så de har mer friske spillere.

- Hvor bra er dette norske laget i forhold til andre utgaver?

Bent: - Norge har satt en ny standard i kvinnehåndball i forhold til kontringer. Ingen andre er så godt trent som Norge, hvor jentene kan løpe i 2x30 minutter. Andre klarer det 20 minutter i hver omgang, og så stikker vi fra de siste ti. Det er et jævla trøkk i de kontringene.

Harald: - Dette laget ligner veldig på gullaget fra 2004. Den kontringsiveren som ble vist da hadde ingen sett i damehåndball før. I høst synes jeg jentene har virket enda skarpere, og jeg tror dette laget hadde slått 2004-laget.

- Hvem er den viktigste spilleren i det norske laget?

SKRAVLEBØTTER: Harald Bredeli og Bent Svele er kjente innslag i norske TV-stuer i desember måned. I ettermiddag kommenterer de sin siste kamp fra EM i Sverige - og begge holder Russland som favoritter i finalen mot Norge. Foto: SCANPIX
SKRAVLEBØTTER: Harald Bredeli og Bent Svele er kjente innslag i norske TV-stuer i desember måned. I ettermiddag kommenterer de sin siste kamp fra EM i Sverige - og begge holder Russland som favoritter i finalen mot Norge. Foto: SCANPIX Vis mer

Harald: - Gro.

Bent: - Hammerseng. Ferdig med det. Hun er verdens beste håndballspiller for Norge.

Harald: - Hun er ledertypen, kapteinen, omsorgspersonen og den forlengede armen inn i trenerteamet. Hun har makten og myndigheten til å sette foten ned, dersom ønskene og behovene i spillergruppa ikke er det samme som i trenerteamet. I sum er det mer enn et Kinderegg, det!

- Hva er Norges tre fremste styrker og svakheter?

Bent: - Styrker: Godt forsvar, gode kontringer og fysikk. Svakheter: Etablert angrep, veldig avhengig av enkeltspillere og taktiske vurderinger i over- og undertallsspill.

- Har dere noen faste rutiner før sending?

Harald: - Ikke faste rutiner, bare faste plasser. Bent må alltid sitte til høyre for meg. Og så forbereder vi oss alltid veldig godt. Den dagen du tar ting på hælen, så sitter du på Karl Johan og selger adventslys før du vet ordet av det.

Bent: - Det er ikke som for Schumacher, som bare kan komme med hjelmen og begynne å kjøre. Av all infoen vi samler sammen blir kanskje bare 30 prosent brukt under kampen.

- Hva er det dummeste dere har sagt på lufta?

Harald: - Den er det nok ingen tvil om: Det må være da jeg sa «scorer Katja nå, så skal jeg gå til Århus» under EM i 2002. Og så scoret hun...

Bent: - Og jeg sa at jeg ikke skulle være med. Det er det beste jeg har sagt.

- Hvorfor/hvorfor blir det ikke gull til Norge?

Harald: - Det er umulig å si om det blir gull eller ikke. Det er ingen vits å leke Einstein. Norge har bra målvakter og forsvar, og er derfor også gode på kontringer. Men Russland har helt sikkert mer å gå på enn de viste på Lillehammer.

Bent: - Det eneste vi kan være sikre på er at Norge kommer til semifinalen. Så spørs det om vi møter Russland der. De har større bredde enn Norge.

- Beskriv hverandre kort?

Harald: - Bent er veldig dyktig, og det er det viktigste som ekspert. Han følger godt med og han vet at forberedelser er en konstant greie.

Bent: - Harald er en god kompis og han er alltid ekstremt godt forberedt. Og så er han en eksepsjonelt god kommentator, han er flink til å få rytme i sendingene.

- Hva er den beste og dårligste kampen dere har kommentert?

Bent: - Ungarn-kampen i EM 2004 (seier 44-29 i semifinalen) var en ut av kroppen-opplevelse. Den verste da vi tapte mot Spania i VM 2003, og ikke kom til OL.

