- Prøv Helstad på flanken

KRISTIANSAND (Dagbladet): Start- Brann 0- 2. - Prøv Thorstein Helstad som flankespiller. Han er absolutt god nok. Det er Brann-trener Teitur Thordarsons råd til landslagssjef Nils Johan Semb. Men Brann-treneren tror ikke Helstad holder mål som landslagsspiss.

- Jeg tar en EM-sjanse som rein belønning, sier Helstad til Dagbladet. Han står nå med fire scoringer på fire seriekamper. Han har vært stabilt god i hele april. Holder formkurven samme nivå i mai, framstår som et vel så godt EM-alternativ som for eksempel Jan Derek Sørensen.

- Jeg håper de har Thorstein til vurdering i alle fall, sier Teitur Thordarson, og tenker på landslagssjef Semb og assistent Harald Aabrekk.

  • Farta, gjennombruddskrafta og egenskapene med ball er i ferd med å gjøre Helstad til vårens største undreholdningsartist på norske baner. Og i går scoret han med hodet også.
    - Det gjør jeg ikke så ofte. Det må jeg jobbe med, sier han.
    Og nettopp svakheten i hodespillet er det som kan spolere landslagssjansen. Semb trenger luftstyrke langs kantene for å utnytte Flo-pasninger mot ballsterke motstandere.

Trenger tillit

I fjor høst var Thorstein Helstad langt fra så glad som han er nå. Etter sesongen dro han rett på tre ukers ferie til Seychellene. Først etterpå la han seg på operasjonsbordet, og gikk rett over i en restitusjonsfase samtidig som han forhandlet med Brann om ny treårskontrakt som skulle gjøre ham til klubbens best betalte spiller. Etter det Dagbladet erfarer var trenertemaet preget av prioriteringen, og ga Helstad denne beskjeden:
- Du er ikke god nok.
Utholdenheten var på mosjonistnivå. Helstad gikk mest og sturet. Men under treningsleiren på La Manga hadde han en ny samtale med trenerne. Da var beskjeden denne:
- Nå er du god nok.
Og da blomstret Brann-spissen. Tillit og bekreftelse fra autoriteter betyr nesten alt for Helstads trivsel. Nå får både Helstad og Brann betalt. Men Teitur Thordarson tror ikke Helstad får betalt med en sjanse som landslagsspiss. Ikke så lenge Semb bare spiller med en spiss.

- Thorstein fungerer best i 4-4-2. Trenger støtten rundt seg, sier han.

Scoringsdans

Det får han i Brann. Og putter på hele tida.

- I dag burde jeg hatt to-tre til. Jeg scoret på den vanskeligste sjansen, sier han. Og det feiret han med scoringdans planlagt på forhånd sammen med kamerater i Bergen. Azar Karadas, Hassan El Fakiri og Raymond Kvisvik danset villig med.

- Hvem ellers enn de gutta, sier Helstad.
- Er de Branns gladgutter?

- Vi er gladgutter hele gjengen, vi.

- Og nå må dere overnatte her i Kristiansand?

- Skulle heller vært i Bergen, sier han.

- Men her er det jo varmt og fint? - Ja...
- Man blir tørst av slikt?

- He-he. Det sa ikke jeg.

LANDSLAGSFART: Brann-spissen Thorstein Helstad fosset fram mot slitne Start-forsvarere i går. Preben Gundersen kom litt for seint inn i denne taklingen. Helstad overbeviste med en scoring mot sørlendingene.