Langrenn

Prøvde å stoppe løpet

Aksjonister tok seg inn i løypa og prøvde å stoppe fellesstarten for herrene. Nordmennene herjet.

AVBRYTES: Demonstranter fra «Stopp oljeletinga» aksjonerte under 20 km fellesstart for menn. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV-sporten, NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM / OSLO (Dagbladet): Klæbo var suveren, mens aksjonister fra «Stopp oljeletinga» prøvde å stoppe løpet.

Drama i løypa

900 meter etter start i VM-løypene i Granåsen prøvde fire aksjonister fra gruppa «Stopp oljeletinga» å sperre løypa.

Aksjonistene tok seg inn i løypa, men ble stoppet av vaktene før løperne kom. Dermed ble aksjonen mislykket.

Agnes (28), Hans Inge (35), Christoph, (28) og Andreas (45) lenket seg sammen og holdt opp et banner med budskapet: «Stopp oljeletinga!»

Etter drøye 15 kilometer dukket det også opp nye TV-bilder av aksjonister som ble fraktet bort fra løypene.

Jan Thomas Jenssen var mektig irritert:

- De skulle hatt juling hele gjengen. Sånn opptreden hører ikke hjemme i skiløypa. De kan dra seg langt til helvete bort herfra, sier han til Dagbladet.

Østerrikske Mika Vermeulen kommer med en klar beskjed:

- Jeg så dem nesten ikke under løpet. Heldigvis hadde de frivillige tatt dem allerede. Det er veldig gode til å vise at de ikke påvirker noe som helst annet enn at folk hater dem. Hvis de bli hatet, fortsatt sånn, sier Vermeulen ironisk til Dagbladet.

Arrangementssjef Terje Lund svarte på aksjonen etter løpet.

- Slik som vi tolker det, så var det et forsøk på å stoppe rennet. Uten at vi helt så hva det var, så ble det avdekket en vaier, så dette er ekstremt farlig. Jeg er veldig glad for at vi klarte å stoppe dette før det ble skader på noen, sier han til Dagbladet.

- Jeg tror det ble oppdaget veldig raskt, så vi fjerna dem fra løypene, fortsetter han.

Arrangementssjefen bekrefter at det nå har blitt en politisak, og at det er de som håndterer demonstrantene.

Suveren Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo knuste resten i fellesstarten lørdag, med Andrew Musgrave på andreplass. Didrik Tønseth tok tredjeplassen, mens Simen Hegstad Krüger endte på den sure fjerdeplassen.

RASER: Jan Thomas Jenssen synes ikke noe om aksjonen i skiløypa under prøve-VM i Trondheim. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Klæbo, Tønseth og Kruger herjet med resten av feltet, der bare Musgrave kunne kjempe med dem mot slutten. Svenske Calle Halfvarsson hang lenge med, men måtte slippe på siste runden.

- Jeg syns kroppen kjennes bra ut, og føler at formen blir bedre og bedre for hver helg. På fristil syns jeg det kjennes bedre ut enn på lenge, og det lover god.

- Befriende?

- Ja, og det er godt å kjenne at det jeg har sagt om at jeg trenger tid stemmer. Jeg sa at jeg skulle være tilbake i form til Trondheim, og det er jeg vel. Nå må jeg bare gjøre ting riktig fram mot de som skjer i Tour de Ski, sier Klæbo til Dagbladet.

Kritisk til Skiforbundet

Aksjonsgruppa, som har aksjonert ved flere store idrettsarrangement før, valgte seg ut prøve-VM fordi de mener Norges Skiforbund ikke er synlige i debatten om klimakrisen og vil tvinge vinteridretten på banen.

«Vinteridrettens framtid er truet, hvorfor er Tove Moe Dyrhaug og Arne Baumann så stille? Er det mangel på kunnskap eller er det Equinor-logoen på hjertet som setter stopper for idrettens kraft til å påvirke samfunnsdebatten? », skriver «Stopp oljeletinga» i en pressemelding.

Helgens verdenscuprenn i Trondheim er også prøve-VM for arrangøren. Søndag skal kvinner og menn gå 10 kilometer klassisk.