Harald: - Ungarn-kampen er over alt annet. Og den Spania-kampen var elendige greier. Det var et dårlig mesterskap av Marit Breivik. Hun haddet et medaljelag, men oppførte seg som kapteinen på Titanic, kjørta skuta rett i isfjellet og gikk ned.

- Er dere gode omgangsvenner også utenom jobb?

Harald: - Bent og jeg er blitt gode kompiser og snakker sammen hver dag hele året. I perioder ser vi mer til hverandre enn vi gjør med konene våre. Da er det viktig at vi også trives sammen.

- Hva var det første du tenkte i morges?

Bent: - Jeg lurte på om Harald hadde sendt tekstmelding, for det skulle han gjøre når han sto opp.

Harald: - Alt nå...! Jeg våknet tidligere enn jeg kunne tenkt meg.

- Hvordan ville ekspert Svele gjort det som landslagstrener, Bredeli?- Jeg vet ikke, for jeg kjenner han ikke godt nok som trener. Men riktig svar er uansett at det er helt uaktuelt. Han skal være der han er, som ekspertkommentator.

- Hva slags tilbakemeldinger får dere fra folk?

Harald: - Som fotballkommentator har jeg fått høre at jeg er verdens største idiot og tidenes dårligste kommentator. På håndball er det ikke så mye. Det er uansett ikke mulig å gjøre alle til lags. Prøv å bli kompis med 800 000 mennesker... I dette yrket vil det alltid være noen som vil like deg, og noen som hater deg. Sånn er det. Når man har overlevd så lenge i en kommersiell TV-kanal, så må man ha gjort noe riktig.

Bent: - Ja, vi får ikke så mye tilbakemeldinger, så det må vel tyde på at vi ikke er helt bak mål.

- Når gråt dere sist?

Bent: - I begravelsen til en venninne av min kone nylig. Men jeg er såpass bløt og myk at jeg også kan gråte bare jeg hører «Ja, vi elsker».

Harald: - Jeg blir fort rørt, men gråter sjelden.

- For å teste kunnskapen deres; for hvilken gang leder Breivik Norge i mesterskap?

Harald: - For 15. gang. Men det burde vært 16. Hun bommet på OL i 2004.

- Hender det at dere før sending har øvd inn morsomheter dere skal bruke?

Harald: - Nei, aldri. Alt er 120 prosent spontant. Om noen tror vi er på Chat Noir, så kan de bare glemme det. Der får Dizzie Tunes spille. Vi kan forberede oss på poenger som er viktige, men ikke vittige. Humor er veldig forskjellig. Noen liker Mr. Bean. Andre ikke.

- Hvordan synes dere Breivik er som kampleder?

Bent: - Det synes som om hun i løpet av sommeren og høsten har blitt tøffere enn tidligere. Det var modig å vrake Hilmo. Hun virker også mer offensiv og flink på benken.

Harald: - Jeg har alltid ment hun er en bedre sjef enn coach, for det er to vidt forskjellige oppgaver. Men jeg synes hun blir bedre og bedre. Jeg tror jeg aldri har vært så enig med henne som jeg er nå. I fjor hadde hun ikke med de største profilene. Da burde hun vært mer sjef. Nå trenger hun ikke det, for nå har hun flere sjefer på banen.

- Hva er morsomst å kommentere; en 20-måls seier eller ettmålstap for Norge?

Bent: - 20-målsseier. Det er aldri bra TV når Norge taper.

Harald: - Jevne kamper er artige å kommentere. Men det er en grunn til at helten alltid vinner i Hollywoodfilmene. Det er ingen ting som slår en happy ending.

- Er det for få gode nasjoner, slik at det blir for lite spenning om medaljene?

Harald: - Spranget er for stort fra de beste til de andre.

Bent: - De gode er jævlig gode. Og akkurat nå er det for få av de nasjonene.

- Hva spiser dere på julaften?

Bent: - Ribbe, pølser og medisterkaker.

Harald: - Pinnekjøtt.

- Fortell en hemmelighet om hverandre?

Bent: - Harald er ei kjerring på shopping. Der bruker han ekstremt lang tid.

Harald: - Jeg trodde at Bent var en skikkelig mann. En sånn mannemann. Men når det kommer til stykket er han like myk som han ser ut som.